"Furtună perfectă" în economia lumii, ”recesiune vizibilă” în zona euro
Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Un tablou destul de sumbru
Un tablou destul de sumbru
Încrederea investitorilor în zona euro a scăzut în mai la cel mai redus nivel din iunie 2020, arată rezultatele unui studiu publicat luni, a treia lună de declin consecutiv, pe măsură ce impactul invadării Ucrainei de către Rusia devine din ce în ce mai clar.

Indicele Sentix pentru zona euro a scăzut la minus 22,6 puncte în mai, de la minus 18 puncte în aprilie, în timp ce analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la minus 20,8 puncte.

"Economia mondială se confruntă cu "furtuna perfectă". Efectele războiului din Ucraina asupra economiei devin din ce în ce mai vizibile. În cazul zonei euro, recesiunea devine vizibilă", a apreciat directorul Sentix, Manfred Huebner, citat de agenția Reuters.

Preţurile de consum în zona euro înregistrează o creştere explozivă. În aprilie, inflaţia anuală în zona euro a atins un nivel record de 7,5%, de aproape două ori peste ţinta de 2% a BCE. Aceasta i-a determinat pe unii dintre oficialii BCE să ceară o intervenţie mai rapidă din partea instituţiei cu sediul la Frankfurt. Pieţele financiare iau deja în calcul o majorare a dobânzii cu 20 de puncte de bază în iulie.

Indicele privind actualele condiţii a scăzut la minus 10,5 puncte în mai, de la minus 5,5 puncte în aprilie, a treia lună de declin consecutiv şi cel mai redus nivel din martie 2021. Indicele privind aşteptările companiilor a scăzut la minus 34 puncte în mai, de la minus 29,8 puncte în aprilie, de asemenea a treia lună de declin consecutiv şi cel mai redus nivel din decembrie 2008. 

Citește și Banca centrală a SUA, decizie brutală. Urmează reacția burselor

De menționat că, săptămâna trecută, preşedintele Băncii centrale americane (Federal Reserve, Fed), Jerome Powell, a declarat că economia SUA rămâne solidă, chiar dacă a încetinit creşterea, şi a dat asigurări că nu prezintă niciun risc imediat de recesiune.

"Este o economie puternică. Nu există... nimic care să sugereze că este aproape de sau vulnerabilă la o recesiune", a spus el la o conferinţă de presă.

"Desigur, având în vedere evenimentele din lume, dispariţia efectelor politicii bugetare şi creşterea dobânzilor, s-ar putea să observaţi o activitate economică mai lentă", a adăugat Jerome Powell, reamintind că 2021 a fost "un an de creştere extraordinar de puternică". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel