Garajul aeroportului din Helsinki s-a umplut de mașinile de lux ale rușilor
Autor: Oana Pavelescu | 24 aug 2022, 15:23
Rușii bogați călătoresc cu mașina până la Helsinki
Rușii bogați călătoresc cu mașina până la Helsinki
Uniunea Europeană a interzis zborurile pe rutele rusești din spațiul său aerian din cauza invaziei Moscovei în Ucraina, dar rușii continuă să călătorească în țările din blocul comunitar.

Rușii au reușit să călătorească spre diverse destinații din UE pe rute ocolitoare spre destinațiile lor - sau, dacă locațiile lor permit acest lucru, pur și simplu trecând cu mașina granița de nord-vest a țării spre Finlanda și îndreptându-se spre aeroportul internațional Helsinki-Vantaa.

De la interzicerea zborurilor în UE, Finlanda a devenit un centru de tranzit cheie pentru turiștii ruși, atât de mult încât mașinile lor de lux - Porsche și Bentley, printre altele - împânzesc garajul aeroportului din Helsinki, a relatat marți AFP.

"Pe aeroportul din Helsinki se înregistrează în acest moment o mare afluență a turismului rusesc", a declarat pentru AFP ministrul finlandez de externe Pekka Haavisto.

Acest lucru se întâmplă de când Rusia a relaxat restricțiile determinate de pandemia de Covid la 15 iulie, ceea ce a dus la o creștere de 80% a numărului de treceri la frontieră în doar o lună în iunie, potrivit AFP. Situația i-a înfuriat pe mulți finlandezi, cărora le este greu să accepte ca rușii să-și petreacă vacanța în Finlanda în timp ce Kremlinul este încă în război cu Ucraina.

Finlanda intenționează să limiteze vizele pentru turiștii ruși de la 1 septembrie, potrivit unui comunicat al ministerului de externe al țării, publicat săptămâna trecută. Cu toate acestea, rușii pot intra în continuare în Finlanda cu vize eliberate de alte țări UE din regiunea Schengen, care nu are frontiere. În prezent, două treimi dintre ruși trec în Finlanda prin granița de est a acesteia cu vize eliberate de alte țări UE, a declarat pentru AFP poliția de frontieră finlandeză.

"Ei vin aici cu vize Schengen emise de diferite țări și apoi continuă mai departe prin aeroportul din Helsinki", a declarat Haavisto pentru presă. Conform normelor Schengen, Finlanda nu poate refuza unilateral intrarea celor care dețin vize valabile.

Miniștrii de externe ai UE urmează să discute săptămâna viitoare despre o interdicție de viză la nivelul întregii regiuni pentru cetățenii ruși, însă nu toate statele membre consideră că este o idee bună, deoarece ar putea exista persoane care doresc să fugă de regimul președintelui Vladimir Putin.

"Acesta nu este războiul poporului rus, ci este războiul lui Putin", a declarat săptămâna trecută cancelarul german Olaf Scholz la o conferință de presă.

Abramovici ”vânează” case în Dubai. Diaspora rusă fuge de sancțiuni

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Controale la companiile din energie ale Inspecției Muncii

Inspecţia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de...

Ultimul 747 de la Boeing: "Regina aerului" devine istorie

A revoluționat aviația și, cu cocoașa lui...

ROBOR, 1 februarie 2023. Indicele bancar a scăzut

Indicele bancar a înregistrat o nouă scădere.

Piaţa unică a împlinit 30 de ani

Comisia Europeană a publicat marţi "Raportul anual privind piaţa unică...

Spania majorează salariul minim cu 8%

Premierul spaniol Pedro Sanchez anunţă o creştere cu 8%...

Profitul net al Grupului TeraPlast a scăzut cu 64% în 2022

Profitul net al Grupului TeraPlast a scăzut cu 64% în...

Crossuri externe