Gaze naturale: Acord încheiat între Sonatrach și Engie

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Un acord care vine în plină criză energetică
Un acord care vine în plină criză energetică
Compania de stat algeriană Sonatrach a încheiat un contract pe trei ani cu grupul energetic francez Engie privind preţul gazelor ce vor fi livrate prin gazoductul submarin Medgaz, cu o capacitate de 10 miliarde de metri cubi pe an, transmite AFP.

Sonatrach şi Engie "au ajuns în Alger la un acord privind contractul de furnizare şi vânzare a gazelor naturale prin Medgaz". Contractul dintre cele două companii, încheiat încă din 2011, asigură aprovizionarea Engie cu gaze naturale de către Sonatrach, prin gazoductul Medgaz, a anunţat într-un comunicat firma din Algeria.

Firmele au convenit "ca preţul de vânzare din contract, care se va aplica pe o perioadă de trei ani, până în 2024, să fie stabilit în funcţie de condiţiile de pe piaţă", a precizat Sonatrach, fără a da publicităţii preţul.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia şi impunerea sancţiunilor occidentale, gazul a devenit mult mai scump, iar preţul energiei în zona euro a urcat în ritm anual cu 41,9%, conform datelor Eurostat.

Cu ocazia semnării acordului, Sonatrach şi Engie au confirmat şi "intenţia lor de a extinde parteneriatul în domeniul gazelor naturale lichefiate (GNL) şi al gazelor naturale. Acordul va permite grupului algerian "să-şi consolideze cota în portofoliul de aprovizionare al Engie", a precizat în comunicat firma din Algeria.

Engie este un jucător major economic în Algeria, în special pe segmentul de explorare şi producţie a gazelor naturale, fiind şi principalul cumpărător al ţării de GNL. Algeria furnizează aproximativ 11% din gazele consumate în Europa, faţă de 47% în cazul Rusiei.

Citește și Pregătiți-vă! Ursula von der Leyen, către țările UE: Rușii pot tăia tot gazul

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat miercuri Uniunea Europeană să se pregătească pentru "întreruperea completă" a gazelor din Rusia, transmite dpa.

Şefa executivului european a declarat că Comisia intenţionează să anunţe planuri de urgenţă la nivelul UE, la jumătatea lui iulie, pentru a asigura transportul gazelor "acolo unde este cea mai mare nevoie de ele", în cazul sistării complete a furnizării de gaz rusesc.

Ea a informat la zi Parlamentul European, la Strasbourg, despre progresele realizate de UE în eliminarea dependenţei de importurile de energie din Rusia, în contextul războiului din Ucraina.

Invazia rusă din această ţară a declanşat sancţiuni europene împotriva Moscovei, care a reacţionat prin blocarea unor livrări.

Ca urmare, importul de gaze naturale lichefiate (GNL) din SUA s-a triplat, pe ansamblul UE, faţă de anul 2021, în timp ce importurile medii lunare prin conductele de gaze din Rusia a scăzut cu o treime, a arătat von der Leyen.

Preşedinta CE a respins apelurile la temporizarea tranziţiei Uniunii către energia regenerabilă, deşi Europa se confruntă cu o criză energetică tot mai acută. "Noul mediu de securitate este cel mai bun argument pentru accelerarea dezvoltării regenerabilelor", a susţinut ea, adăugând că aceste surse de energie "ne asigură independenţa faţă de combustibilii fosili ruseşti".

Citește și Benzina și motorina, tot mai scumpe? Chisăliță: Suntem prea dependenți de factori externi

”Pe o perioadă scurtă, de două săptămâni, o lună de zile nu credem că vom asista la o creștere a prețurilor la curburanți în afara momentului în care ne găsim în momentul de față”, a declarat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă. 

Privind în perspectivă, expertul în energie a apreciat că ”trei luni de zile este cam mult să spunem că nu vor exista evoluții ale prețului la motorină și benzină. De ce? Pentru că noi, totuși, într-o foarte mare parte importăm atât țițeiul pentru a-l prelucra și a obține benzină și motorină, cât și produse finite, atât benzină, cât și motorină din alte țări”. 

Prin urmare, a concluzionat Dumitru Chisăliță, ”suntem foarte dependenți de ceea ce se întâmplă în plan mondial, de ceea ce se întâmplă în zona exportatorilor ai acestor produse. Dacă așa cum arată bursa în momentul de față putem să apreciem că în următoarele două săptămâni, chiar patru săptămâni nu vor evolua, nu vor exista evoluții deosebite, cu excepția, firește, a unor situații excepționale. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel