Bursa de la București a început săptămâna în scădere: Roșu pe linie
Bursa de la București nu a...
1. Ce posibilități are România, onshore și offshore, pentru a scăpa de dependența de Rusia în privința gazelor naturale?
România are până în acest moment, confirmat, un potențial de 400 miliarde metri cubi de gaze naturale în zona Caragele, unde sunt două zăcăminte, cel de-al doilea nu o să-l menționez, pentru că nu este făcut încă public de către Agenția Naționale de Resurse Minerale, dar al cărei potențial poate să urce la 600 de miliarde, adică 0,6 trilioane de metri cubi de gaze naturale.
De asemenea, sunt zăcăminte în care se confirmă prezența gazelor într-un procent important în zona Berești-Tazlău, zona Bacăului și zona Copșa Mare, Sibiu. Mai sunt, de asemenea, zăcămintele din Transilvania, la o adâncime mai mare de 3200 de metri, încă nevalorificate și, ceea ce este confirmat în Marea Neagră, dar nu la nivelul a 80 de miliarde cât se spunea, ci la nivelul a 400 de miliarde de metri cubi de gaze.
În consecință, având în prezent demonstrația comportamentului agresiv al Rusiei, noi suntem obligați să analizăm cu foarte mare atenție cadru legislativ și să reluăm discuțiile cu Uniunea Europeană, în așa fel încât să putem să ne valorificăm gazele din producția proprie pentru a ne acoperi consumul intern.
Pentru că noi nu ne putem permite să trimitem la export sută la sută gaze din producția internă și să nu ne acoperim consumul, având o singură sursă de import - Rusia, care iată ce comportament are.
2. Când ar putea fi livrate primele gaze din Marea Neagră?
Încă din acest an ar putea fi livrare gaze din Marea Neagră. Pentru că, după aprobarea Legii offshore din 2018, toți operatorii au semnat acordul petrolier, iar Black Sea Oil & Gas a continuat lucrările de producție și s-a ajuns în etapa în care, în acest an, poate oferi primele cantități de gaze din Marea Neagră. Probabil în a doua jumătate a acestui an. Înțeleg că au contractat întreaga cantitate cu Engie România. Deci, acele gaze vor fi, din fericire, furnizate în România prin Engie. Atitudinea de care a dat dovadă Black Sea Oil & Gas este cea mai corectă cu putință, este, de fapt, ceea ce și-a dorit legiuitorul la momentul respectiv, când s-au discutat prevederile legii.
3. Este în pericol exploatarea offshore în condițiile în care navele rusești sunt în Marea Neagră în apropiere de zona României?
După părerea mea nu sunt în pericol, pentru că, așa cum ne amintim de declarația Secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, orice centimetru care va fi încălcat de către armata Rusiei va fi considerat act de agresiune împotriva statelor membre ale Alianței Nord-Atlantice și se va declanșa război între NATO și Rusia.
Nu cred că Rusia își va permite să pătrundă nici măcar un centimentru în interiorul platoului continental al României. Cu alte cuvinte, nu cred că există un astfel de risc. Ar fi mult prea mare pericolul pentru Rusia, nu o să mai poată gestiona lucrurile, nu se poate lupta cu NATO.
Ar fi o nebunie, vedem că nebunia este caracteristica zilei, dar totuși nu cred că se va intra în platoul continental al României. Cu alte cuvinte, cred că vom putea desfășura în liniște activitățile pe care le derulăm, atât din punctul de vedere al exploatării zăcămintelor, cât și din punctul de vedere al demarării operațiunilor de identificare a perimetrelor pentru offshore wind, al activităților navale. Nu cred că există vreun risc pentru România. Din fericire, suntem în NATO și există și acest angajament explicit transmis că nu se va admite încălcarea a nici măcar unui centimetru din spațiul blocului NATO.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bursa de la București nu a...
Orizontul pentru producătorii...
Comerţul online ia amploare în Germania.
O situația similară s-a înregistrat și în luna mai, când...
Evoluția pieței carburanților este, oarecum,...
Sunt date publicate de...
Chiar dacă inflația în zona...
Analistul economic Adrian...
Grupaj de știri.
Performanțele variate ale...
Într-o notă adresată recent...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...
Un concept surprinzător și...
Înainte de a se lansa în forță...
Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...
Suedia este pregătită să...