Viitorul economiei SUA, în mâinile lui Trump: Ce mesaj va transmite Congresului?
Donald Trump, invitat să...
Oprirea livrărilor s-a realizat la ora 4:00, ora Moscovei, (1:00 GMT), conform datelor privind fluxul real publicate pe site-ul Nord Stream AG, compania care operează gazoductul.
Potrivit Gazprom, "toate lucrările stabilite în contractul în vigoare pentru servicii tehnice se vor realiza împreună cu specialişti de la compania Siemens".
Grupul rus a subliniat că, după cum este prevăzut în documentaţia tehnică a producătorului, "la fiecare 100 de ore sunt necesare lucrări de mentenanţă tehnică a echipamentului, care includ revizii pentru a detecta fisuri, deformări, urme de arsuri".
Când lucrările de mentenanţă se vor finaliza, livrările vor fi reluate la nivelul stabilit înainte de oprire, respectiv 33 milioane metri cubi pe zi.
Rusia a redus treptat volumul furnizărilor prin Nord Stream pe motivul problemelor tehnice şi al necesităţii unor reparaţii la turbinele Siemens ale gazoductului.
Pe 27 iulie, Gazprom a anunţat reducerea livrărilor de gaze la o cincime din capacitatea gazoductului, o decizie care, potrivit Berlinului, corespunde "unei strategii de război", scrie EFE.
Marţi, purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov, a afirmat că "exceptând problemele tehnologice provocate de sancţiuni (impuse Rusiei) nu există nimic care să împiedice livrările".
El a subliniat că sancţiunile adoptate de Statele Unite, Canada şi ţările europene în privinţa Rusiei "nu permit realizarea unui serviciu tehnic adecvat, efectuarea de reparaţii şi nici oficializarea juridică a revenirii echipamentelor la locul de utilizare".
Potrivit lui Peskov, aceste obstacole fac parte "din acţiunile iraţionale ale europenilor, care sunt foarte greu de înţeles şi imposibil de explicat, dar care pentru cetăţeanul de rând presupun un cost ridicat".
Moscova a sugerat, în repetate rânduri, că situaţia s-ar putea rezolva prin punerea în funcţiune a gazoductului Nord Stream 2. Acest gazoduct nu a fost pus în funcţiune fiindcă Germania a blocat certificarea sa, în 22 februarie, la o zi după ce Rusia a recunoscut independenţa autoproclamatelor republici populare Doneţk şi Lugansk şi cu două zile înainte ca Rusia să înceapă "operaţiunea militară specială" în Ucraina, mai scrie EFE.
Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au urcat miercuri, după ce Gazprom a oprit în perioada 31 august - 3 septembrie livrările de gaze către Germania prin gazoductul Nord Stream 1, pentru lucrări de mentenanţă, transmite Reuters.
Joi dimineaţa, la hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru gazul natural în Europa, cotaţiile pentru luna viitoare au urcat cu 12 euro, ajungând la 263 euro pentru un Megawatt oră (MWh), iar cotaţiile pentru octombrie cu trei euro, la 272 euro MWh. În primăvară, la hub-ul TTF de la Amsterdam, cotaţiile au atins nivelul record de aproape 335 de euro pentru un MWh.
Unii analişti se aşteaptă la menţinerea preţurilor ridicate la gaze în septembrie, după începerea lucrărilor de mentenanţă la unitatea de procesare a gazelor Klrstr din Norvegia.
"În condiţiile în care s-au atenuat valurile de căldură şi ploile de toamnă au revenit parţial, preţurile energiei în Europa nu mai înregistrează valori record. Credem că piaţa a evaluat excesiv riscurile privind aprovizionarea cu energie şi actuala creştere se va atenua", a apreciat Norbert Rucker, analist la Julius Baer.
În Europa, preţurile la gaze sunt de peste zece ori mai ridicate decât media din această perioadă a anului, destabilizând economiile, subminând euro şi sporind presiunile asupra politicienilor pentru a atenua impactul inflaţiei ridicate. Perturbările din aprovizionare s-au intensificat săptămâna aceasta, sporind concurenţa cu Asia pentru asigurarea livrărilor, scrie Reuters.
În ultimul an, preţul ridicat a forţat deja închiderea a aproximativ jumătate din topitoriile de zinc şi aluminiu din Europa, dar şi mai multe se pregătesc de închidere.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Donald Trump, invitat să...
BCE spune că Europa are nevoie...
SUA îngheață ajutoarele externe...
Furt de obiecte din tezaurul...
Trump și criptomonedele: Un...
Creştere a numărului de...
CIA a evaluat că pandemia de...
ANPIS - Agenţia Naţională...
Coiful de aur de la...
Grupaj de ştiri.
Aeronavele suplimentare vor...
Randamentele obligațiunilor...
Canalele de pe Telegram au publicat videoclipuri...
Pizza de 100 de lire: Un...
Deficitul bugetar al României...
Selecție de știri pentru această dimineață.