Negrescu: Solicit public autorităților să iasă cu un mesaj de calmare a piețelor
Analistul economic Adrian...
Grupul rus Gazprom a anunţat vineri că a umplut capacităţile interne de stocare în proporţie de 91,4%, până la data de 26 august, transmite Reuters.
Nivelul capacităţilor de stocare din Rusia înaintea sezonului de iarnă este urmărită cu atenţie, de când Moscova a anunţat că va prioritiza livrările de gaze pe piaţa sa internă, în detrimentul exporturilor.
Gazprom a anunţat luna aceasta că preţurile europene la gaze ar putea creşte iarna aceasta cu 60%, la peste 4.000 dolari per 1.000 metri cubi, deoarece exporturile şi producţia companiei ruse de stat continuă să scadă, în urma sancţiunilor occidentale.
Fluxurile de gaze din Rusia, principalul furnizor al Europei, s-au situat la un nivel redus anul acesta, după ce o rută a fost închisă când Moscova a trimis trupe în Ucraina, în februarie, şi după ce sancţiunile au dus la o dispută privind echipamentul folosit pentru gazoductul Nord Stream 1. Ca rezultat, preţul gazelor a crescut.
"Preţurile gazelor pe piaţa spot din Europa au atins 2.500 dolari (per 1.000 metri cubi). Conform unor estimări conservatoare, dacă tendinţa persistă, preţurile vor depăşi 4.000 dolari per 1.000 metri cubi iarna aceasta", susţine Gazprom.
În primăvară, la hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru gazul natural în Europa, cotaţiile au atins nivelul record de aproape 335 de euro pentru un Megawatt oră (MWh).
Kievul a închis una din rutele Gazprom pentru exporturile spre Europa, în timp ce Gazprom a redus livrările la doar 20% din capacitatea gazoductului Nord Stream 1 spre Germania, din cauza disputei privind echipamentul.
Per total, exporturile de gaze ale Gazprom au scăzut cu 36,2%, la 78,5 miliarde metri cubi, în perioada ianuarie - 15 august, în timp ce producţia a înregistrat un declin de 13,2%, la 274,8 miliarde metri cubi, faţă de anul precedent, se arată în comunicatul companiei ruse.
Elena Cristian, analist economic, a atras atenţia asupra lipsei de reacţie a autorităţilor române în faţa crizei energetice cu care se confruntă întreaga Europă.
"Din păcate pentru noi, ne uităm la ce fac ceilalţi, iar acolo măcar vedem că există ceva măsuri. Ne uităm la Polonia care a prelungit măsurile pentru combaterea preţurilor galopante la energie şi gaze până la 31 decembrie. Se iau măsuri în lanţ, de la producător şi până la clientul final.
La noi măsurile întârzie foarte mult. Din păcate avem un ministru... nu avem un ministru de fapt. Avem instituţii de reglementare care nu există în acest moment şi nu au existat în toată această perioadă de liberalizare. ANRE-ul nu a existat! Oamenii de acolo sunt plătiţi degeaba. Eu i-aş desfiinţa fără nicio reţinere şi poate că ar trebui înfiinţată o altă instituţie care să-şi facă treaba.
În acest moment se vorbeşte despre o supraimpozitare pe lanţul de producţie care va adânci pentru România criza gazelor naturale.
Hai să ne uităm ce fac celelalte ţări: sunt trei măsuri importante pe care ar trebui să le ia România imediat: să reduci fiscalitatea - toate ţările au redus TVA-ul şi taxele pentru energie şi gaze - să obligi cumva să se încheie contracte multianuale între producătorii de stat şi furnizori şi să limitezi exporturile, să te uiţi mai întâi în ograda ta. Noi nu facem absolut nimic din aceste chestiuni şi, din păcate, efectele pentru România vor fi mult mai grave decât efectele pentru alte ţări. Să nu uităm că statul a ajuns să plătească pentru compensarea facturilor la energie şi gaze naturale mai mult decât pentru Educaţie", a explicat Elena Cristian vineri seara, la Antena 3, în emisiunea realizată de Radu Tudor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Analistul economic Adrian...
Invitat la interviurile DCNews,...
Kazahstanul intenționează să...
Cererea scăzută și concurența...
Călin Georgescu, câștigătorul...
Banca Națională a României a calculat valoarea leului...
Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere pe toţi...
Activele nete ale celor 247 de...
Bursa de la București nu a...
Orizontul pentru producătorii...
Compania a achiziționat...
În prima zi a săptămânii, investitorii au exprimat o...
Analistul economic Adrian...
Comerţul online ia amploare în Germania.
Sunt date publicate de...
Chiar dacă inflația în zona...
Grupaj de știri.
Performanțele variate ale...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...