Gazprom cere despăgubiri de peste un miliard de dolari de la europeni

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Gazprom / Foto: Arhivă
Gazprom / Foto: Arhivă
O întreprindere care aparține Gazprom a acumulat 110 miliarde de ruble (1,2 miliarde de dolari) în pretenții legale după ce a intentat alte două procese împotriva băncilor europene care au sprijinit un proiect cheie de gaze naturale, afectat de sancțiunile împotriva Rusiei.

RusKhimAlians, o întreprindere mixtă între Gazprom și Rusgazdobycha, solicită 28,2 miliarde de ruble de la BayernLB și 5,35 miliarde de ruble de la Landesbank Baden-Wurttemberg, potrivit documentelor depuse la 30 august la Curtea de Arbitraj din Sankt Petersburg și regiunea Leningrad.

Cele două bănci germane s-au numărat printre garanții pentru contractul de inginerie, achiziții și construcție semnat în 2021 cu compania germană Linde și compania turcă Renaissance Heavy Industries pentru un complex de producere a gazului natural lichefiat și a altor produse în Ust-Luga, la Marea Baltică, potrivit Interfax. Anul trecut, Linde a suspendat lucrările în cadrul contractului pe fondul sancțiunilor europene impuse Rusiei din cauza războiului din Ucraina.

Cele mai recente procese urmează după unul intentat la începutul acestei luni împotriva filialei germane a UniCredit SpA și două în iulie împotriva Deutsche Bank AG și Commerzbank AG. Anul trecut, RusKhimAlians a depus o plângere împotriva Linde la Curtea de Arbitraj din Sankt Petersburg și Leningrad, care a înghețat 35 de miliarde de ruble din activele Linde din Rusia ca măsură preventivă solicitată de reclamant.

RusKhimAlians susține că, deși restricțiile europene împotriva Rusiei interzic furnizarea de echipamente pentru lichefierea gazelor naturale, acestea nu se referă la echipamentele necesare pentru o uzină de prelucrare a gazelor, potrivit presei ruse.

Producția la complexul Ust-Luga ar putea fi amânată cu aproximativ doi ani, deoarece RusKhimAlians caută furnizori alternativi de echipamente și tehnologie, a declarat Alexander Drozdenko, guvernatorul regiunii rusești Leningrad, unde va fi construită instalația, potrivit Interfax. Gazprom plănuia să lanseze primul tren de GNL al instalației în acest an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

ByteDance, compania mamă a TikTok
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.

Mihai Barbu și Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Oameni traversează strada
Hobby-ul poate fi profitabil / Foto: Freepik
Defrișări
Gazprom
Bună dimineața! /FOTO: Freepik
Factură electronică / Foto: Freepik

pixel