Gazprom taie gazele către Moldova. Reacția Chișinăului

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Gazprom
Gazprom
Gigantul energetic rus Gazprom a anunţat sâmbătă că va suspenda exporturile de gaz spre Republica Moldova de la 1 ianuarie, la ora 05.00 GMT, din cauza unei datorii neplătite de autorităţile de la Chişinău, relatează Reuters.

Compania susţine că îşi rezervă dreptul de a întreprinde orice acţiune, inclusiv încetarea contractului de furnizare cu Republica Moldova.

Rusia furnizează Republicii Moldova circa 2 miliarde de metri cubi de gaz pe an prin Ucraina. Acesta este transportat prin conducte în regiunea separatistă Transnistria, care foloseşte gazul pentru a genera curent electric ieftin, pe care apoi îl vinde restului Moldovei, scrie Reuters.

Populaţia Republicii Moldova de 2,5 milioane de locuitori se pregăteşte de lungi pene de curent după ce Kievul a anunţat că nu va prelungi contractul de tranzit ce expiră la 31 decembrie cu Gazprom, care permitea până acum ca gazul rusesc să ajungă mai departe în Slovacia, Austria, Ungaria şi Italia, notează agenţia britanică de ştiri. 

În replică, premierul Republicii Moldova Dorin Recean a declarat că Rusia foloseşte energia ca armă politică, transformând oamenii din regiunea transnistreană în ostatici.

"Gazprom a notificat astăzi compania fiică pe care o controlează, Moldovagaz, că nu va mai livra gaze naturale începând cu 1 ianuarie 2025, ora 08:00 (ora Moscovei), invocând pretextul că Moldovagaz 'nu-şi onorează constant obligaţiile de plată'. Această decizie confirmă, încă o dată, intenţia Kremlinului de a lăsa locuitorii din regiunea transnistreană fără lumină şi căldură în mijlocul iernii. Rusia foloseşte energia ca armă politică, transformând oamenii din regiunea transnistreană, pe care o controlează prin armata staţionată ilegal, în ostatici", a scris Recean pe Facebook.

Guvernul de la Chişinău respinge categoric orice pretinsă datorie faţă de Gazprom, invalidată de un audit internaţional, şi anunţă că va analiza toate opţiunile legale pentru a proteja interesele ţării.

"Guvernul condamnă aceste tactici opresive şi reiterează că nu va recunoaşte vreo pretinsă datorie, care a fost invalidată de auditul internaţional. Republica Moldova a diversificat sursele de aprovizionare cu gaze naturale pentru a reduce dependenţa de un singur furnizor pentru malul drept. Ţara noastră este pregătită să gestioneze orice situaţie apărută în urma deciziei Kremlinului. Noi vom continua să asigurăm aprovizionarea cu gaze naturale din alte surse şi să protejăm consumatorii vulnerabili", a dat asigurări Dorin Recean.

El a adăugat că "totodată, Guvernul va analiza cu atenţie opţiunile legale, inclusiv recurgerea la arbitraj internaţional pentru a proteja interesele noastre naţionale şi pentru a solicita despăgubiri în urma deciziilor Kremlinului, care cauzează pierderi economice şi afectează siguranţa şi securitatea cetăţenilor Republicii Moldova".

Gigantul energetic rus Gazprom a anunţat sâmbătă că va suspenda exporturile de gaz spre Republica Moldova de la 1 ianuarie, la ora 05.00 GMT, din cauza unei datorii neplătite de autorităţile de la Chişinău.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...

Foto: Freepik.com

pixel