Gerhard Karner, explicații bizare legate de neaderarea României la Schengen

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Gerhard Karner / Foto: Inquam Photos / George Călin
Gerhard Karner / Foto: Inquam Photos / George Călin
Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, aflat într-o vizită în România, a făcut o serie de afirmații cel puțin ciudate în ceea ce privește aderarea țării noastre la Spațiul Schengen.

Gerhard Karner a vorbit din nou despre rețelele de traficanți de imigranți și ca se dorește punerea de presiuni ”asupra Comisiei Europene să ne sprijine în continuare atât pe domeniul operativ, cât şi legislativ, cât şi financiar, pentru frontiere externe mai sigure. Un alt punct foarte important, pe care îl vom aborda şi astăzi, este vorba de proiectul pilot pe care România l-a lansat împreună cu Comisia Europeană, în care urmărim să vedem rezultate şi pe proceduri accelerate”.

Aici merită amintit faptul că din punct de vedere tehnic România și-a îndeplinit îndatoririle în privințasecurității frontierelor.

Karner, a explicat că: ”Permiteţi-mi să vă repet mesajul pe care l-am transmis: de ce nu am putut să votez pe data de 8 decembrie pentru aderarea României la spaţiul Schengen: în primul rând pentru că avem un sistem care nu funcţionează. Dacă există controale pe care le efectuaţi dumneavoastră. la frontierele externe ale României, există controale însă şi între Germania şi Austria. Asta înseamnă că şi cetăţenii austrieci dacă se duc în Germania sunt controlaţi. Franţa face la fel cu Germania. Şi aş putea să vă mai dau câteva exemple. Aceasta este doveda că sistemul nu funcţionează şi că interesul nostru bilateral este să vedem că acest sistem să înceapă să funcţioneze cu frontiere externe funcţionale”.

Faptul că există cotroale între Germania și Austria și că acest lucru este dovada că ”sistemul nu funcționează” nu privește România, dat fiindcă tocmai că țara noastră nu face parte din Schengen.

Întrebat de jurnaliști dacă Austria va vota în favoarea aderării României, Karner s-a ferit să răspundă clar: ”să mă repet, nu pot să vă vorbesc despre o dată. E sarcina preşedinţiei şi a Comisiei de a stabili agenda Consiliului. Suntem încă departe de acel moment ca să putem susţine că sistemul este funcţional Şi de aceea lupt, lupt cu mulţi parteneri împreună, cu domnul Bode împreună ca sistemul să poată fi îmbunătăţit. De aceea chiar mă lupt şi cu dumneavoastră pentru un sistem mai bun”.

Când jurnaliștii i-au arătat cifrele oficiale privind migrația și că Austria nu este o destinație ci Germania, țară care nu invocă migraţia, și că aceasta sprijină  ferm România și întrebat de ce invocă aceste motive, Karner a replicat că: ”Pot să repet din nou cifrele: în Austria am avut 110.000 de soplicitanţi de azil. Pe cap de locuitor, sunt cele mai multe solicitări de azil din toată Europa, desi suntem un stat fără frontiere externe şi vedemcă sistemul nu funcţionează. Cancelarul federal recunoaşte şi el acum trei săptămâni că Germania a prelungit controalele cu Austria. Şi Austria are controale cu Germania, /.../ de germani, iar adesea se uită acest lucru. Aceasta este însă dovada că sistemul per ansamblu nu funcţionează, şi deci nu lupt împotriva României şi în niciun caz împotriva domnului Bode, ci împreună cu domnul Bode ca să putem obţine îmbunătăţirea sistemului în protecţia frontierelor externe. Pe 8 februarie, a fost un consiliu al şefilor de guverne şi state care /.../ de la cpncluzii să se pună la dispoziţie /.../ financiare pentru finanţarea frontierelor externe şi în această direcţie vreau eu să lucrez mpreună cu domnul Bode, să vedem că procedurile funcţionează la frontiere şi că sunt rapide şi că pot fi prelucrate rapid toate cererile. Aceste lucruri /.../ lupt eu împreună cu domnul Bode, împreună cu Comisia şi totodată şi împotriva Comisiei”, a conchis ministrul austriac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani
Friedrich Merz / FOTO: Wikipedia

Germania: Conservatorii în frunte. AfD, scor istoric

Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...

Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Germania / FOTO: Unsplash
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...


pixel