Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
Este o premieră: joi, 13 octombrie, Franța a început să livreze gaze către Germania direct prin punctul de interconectare al rețelei de gaze. Un pas și un simbol al solidarității energetice europene pentru a depăși în această iarnă secarea fluxurilor provenite din Rusia.
"Este un eveniment istoric, este pentru prima dată când Franța va livra gaz direct în Germania. Până în prezent, trimiteam gaze către vecinul nostru prin Belgia", a declarat Thierry Trouvé, directorul general al GRTgaz, operatorul sistemului francez de transport de gaze.
Aceste prime livrări sunt rezultatul unui acord de ajutor reciproc formalizat la 5 septembrie între liderii francez și german, Emmanuel Macron și Olaf Scholz, pentru a promova solidaritatea europeană într-un moment în care gazul este foarte la mare căutare, iar prețul său crește vertiginos. După invazia Ucrainei, Rusia și-a redus considerabil livrările de gaze către Europa, de care unele țări erau foarte dependente. Așa cum este sau, mai degrabă, a fost cazul Germaniei, care are nevoie de această energie pentru a-și face să funcționeze fabricile, care reprezintă sufletul economiei sale.
Gaze versus electricitate
Franța are mai mult gaz decât vecinii săi, deoarece beneficiază de livrări masive din Norvegia și de gaz natural lichefiat (GNL) din Statele Unite, care i-au permis să își umple stocurile de iarnă în proporție de 100%. Prin urmare, cei doi lideri au convenit ca Franța să livreze mai mult gaz Germaniei, care ar putea în schimb să livreze, dacă va fi nevoie, electricitate vecinului său slăbit de producția nucleară scăzută.
În acest context de "scădere bruscă a livrărilor de gaze rusești către Europa și în cadrul solidarității europene în materie de securitate energetică, GRTgaz s-a mobilizat pentru a-și adapta rețeaua și a formalizat o propunere de comercializare a capacităților de transport de gaze din Franța către Germania", a anunțat joi operatorul francez GRTgaz într-un comunicat de presă.
Primele vânzări de gaz odorizat către Germania au început la ora 6 dimineața, în ritm de 31 de gigawați pe zi, trecând prin orașele de frontieră Obergailbach (Moselle), pe partea franceză, și Medelsheim, în Saarland, la punctul de interconectare a rețelei de gaz. Nivelul acestei capacități va fi "evaluat zilnic în funcție de condițiile din rețea" și poate ajunge la un maxim de 100 GWh/zi.
10% din ceea ce primește Franța în fiecare zi
Ca volum, acesta corespunde puterii a patru unități nucleare sau echivalentul a 10% din ceea ce primește Franța în fiecare zi sub formă de GNL în cele patru terminale de GNL, potrivit GRTGaz, care estimează că va putea să deservească Germania toată iarna.
"Calculele noastre ne permit să fim optimiști cu privire la capacitatea noastră de a deservi cererea franceză și de a susține producția de electricitate, contribuind în același timp la solidaritatea europeană", a declarat Thierry Trouvé pentru AFP. Cu toate acestea, cu condiția ca Franța să-și salveze "lacul de gaz" prin măsuri de sobrietate pentru a evita penuria în cazul unui val de frig târziu.
În această primă zi, toată capacitatea de 31 gigawați/oră/zi scoasă la licitație a fost vândută în Germania, la un preț de rezervă de transport de 1,53 EUR/MWh/zi. Orice venit excedentar generat de aceste taxe va fi rambursat furnizorilor la o dată ulterioară, în conformitate cu normele de reglementare, a precizat GRTgaz.
Inversarea sensului de circulație
În timp ce punctul unic de interconectare de la frontiera franco-germană fusese proiectat pentru a funcționa în direcția Germania-Franța, a fost necesară inversarea sensului fluxului. Gazul va curge acum printr-o conductă care până acum a fost folosită pentru fluxurile de gaze dinspre est spre vest, parțial din Rusia prin conducta Megal central-europeană, care traversează sudul Germaniei.
GRTgaz, în colaborare cu transportatorii germani (OGE și GRTgaz Deutschland), a "făcut așadar ajustări tehnice" pentru "a face eficient fluxul dinspre Franța spre Germania", "o muncă nu extrem de importantă" în cele din urmă, a precizat operatorul de rețea deținut de acționari care includ statul francez în capitalul lor.
Situația a fost mai complexă din partea Germaniei: țara a trebuit să ia măsuri de reglementare pentru a accepta gazul francez, care are particularitatea de a fi odorizat, cu un conținut de sulf, ceea ce nu este obișnuit în industria germană.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.