Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Coaliţia aflată la guvernare în Germania nu va modifica acordul privind respectarea prevederii constituţionale care limitează capacitatea ţării de a se împrumuta şi nu va majora impozitele, a declarat duminică cancelarul Olaf Scholz, transmite Reuters.
În anul 2009, pentru a frâna acumularea de noi datorii, a fost inclus un paragraf special în Constituţia Germaniei. Conform acestui amendament, cunoscut sub numele de frâna datoriei (debt break), Guvernul federal poate contracta datorii noi până la echivalentul a 0,35% din Produsul Intern Brut. Însă Berlinul poate depăşi acest prag dacă Germania este lovită de un dezastru natural sau în "situaţii de urgenţă excepţională", care sunt dincolo de controlul statului şi afectează în mod semnificativ situaţia financiară a ţării. Parlamentul Germaniei a suspendat aşa-numita "frână a datoriilor" în 2020, 2021 şi 2022, pentru finanţarea măsurilor de salvare şi stimulare, necesare pentru a ajuta economia să îşi revină după pandemia de COVID-19.
Vom respecta acordul
"Am ajuns la un acord între partidele din coaliţie privind frâna datoriei şi majorarea impozitele şi îl vom respecta", a afirmat cancelarul german la postul de televiziune ARD. Din 2023, partidele aflate la guvernare în Germania vor să revină la prevederea care limitează acumularea de noi datorii până la echivalentul a 0,35% din Produsul Intern Brut.
Peste Ocean, administraţia Joe Biden va propune creşterea impozitelor pentru americanii cei mai bogaţi americani în proiectul său de buget pe 2023 pe care ar urma să-l prezinte luni. Potrivit cotidianului The Washington Post, această propunere, intitulată "Impozitul pe venitul minim al miliardarilor", i-ar viza pe cei aproximativ 700 de americani cei mai bogaţi prin stabilirea unei cote minime de impozitare de 20% pentru veniturile de peste 100 de milioane de dolari pe an.
"Impozitul minim pe venitul miliardarilor va asigura că cei mai bogaţi americani plătesc cel puţin 20% impozite pe toate veniturile lor", se arată în textul Casei Albe, obţinut de publicația menționată. "Cu acest impozit minim, americanii cei mai bogaţi nu vor mai fi supuşi unei cote de impozitare mai mici decât profesorii sau pompierii", a adăugat Casa Albă.
Citește și Prețul la energie. Germania a calculat FACTURA măsurilor de protecție. Cifra este SPECTACULOASĂ
360 de miliarde în plus
Această nouă măsură, care trebuie aprobată de Congres pentru a fi aplicată, ar putea aduce până la 360 de miliarde de dolari noi venituri pe parcursul a zece ani. Un studiu precedent al administraţiei americane afirmase în toamnă că 400 de familii de miliardari au plătit în medie doar 8,2% în impozite pe venitul lor între 2010 şi 2018, o cotă adesea cu mult sub ce a numeroase gospodării americane.
Acest proiect al Casei Albe, în contextul în care impozitarea celor mai bogaţi a fost una dintre principalele promisiuni ale democraţilor în cursul campaniei prezidenţiale din 2020, ar putea schimba radical fişa fiscală a miliardarilor americani.
De exemplu, Elon Musk, liderul Tesla şi cel mai bogat om din lume, ar trebui să plătească 50 de miliarde de dolari taxe suplimentare, iar fondatorul Amazon, Jeff Bezos, cu aproximativ 35 de miliarde de dolari în plus, potrivit calculelor unui economist de la Universitatea Berkeley, în California, Gabriel Zucman, citat de jurnal.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...