Germania se îndreaptă spre Japonia, în planul de a-şi reduce dependenţa de materii prime din China

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Germania şi Japonia intenţionează să-şi intensifice cooperarea în sectoarele apărării şi al materiilor prime

Germania şi Japonia intenţionează să-şi intensifice cooperarea în sectoarele apărării şi al materiilor prime, au convenit liderii celor două state în cadrul discuţiilor bilaterale desfăşurate sâmbătă la Tokyo, informează dpa.

Anul viitor, Forţele armate germane vor trimite din nou o navă în Pacific, care va andoca în Japonia, a precizat cancelarul german Olaf Scholz, numind viitoarea misiune un "angajament faţă de libertatea mărilor".

Scholz, premierul nipon Fumio Kishida şi mai mulţi membri ai guvernelor celor două ţări s-au întâlnit în capitala japoneză pentru convorbiri consacrate cooperării pe plan internaţional, în contextul în care Berlinul încearcă să-şi diminueze dependenţa de materii prime din China, pe fondul tensiunilor globale din lanţurile de aprovizionare.

Tokyo şi Berlinul vor să promoveze noi tehnologii pentru gestionarea riscurilor de perturbări ale acestora, în special în domenii strategice ca mineralele, semiconductorii şi hidrogenul, conform unei declaraţii comune.

Germania şi Japonia vizează, pe lângă dezvoltarea de surse de materii prime, o cooperare mai strânsă şi în ce priveşte resursele de energie neutre climatic, a menţionat ministrul german al economiei, Robert Habeck, care a purtat convorbiri cu omologul său nipon Yasutoshi Nishimura.

"În lumina apropierii dintre China şi Rusia şi divizarea economiei globale, asocierea statelor occidentale este cu atât mai importantă", a subliniat acesta din urmă.

Germania este principalul partener comercial al Japoniei din Europa, iar Japonia este al doilea cel mai mare partener comercial al Germaniei din Asia, după China, mai notează dpa. În aprilie anul trecut, Olaf Scholz a ales Japonia ca prima sa destinaţie de deplasare în această regiune, în timp ce predecesorii săi Angela Merkel şi Gerhard Schroeder au vizitat mai întâi China.

Agenţia de presă niponă Kyodo consemnează că la discuţiile de sâmbătă Kishida şi Scholz au confirmat că vor lucra împreună pentru a asigura succesul apropiatului summit al G-7 din mai de la Hiroshima - oraşul devastat de o bombă atomică lansată de SUA în 1945 şi unde premierul japonez intenţionează să-şi expună viziunea privind o lume fără arme nucleare, pe fondul temerilor că Rusia ar putea folosi un dispozitiv nuclear împotriva Ucrainei în actualul război.

Fumio Kishida a precizat la conferinţa de presă comună de după summit că împărtăşeşte cu cancelarul german opinia că nu trebuie tolerată ameninţarea Rusiei de a folosi arme nucleare împotriva Ucrainei şi s-au angajat să continue sancţiunile împotriva Moscovei.

Premierul japonez a mai spus că Japonia va monitoriza cu atenţie evoluţia anchetei împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin, împotriva căruia Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis vineri un mandat de arestare pentru responsabilitatea sa în ceea ce priveşte presupuse crime de război comise în Ucraina. Scholz a declarat la rândul lui că susţine decizia CPI, potrivit Kyodo.

Cei doi lideri au convenit totodată ca Japonia şi Germania să coopereze pentru a reforma ONU, cele două ţări urmărind să devină membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU, forul de decizie al organizaţiei.

Rusia este unul dintre cei cinci membri permanenţi din prezent ai Consiliului, având drept de veto, alături de Marea Britanie, China, Franţa şi SUA. Toate sunt puteri nucleare, aminteşte Kyodo.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel