Germania vrea o soluție amiabilă în conflictul comercial dintre UE și China

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Cancelarul Olaf Scholz / FOTO: https://www.facebook.com/olafscholz/photos?
Cancelarul Olaf Scholz / FOTO: https://www.facebook.com/olafscholz/photos?
Germania dorește să găsească un numitor comun înainte ca situația privind taxele pe importurile de mașini electrice provenite din China să escaladeze.

De aceea, executivul german cere Chinei să aibă în vedere ”mișcări serioase” în ceea ce privește această chestiune, mizând pe următoarele săptămâni, decisive pentru aplanarea unui eventual război comercial între cele două puteri.

Guvernul cancelarului Olaf Scholz face presiuni pentru ceea ce numește o soluție "amiabilă", după ce Uniunea Europeană a amenințat că va impune taxe pentru a contracara subvențiile guvernamentale chineze dedicate sectorului său auto.

Fiind cea mai mare economie europeană, vocea Germaniei are o greutate deosebită, iar principalii săi producători de automobile s-au opus vehement taxelor UE, temându-se că măsurile drastice le-ar putea afecta afacerile pe piață auto chineză, cea mai mare din lume.

"Ar fi foarte de dorit să se ajungă la o soluție amiabilă, dar este, de asemenea, clar că este nevoie de o mișcare serioasă din partea Chinei", a declarat purtătorul de cuvânt în timpul unei conferințe de presă, conform Reuters.

În cadrul aceleiași conferințe de presă, purtătorul de cuvânt al Ministerului german al Economiei a declarat că UE trebuie să găsească o soluție care să fie conformă cu normele Organizației Mondiale a Comerțului.

Ministrul german al economiei, Robert Habeck, se deplasează în China săptămâna viitoare. Ministerul său a declarat că Habeck nu va fi implicat direct în negocierile privind taxele europene, dar va face presiuni pentru anumite condiții comerciale mai echitabile în timpul întâlnirilor cu oficialii chinezi.

Bloomberg News a relatat vineri că Germania dorește să împiedice intrarea în vigoare a tarifelor auto sau cel puțin să le atenueze, însă oficialii germani nu au confirmat acest lucru.

Companiile auto din Europa au avertizat împotriva impunerii acestor taxe, producătorii germani de automobile, în specia, fiind cei mai expuși la orice astfel de măsuri, deoarece aproape o treime din vânzările lor provin din China în 2023, arată datele comerciale.

Purtătorul de cuvânt al lui Scholz a declarat la începutul acestei săptămâni, în cadrul unei ședințe de informare, că o soluție amiabilă este preferabilă unor bariere comerciale suplimentare.

Ca un răspuns din partea Chinei, într-un semn de escaladare, fermierii chinezi au solicitat în mod oficial o anchetă antidumping privind importurile de carne de porc din UE, a relatat Global Times, susținut de stat.

Amenințarea Chinei de a lua măsuri de retorsiune deschide un nou front în tensiunile bilaterale într-una dintre relațiile comerciale cheie la nivel mondial, dar ar putea fi considerată mai puțin punitivă pentru Berlin.

Temerile legate de escaladarea tensiunilor comerciale au afectat Europa, în condițiile în care țările încă își revin după șocurile economice cauzate de pandemie, de creșterea inflației și a ratelor dobânzilor și de o criză energetică după invazia rusă din 2022 în Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sebastian Burduja
La birou / FOTO: Freepik

UE vs SUA: Ce nu au reușit europenii în ultimii 50 de ani

În raportul său despre competitivitatea europeană,...

Lingouri de aur / FOTO: Unsplash
Inginer / FOTO: Freepik
Casa Albă / Foto: Freepik

SUA pregătesc o nouă lovitură pentru China

Statele Unite urmează să implementeze noi reglementări...

La fermă / FOTO: Freepik

Vești bune de la APIA pentru mai mult de 400.000 de fermieri

Suma totală autorizată depășește 172,86 milioane de...

Se caută firmă / FOTO: Freepik
Petrol / sursa: Freepik.com
Bancnote / Foto: Oana Pavelescu
Tendințele noi în moda office
Recoltarea strugurilor dintr-o podgorie
Ceasuri / Foto: Emran Kassim / Flickr

Exporturile de ceasuri elvețiene s-au prăbușit în septembrie

Exporturile de ceasuri elvețiene înregistrează cea mai...

Tineri / Foto: Freepik
Platformă
Urmează unele modificări fiscale / Foto: Freepik
Bancă / Foto: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Gabriel Biriș / sursa: Facebook
Foto: pexels.com
Eximbank
Cosmin Marinescu
Instalație de gaze
Wizz Air

Avion Wizz Air, aterizare de urgenţă pe aeroportul Otopeni

O aeronavă Wizz Air cu 228 de pasageri la bord a...

Foto: Pexels.com

pixel