Germania vrea să pună la contribuţie în favoarea consumatorilor superprofiturile companiilor energetice
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Germania vrea să pună la contribuţie în favoarea consumatorilor superprofiturile companiilor energetice
Germania vrea să pună la contribuţie în favoarea consumatorilor superprofiturile companiilor energetice
Germania vrea ca profiturile excepţionale realizate de anumite companii energetice graţie exploziei preţurilor pe piaţă să fie puse la contribuţie pentru reducerea facturilor familiilor, a declarat cancelarul Olaf Scholz duminică, transmite AFP.

În documentul ce prezintă un nou plan masiv de ajutoare contra inflaţiei, guvernul arată că va pleda pentru ca o măsură 'de prelevare parţială a profiturilor aleatorii' ale acestor companii să fie pusă în aplicare în cadrul Uniunii Europene, dar se declară pregătit să acţioneze la nivel naţional.

'Producătorii profită pur şi simplu de preţurile foarte ridicate la gaz care determină preţul la electricitate', a afirmat Scholz într-o conferinţă de presă.

Reforma dorită de Berlin diferă totuşi de taxarea profiturilor excepţionale ale grupurilor energetice, decisă de unele guverne în Europa, a subliniat ministrul finanţelor, Christian Lindner, cu acelaşi prilej.

Guvernul a discutat despre această 'idee controversată', dar 'există rezerve constituţionale cu privire la acest subiect', a adăugat liderul liberalilor germani, care se opune vehement principiului unei taxe.

Duminică, el a subliniat că nu este vorba despre 'o sursă de venituri care poate fi planificată şi care permite organizarea unei reduceri rapide' a facturilor gospodăriilor.

Chiar dacă nu este folosit cuvântul 'taxă', ar urma totuşi să fie vorba despre o contribuţie obligatorie a companiilor din sectorul energetic destinată să reducă preţul energiei electrice plătit de consumatori casnici şi firme.

Această contribuţie obligatorie ar putea aduce 'mai multe zeci de miliarde de euro', a indicat Lindner.

În pofida opririi prelungite a gazoductului Nord Stream care leagă Rusia de nordul Germaniei, ţara 'va putea face faţă acestei iermi', a dat asigurări cancelarul Scholz.

'Rusia nu mai este un furnizor de energie fiabil (...) Guvernul federal s-a pregătit pentru această eventualitate încă de la începutul anului', a spus Scholz. El a subliniat că, datorită diversificării surselor de aprovizionare, repornirii unor centrale pe cărbune şi umplerii depozitelor de gaz, Germania este în măsură să facă faţă lunilor următoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...


pixel