Ghidul pesimistului pentru 2019. Incendii, inundații, foamete

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Numai de oameni depinde să fie bine
Numai de oameni depinde să fie bine
Agenția Bloomberg a publicat previziunile sale pentru 2019. Incluse într-un Ghid al pesimismului, ele anunță o recoltă de grâu dezastruoasă cauzată de schimbările climatice, criză alimentară și intensificarea flxului de refugiați în țările bogate.

Sfârșitul anului 2019, America și Rusia au înregistrat recolte colosale de grău, dar președintele Statelor Unite se confruntă cu o criză la care nimeni nu s-a gândit în 2018: o penurie gravă de alimente pretutindeni în lume. Așa începe tradiționalul Ghid al pesimistului, elaborat de experții Bloomberg, cu scopul de a prognoza cea mai posibilă catastrofă care s-ar putea întâmpla în 2019. Anul acesta, previziunile analiștii și-au intitulat previziunile ”Incendii, inundații, foamete”.

În opinia agenției, căldura amanată de fenomenul climatic El Nino va face din 2019 cel mai fierbinte an din istoria observațiile meteorologice. Încep inundații nemaivăzute, secete, incendii de pădure. Temperaturile extrem de ridicate vor distruge culturile de grâu din Australia. Ploi interminabile vor reduce producție de orez din India până în Japonia. O seceta cumplită va usca câmpurile de soia și porumb din Brazilia. Rezervele mondiale de alimente scad, iar o lume întreagă așteaptă strângerea recoltelor din două principale ”coșuri de pâine” ale lumii, care nu au avut de suferit de pe urma El Nino: SUA și Canada în America de Nord, Rusia și Ucraina în regiunea Mării Negre a Europei.

Pâinea se scumpește

Secetele au redus deja recoltele din sudul Rusiei și din Ucraina în 2018, la nivel mondial cresc temerile legate de planurile președintelui Vladimir Putin de a interzice grâul rus pe piața internațională. În Rusia pâinea se ieftinește, dar se scumpește în restul lumii, scrie cei de la Bloomberg.

Citește și Previziunile șocante ale Saxo Bank! Cum se va cutremura lumea în 2019

În plus, Putin trimite în secret trupe suplimentare în Donbas, estul Ucrainei, pentru a ațâța conflictul cu principalul său concurent la grâu. Achiziția de către Turcia a sistemelor rusești de rachetă S-400 deteriorează și mai mult relațiile dintre Ankara și Washington, pe de o parte, și cu NATO, pe de alta. Alianța Nord Atlantică își sporește prezența în strâmtorile turcești, cel mai important canal de export al grâului ucrainean spre Orientul Mijlociu și Africa.

Valuri de refugiați

Lipsa de alimente devine tot mai acută, astfel că în vara, oamenii încep să se agite. Estul Africii este amenințat de o catastrofă umanitară. Milioane de refugiați flămânzi încearcă să ajungă în țările UE. Turcia renunță la înțelegerea cu Bruxelles-ul și refuză să mai primească refugiați în schimbul a miliarde de euro. Marea Britanie, care iese din UE, este invidiată de unele state UE, astfel că alegerile europene din mai sunt aproape peste tot câștigate de naționaliști.

Citește și Brexit îi va lăsa pe britanici fără brânză, vin şi fotbalişti

Ploile generate de fenomenul El Nino conduc la recolte record de grâu, porumb și soia în SUA și Canada. Fermierii din Statele Unite sunt gata să vândă din rezervele lor. Dar majoritatate țărilor pârjolite de secetă nu își pot permite prețurile extrem de ridicate. Acestea antrenează, la rândul lor, o creștere fantastică a inflației, care macină economia SUA. Se crează o situție delicată pentru Trump: consumatorul american consideră recoltele de grâu avere națională, destinată doar americanilor, în timp ce fermierii vor să vândă, gândindu-se la încasările uriașe pe care le vor obține.

Ce va face Trump

În aceste condiții, Trump răspunde pe Twitter. El scrie că este vorba de securitatea națională a SUA și promite să semneze imediat un decret care să facă America mai presus de orice și în domeniul alimentar. ”Tezarul nostru - recolta - rămâne acasă”, scrie Trump. A doua zi, totul devine clar: interdicția de export este însoțită de un ajutor acordat fermierilor în valoare de 50 de miliarde de dolari, de trei ori mai mult decât au primit în 2018. ”Fermierii au devine învingători, iar contribuabilul - perdanți”, concluzionează Bloomberg în prognoza pesimistă pentru 2019.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel