Giganții din tehnologie își unesc forțele pentru a scăpa de coșmarul parolelor
Autor: Andreea Craciun | 05 mai 2022, 23:04
Toți trei s-au pus de acord
Toți trei s-au pus de acord
Calvarul parolelor ar putea lua sfârșit în decurs de un an: Google, Apple și Microsoft au anunțat joi un acord pentru a construi un sistem de autentificare fără a fi nevoie să memorezi o serie de semne cabalistice.

"Cu noua funcționalitate, consumatorii vor putea să se autentifice pe site-urile web și aplicațiile mobile cu ușurință, fără parolă și în siguranță, indiferent de dispozitiv sau de sistemul de operare", a anunțat într-un comunicat Fast Identity Online Alliance (FIDO). Din 2012, acesta reunește actorii din sector pentru a lucra la sisteme comune de autentificare.

Scopul, explică Google, este ca utilizatorii să se poată conecta la un serviciu online prin simpla deblocare a smartphone-ului (prin metoda obișnuită: amprentă digitală, recunoaștere facială, un cod format din mai multe cifre etc.). În termeni concreți, un site web va putea întreba utilizatorul dacă dorește să se "autentifice cu acreditările FIDO".

Acest mesaj va apărea simultan pe telefonul utilizatorului, unde acesta va trebui doar să accepte, prin deblocarea ecranului, pentru a fi conectat la site. Telefoanele inteligente vor păstra "chei de acces".

Cei trei giganți din domeniul tehnologiei s-au angajat să implementeze noul sistem în termen de 12 luni pe Android și iOS (sistemele de operare mobile ale Google și Apple), pe Chrome, Edge și Safari (browserele Google, Microsoft și Apple) și pe Windows și macOS (sistemele de operare pentru calculatoare ale Microsoft și Apple).

Citește și NASA își ia adio de la ”Sofia”, devenită scumpă și ineficientă

"Autentificarea doar cu parolă este una dintre cele mai importante probleme de securitate de pe web", notează Apple în comunicatul său.

Incapabile să gestioneze atât de multe parole diferite, persoanele fizice refolosesc adesea aceeași parolă, ceea ce facilitează spargerea conturilor, scurgerea de date și furtul de identități. "Noua abordare va proteja împotriva phishing-ului, iar conectarea la un serviciu va fi radical mai sigură decât parolele și alte tehnologii, cum ar fi codurile unice trimise prin SMS", a adăugat producătorul iPhone.

Cele trei companii americane au făcut anunțul cu ocazia Zilei mondiale a parolelor. Alex Simons, vicepreședinte al Microsoft, a vorbit în comunicatul de presă al Alianței FIDO despre o "tranziție completă către o lume fără parole", în care "consumatorii se vor obișnui să se lipsească zilnic de parole".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Ora de iarnă 2022: Când se schimbă, de fapt, ora în acest an

Trecerea la ora de iarnă 2022 ar putea fi ultima,...

Bani pentru polițiști. S-au schimbat datele problemei

Este un termen care a fost prelungit, până acum, de trei...

Codul muncii. Se introduc noi tipuri de contracte de muncă

Codul muncii se modifică și apar noi tipuri de contracte...

Nivelul de radiații din România. Anunțul făcut de CNCAN

Măsurătorile efectuate în România confirmă valori...

Crossuri externe