Bayraktar este, de asemenea, ginerele președintelui Recep Tayyip Erdogan, iar recent și-a prezentat noua generație de avioane de luptă fără pilot - care vor zbura mai repede și mai departe, transportând în același timp mai multe arme decât cele existente.
Noua generație de drone reflectă ambițiile crescânde ale unei companii care a devenit din ce în ce mai puternică peste hotare, după ce Ucraina a folosit dronele sale TB2 cu un efect substanțial în lupta împotriva forțelor rusești.
În ultimii ani, Baykar a devenit o parte esențială a eforturilor lui Erdogan de a construi o industrie de apărare autosuficientă, cu produse care variază de la drone armate la avioane de luptă și nave de război. Toate acestea sunt menite să susțină politica sa externă din ce în ce mai asertivă într-o regiune împotmolită în conflicte. Dar, de la invazia Rusiei în Ucraina, vânzările de drone în străinătate au crescut, de asemenea, în mod constant, oferind Turciei o influență politică mai mare mult dincolo de Orientul Mijlociu.
Într-un rar interviu pe care Bayraktar, absolvent al Institutului de Tehnologie din Massachusetts, l-a acordat la baza aviatică de la periferia Ankarei, a prezentat ambițiile companiei de a-și extinde și mai mult capacitățile și vânzările internaționale, într-un efort de a spori greutatea Turciei peste hotare.
Compania Baykar va începe în curând să producă în serie cel puțin una dintre cele două drone avansate care vor decola de pe noul mini-portavionul construit de Turcia, TCG Anadolu. În același timp, încearcă să își extindă cota pe piețele din Africa, Europa și Asia cu vehiculele de luptă fără pilot existente TB2 și Akinci, precum și cu noile TB3 și Kizilelma.
Noile drone vor "revoluționa" influența militară a Turciei de la Marea Neagră și Caucaz până în estul Mediteranei și pe țărmurile Africii de Nord, a declarat Bayraktar, care deține titlul de director de tehnologie la compania fondată de tatăl său și controlată de familia sa. Acestea "vor permite Turciei să efectueze supravegherea și să localizeze cu precizie atacurile pe continente datorită creșterii timpului de zbor și a razei de operare".
Baykar spune că vinde avionul TB2 în 31 de țări. Deși aceste vânzări au fost în mare parte către națiuni în curs de dezvoltare, este un salt de la doar doi cumpărători în urmă cu patru ani.
Utilizarea de către Turcia a dronelor evidențiază fața schimbătoare a războiului într-una dintre cele mai instabile regiuni ale lumii. Vehiculele aeriene fără pilot la bord au întors soarta contrainsurgenței de zeci de ani a Ankarei împotriva Partidului separatist al Muncitorilor din Kurdistan în sud-estul țării, în nordul Irakului și în Siria. Relativ ieftin de fabricat și de desfășurat, aeronavele au ajutat în ultimii ani la înclinarea conflictelor în locuri atât de îndepărtate precum Azerbaidjan și Libia în favoarea aliaților turci.
Chiar și dincolo de Orientul Mijlociu, dronele turcești sunt susceptibile de a fi deosebit de valoroase pentru țările care operează în afara NATO sau care nu pot să le obțină de la SUA sau Israel din motive politice sau financiare. Noile drone vor spori reputația națiunii ca furnizor de tehnică de război de înaltă calitate la prețuri accesibile, o poziție unică pe care Turcia o deține printre puținele țări care produc drone sofisticate, potrivit lui Fabian Hinz, expert în apărare la Institutul Internațional pentru Studii Strategice din Londra.
Compania a obținut 82% din profiturile sale din exporturi în ultimele două decenii iar capacitatea de producție a crescut cu 50% în ultimul an, a declarat Bayraktar.
Baykar a fost înființată în 1986 de tatăl lui Selcuk, Ozdemir, ca o companie de utilaje. Dar Selcuk a început să fie interesat de aviație încă de mic și, când s-a alăturat companiei în 2007, a început să se orienteze către echipamente militare, dezvoltând avioane de luptă fără pilot și sisteme de control la sol. El s-a căsătorit cu fiica președintelui, Sumeyye, în 2016.
Apoi, în 2019, SUA au impus sancțiuni Turciei pentru achiziționarea de sisteme de apărare antirachetă S-400 din Rusia. Sancțiunile au împiedicat Turcia să achiziționeze avioanele invizibile F-35 de la Lockheed Martin Corp.
Acest lucru a accelerat eforturile Turciei de a-și dezvolta propriile avioane de luptă fără pilot, Erdogan susținând dezvoltarea tehnologiei de către compania ginerelui său, precum și de către compania de stat Turkish Aerospace Industries. Creșterea constantă a exporturilor le-a permis acestora să investească în continuare în cercetare și dezvoltare.
Rapoartele din presa locală au speculat că Bayraktar ar putea avea un viitor în politica turcă - deși este un subiect sensibil pe care acesta nu îl abordează aproape niciodată în mod direct. "Vom lupta până la capăt pentru a realiza idealul unei mișcări tehnologice naționale", a declarat Bayraktar într-un interviu acordat luna trecută unui organ de presă turc. "Vom face tot ceea ce este necesar, tot ceea ce necesită lupta. Cu alte cuvinte, dacă lupta necesită politică și politici, atunci nu ne vom teme și nu ne vom abține de la aceasta."
El și socrul său împărtășesc ambiția de a face din Turcia o putere militară autosuficientă în fața rivalilor regionali precum Iranul și Grecia. În acest scop, Erdogan s-a aventurat în noi alianțe incomode - inclusiv o detensionare cu Vladimir Putin - care au tensionat uneori poziția Turciei în cadrul NATO.
Cel mai recent Akinci, care urcă la altitudini mai mari și zboară mult mai mult decât predecesorii săi, s-a aflat în centrul negocierilor cu Arabia Saudită, a declarat Bayraktar.
Akinci va fi produs în comun cu saudiții ca parte a acordului, la fel cum TB2 va fi fabricat într-o uzină aflată în prezent în construcție într-o locație nedeclarată din centrul Ucrainei, a spus el.
"TB3 este un fel de salt calitativ în ceea ce privește capacitățile Turciei, mai ales dacă este montat pe portavionul Anadolu", a declarat Soner Cagaptay, director al Programului de cercetare turcă de la Washington Institute for Near East Policy. "Acest lucru plasează Turcia într-o categorie separată, un mic grup de națiuni de elită care au capacitatea de a depăși câteva sute de mile în ceea ce privește utilizarea dronelor lor pe continente și oceane."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Alegerea lui Donald Trump în...
Agenția Națională de...
România a primit un semnal...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...