Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
Ministrul Agriculturii a ținut, înainte de toate, să anunțe că ”a început campania de recoltat în anumite județe: pe suprafețe mici la cultura de orz, dar eu zic că, așa cum arată culturile acum, suntem într-o situație bună, într-o situație stabilă. Nu fac niciodată previzionări ale producției, pentru că știți cum este: cel mai important este ca atunci când tragi linie la final să știi pe ce te poți baza, ceea ce ai în magazie și în silozul fermierilor. Dar așa cum arată culturile, iar ploile din ultima vreme au revigorat culturile de toamnă și ne dau încredere pentru culturile de primăvară”, a asigurat Adrian Chesnoiu.
Fluxlul de grâne ucraineane ar putea influența prețul pentru producătorii români?, a fost întrebat invitatul jurnalistului Val Vâlcu. ”Acum sunt factori diverși care influențează atât nivelul prețului, cât și ceea ce se întâmplă pe piața internațională. Pentru că știm că, la nivelul burselor există fluctuații, care influențează, la nivel global prețul grâului. Ceea ce este foarte important să înțelegem este că, în general, această temere că grâul din Ucraina s-ar putea revărsa pe piața din România și, prin urmare, ar putea determina o scădere a prețului, nu este foarte sustenabilă. Pentru că, pe de o parte, cantitatea de grâne pe care se reușește a fi scoasă din Ucraina și livrată către destinații, nu poposește foarte mult timp pe teritoriul României. Ea doar tranzitează România și se îndreaptă către țările de destinație.
De cealaltă parte, sunt îndreptățite aceste temeri ale fermierilor, care își fac tot felul de griji, gândindu-se că, dacă aceste cereale vin și se stochează pe teritoriul României în depozitele pe care România le are, ar putea conduce la imposibilitatea de a-și comercializa marfa la un preț care să fie sustenabil și care să le facă munca sustenabilă. Este, evident, interesul fiecăruia din lanțul de comercializare, atât al producătorului, cât și fermierului, dar și a celui care tranzacționează să obțină un preț mai bun. Ce măsuri luăm noi, la nivel guvernamental, este, pe de o parte, să ne asigurăm că cele 29 de milioane de tone, capacitatea de stocare ale României sunt utilizate pentru grâul românesc și pentru cerealele românești, și, pe de altă parte, să avem întotdeauna în față nevoia de consum intern.
Și în această perioadă complicată pe care am traversat-o, principala grijă a mea ca ministru al Agriculturii și ca membru al Guvernului, a fost dialogul permanent cu procesatorii din agricultură, cu producătorii din panificație, cu comercianții, astfel încât România să nu ajungă niciodată în situația de a nu avea cantitățile necesare de grâu”, a subliniat Chesnoiu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.