Grânele ucrainene, amenințare pentru fermierii români? Chesnoiu: Unele temeri sunt justificate, altele nu

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Cotația grâului a revenit la nivelul de dinaintea războiului
Cotația grâului a revenit la nivelul de dinaintea războiului
EXCLUSIV
Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a vorbit, în cadrul interviurilor DCNews, despre temerile fermierilor români, despre problemele momentului de pe piața cerealelor.

Ministrul Agriculturii a ținut, înainte de toate, să anunțe că ”a început campania de recoltat în anumite județe: pe suprafețe mici la cultura de orz, dar eu zic că, așa cum arată culturile acum, suntem într-o situație bună, într-o situație stabilă. Nu fac niciodată previzionări ale producției, pentru că știți cum este: cel mai important este ca atunci când tragi linie la final să știi pe ce te poți baza, ceea ce ai în magazie și în silozul fermierilor. Dar așa cum arată culturile, iar ploile din ultima vreme au revigorat culturile de toamnă și ne dau încredere pentru culturile de primăvară”, a asigurat Adrian Chesnoiu.  

Fluxlul de grâne ucraineane ar putea influența prețul pentru producătorii români?, a fost întrebat invitatul jurnalistului Val Vâlcu. ”Acum sunt factori diverși care influențează atât nivelul prețului, cât și ceea ce se întâmplă pe piața internațională. Pentru că știm că, la nivelul burselor există fluctuații, care influențează, la nivel global prețul grâului. Ceea ce este foarte important să înțelegem este că, în general, această temere că grâul din Ucraina s-ar putea revărsa pe piața din România și, prin urmare, ar putea determina o scădere a prețului, nu este foarte sustenabilă. Pentru că, pe de o parte, cantitatea de grâne pe care se reușește a fi scoasă din Ucraina și livrată către destinații, nu poposește foarte mult timp pe teritoriul României. Ea doar tranzitează România și se îndreaptă către țările de destinație. 

Youtube video image

De cealaltă parte, sunt îndreptățite aceste temeri ale fermierilor, care își fac tot felul de griji, gândindu-se că, dacă aceste cereale vin și se stochează pe teritoriul României în depozitele pe care România le are, ar putea conduce la imposibilitatea de a-și comercializa marfa la un preț care să fie sustenabil și care să le facă munca sustenabilă. Este, evident, interesul fiecăruia din lanțul de comercializare, atât al producătorului, cât și fermierului, dar și a celui care tranzacționează să obțină un preț mai bun. Ce măsuri luăm noi, la nivel guvernamental, este, pe de o parte, să ne asigurăm că cele 29 de milioane de tone, capacitatea de stocare ale României sunt utilizate pentru grâul românesc și pentru cerealele românești, și, pe de altă parte, să avem întotdeauna în față nevoia de consum intern. 

Și în această perioadă complicată pe care am traversat-o, principala grijă a mea ca ministru al Agriculturii și ca membru al Guvernului, a fost dialogul permanent cu procesatorii din agricultură, cu producătorii din panificație, cu comercianții, astfel încât România să nu ajungă niciodată în situația de a nu avea cantitățile necesare de grâu”, a subliniat Chesnoiu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Tanczos Barna, Ilie Bolojan și Cseke Attila
Agenția Fitch Ratings
Trafic intens pe autostradă / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Fermierii vor fi mai protejați / Foto: Freepik
Curtea Constituțională
Muncitor
Ciprian Șerban, ministrul Transporturilor
Muncitori în fața unui panou de comandă / Foto: Freepik
Casă de schimb valutar
Bursa de Valori București
Fermieri / Foto: Freepik
Antifraudă
Urmările unei furtuni violente
Judecătorie / Foto: Freepik
TVA / Grafică: DCBusiness
Dragoș Pâslaru
Contor pentru energie electrică
Chris Țurlică, fondatorul MaintainX
Ilie Bolojan în Parlament / Foto: George Călin / Inquam Photos

Moţiunea de cenzură, respinsă de Parlament

Prima moţiune de cenzură cu care s-a confruntat Guvernul...

ANRE
Curs valutar BNR
Nicușor Dan

Nicușor Dan: Fără creșterea TVA, o afirmație corectă!

Creșterea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) are...

La benzinărie / FOTO: Freepik
ROBOR scade, o veste bună
Guvenul vrea mai mulți bani

Se taie scutirile! Guvernul bagă la plată copiii și bolnavii

Guvernul pregătește eliminarea unor scutiri și deduceri...

Criză de apă în Marea Britanie / Foto: Freepik
Banca Națională a României

pixel