Schimbare majoră în Codul fiscal: Dispar o serie de obligații
Se taie contribuții! Guvernul elimină o parte din taxele...
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului pregătește o nouă ediție a schemei de ajutor de stat privind acordarea de granturi în industria prelucrătoare, bugetul maxim al schemei fiind echivalentul în lei al sumei de 447 milioane euro, iar bugetul mediu al schemei pentru anul 2024 echivalentul în lei al sumei de 149 milioane de euro, conform unui comunicat al ministerului.
MEAT a publicat marți în transparență decizională proiectul de Ordonanță de Urgență privind această schemă, ediția 2024.
"Schema propusă are în vedere dezvoltarea regională și se bazează pe Regulamentul UE nr. 651/2014 al Comisiei din 17 iunie 2014 de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piața internă în aplicarea art.107 și 108 din tratat, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 187 din 26 iunie, cu modificările și completările ulterioare", se menționează în Nota de fundamentare a proiectului.
Obiectivele fundamentale ale schemei sunt în principal reducerea deficitului comercial provenit din industria prelucrătoare și stimularea investițiilor în capacități noi de producție în județele mai puțin dezvoltate.
Prin schema de ajutor de stat, în vederea îndeplinirii obiectivelor, se finanțează următoarele tipuri de investiții:
Stimularea financiară are în vedere ajutor de stat până la maximum 50 milioane euro (conform intensității maxime a ajutoarelor de stat), ce urmează a acoperi până la 75% din valoarea investiției.
Beneficiarii sunt persoane juridice de drept privat, respectiv întreprinderi constituite în baza Legii societăților nr. 31/1990 republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Mecanismul și condiționalitățile de acordare a ajutorului de stat, inclusiv formula de calcul a valorii maxime permise a ajutorului pentru proiectele depuse se vor stabili prin Hotărâre de Guvern, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței.
"MEAT susține operatorii economici din România în vederea dezvoltării potențialului de producție pentru materiale, produse și echipamente necesare pieței, pentru combaterea disfuncționalităților generate, prin asigurarea surselor de finanțare necesare și a capabilităților de producție", se menționează în comunicat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Se taie contribuții! Guvernul elimină o parte din taxele...
TikTok a început o amplă...
Wall Street încheie săptămâna...
Companiile de stat intră în...
Veniturile Rusiei din...
UE, în așteptarea unei...
Curs valutar BNR, 11 iulie 2025.
Ford anunţă un program de concedieri voluntare la uzina...
În timp ce România se chinuie...
Piețele financiare au fost...
Câştigul salarial mediu brut în România a scăzut cu...
Sindicaliştii din ANAR protestează, vineri, în faţa...
Ministrul Muncii, Florin...
Ministerul Finanţelor, nou...
UE schimbă strategia: plafon...
Andrei Caramitru trage un...
Infinexa a deschis procedura de faliment pentru compania Blue Air Aviation,...
Consiliul Concurenţei...
Firmele cu afaceri peste 1...
Executivul condus de Ilie...
Piața imobiliară crește cu...