Prețul grâului atinge cel mai scăzut nivel din luna aprilie
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Cutură de grâu
Cutură de grâu
La Bursa din Chicago, contractele futures pe grâu s-au stabilizat luni, după ce au scăzut la cel mai scăzut nivel din aprilie, impulsionate de un dolar mai puternic și de îmbunătățirea perspectivelor de aprovizionare a pieței, în condițiile în care ritmul de recoltare s-a accelerat în Statele Unite și în alte țări.

Contractele futures pe porumb și soia au crescut ușor.

Cel mai activ contract de grâu de la Chicago Board of Trade (CBOT) s-a stabilizat la 5,76 dolari per bushel, la primele ore de tranzacționare, după ce a coborât la 5,73 dolari, cel mai scăzut nivel din 22 aprilie.

Nu chiar un dezastru

Luna trecut, reviziunea în jos a prognozei privind producția Rusiei a împins grâul la un maxim al ultimelor 10 luni, de 7,20 dolari. Dar condițiile meteorologice din Rusia s-au îmbunătățit, consultanții IKAR și-au recalculat previziunile, iar oficialii de la Moscova s-au grăbit să asigure că daunele provocate de temperaturile neașteptat de scăzute s-au dovedit mai deloc dezastruoase, astfel că  majoritatea terenurilor agricole au fost reînsămânțate.

Umiditatea solului s-a îmbunătățit și la alți producători importanți, cum ar fi Australia și Canada, în timp ce recolta din SUA progresează rapid, iar fermierii ucraineni au început culesul.  Dolarul american a crescut la cel mai ridicat nivel de la începutul lunii mai, ceea ce a făcut ca produsele agricole americane să fie mai scumpe pentru cumpărătorii cu alte monede.

Analiștii mizează pe o redresare

„Amploarea scăderii prețurilor pare exagerată”, au spus analiștii de la Commerzbank, adăugând că stocurile de grâu din țările exportatoare ar putea scădea în sezonul 2024/25, în ciuda îmbunătățirii perspectivelor de recoltă și a stocurilor în creștere în Statele Unite. „Ne așteptăm la stabilizare și o redresare ulterioară”, au spus aceștia.

În privința altor culturi, porumbul CBOT a fost tranzacționat la 4,35-3/4 dolari per bushel, iar boabele de soia au crescut cu 0,4% la 11,24-3/4 dolari per bushel.

Temperaturile record au măturat nord-vestul și estul Chinei, amenințând să reducă producția de porumb al celui mai mare al doilea producător și consumator de cereale din lume.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ciolacu pare să nu fi înțeles nemulțumirile contabililor

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați...

Salariul minim. Tichetele de masă nu se mai impozitează

Ministerul Finanțelor a elaborat un proiect de ordonanță...

FMI face recomandări SUA: Nu vă grăbiți cu rata dobânzii

Coincidență sau nu, dar acest avertisment vine în...

Rusia pregătește o nouă surpriză legată însă de GNL

Când trebuie să faci rost de bani, rușii sunt dispuși la...

Reorganizare la ANOFM. Posturi şi cheltuieli tăiate

Ministerul Muncii a pus în transparenţă o Hotărâre de...


pixel