Greva generală din transporturi a blocat Germania. Cât au costat 24 de ore de grevă
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Gara Centrală din Berlin
Gara Centrală din Berlin
Grevele din transportul public au dus la oprirea marii majorități a autobuzelor, trenurilor și avioanelor din Germania. Acțiunea de 24 de ore, care a început la miezul nopții trecute, face parte dintr-o dispută salarială veche.

Aproape toate avioanele, trenurile și autobuzele din Germania au fost oprite luni, după ce la miezul nopții a început o grevă de 24 de ore la nivel național.

Pregătirile pentru grevă au provocat deja perturbări majore ale călătoriilor în weekend. 

Două sindicate importante se află în impas în negocierile cu angajatorii din sectorul public din mai multe sectoare de transport - inclusiv transportul feroviar, transportul public local și personalul de la sol din aeroporturi - și au organizat greva pentru a coincide cu începerea unei a treia runde de negocieri.

Frank Werneke, șeful sindicatului Verdi, care reprezintă aproximativ 2,5 milioane de angajați din sectorul public, a vorbit despre cea mai mare grevă din ultimele decenii.

Trenurile de pe rutele lungi și regionale și transportul public local, afectate

Rețeaua feroviară germană a fost la fel de paralizată. Sindicatul EVG a declarat că peste 30.000 de lucrători feroviari s-au alăturat grevei.

Transportul de mărfuri atât pe rețeaua feroviară, cât și în porturile țării a fost, de asemenea, afectat, deoarece lucrătorii portuari se alătură celor aflați în grevă. 

Săptămâna trecută, operatorul feroviar național Deutsche Bahn a luat măsura neobișnuită de a anula toate serviciile feroviare pe distanțe lungi din țară programate pentru luni. 

Adesea, Deutsche Bahn încearcă să acorde prioritate acestor servicii, dintre care mai multe traversează și frontierele internaționale. Grevele anterioare comparabile din Germania au avut un impact mai pronunțat asupra serviciilor locale.
Serviciile feroviare regionale vor fi, de asemenea, reduse masiv, în măsura în care nici măcar nu va fi posibilă operarea unui program de urgență asemănător serviciilor de sărbători legale, a precizat Deutsche Bahn. 

Iar în șapte landuri germane - Baden-Württemberg, Hessa, Saxonia Inferioară, Renania de Nord-Westfalia, Renania-Palatinat, Saxonia și Bavaria - grevele ar fi dus, de asemenea, la oprirea transportului public local, cum ar fi autobuzele, tramvaiele sau serviciul de metrou. 

Ca urmare, se aștepta ca traficul să fie, de asemenea, problematic pe rețeaua rutieră, având în vedere că majoritatea navetiștilor vor fi lăsați să aleagă între mașină și bicicletă.

Aproape toate zborurile, consemnate la sol sau întârziate cu o zi

Toate marile aeroporturi internaționale germane au fost afectate de grevă, cu excepția aeroportului BER Berlin Brandenburg. În total, la nivel național, se crede că aproximativ 400.000 de pasageri se vor confrunta cu întârzieri sau anulări.

La cel mai mare hub, Frankfurt, toate zborurile de intrare și ieșire au fost anulate pe parcursul zilei de luni sau, alternativ, au fost etichetate ca fiind întârziate cu o zi întreagă în cazul unor zboruri pe distanțe lungi. 

Între timp, aeroportul internațional din Munchen a întrerupt deja de duminică zborurile, anticipând greva și efectele acesteia. Toate zborurile de pasageri au fost suspendate și luni. 

Aeroportul BER din Berlin a fost singurul care nu a fost afectat de grevă. Tablourile sale online cu sosiri și plecări arătau relativ normal luni dimineață - cu excepția tuturor zborurilor interne regulate din alte părți ale Germaniei, care erau afectate de grevă.

Grevele vor opri, de asemenea, transportul maritim comercial și de pasageri în mai multe porturi și porturi importante.

Frustrare de ambele părți

"Dorința de a face grevă este foarte mare, iar furia lucrătorilor pentru că sunt blocați de angajatori este uriașă", a declarat luni Kristian Loroch, membru al comitetului de negociere al EVG.

"Facem grevă astăzi pentru că în cadrul negocierilor colective, în ciuda situației financiare dificile pentru mulți lucrători, nu ni s-a prezentat nimic care să merite negocieri serioase."

Însă compania de stat Deutsche Bahn a criticat greva și impactul său de amploare.

"Milioane de pasageri care se bazează pe autobuze și trenuri suferă din cauza acestei greve excesive și exagerate", a declarat purtătorul de cuvânt al Deutsche Bahn, Achim Strauss. "Nu toată lumea poate lucra de la distanță". 

"Mii de companii care, în mod normal, își trimit sau primesc mărfurile pe calea ferată vor avea de asemenea de suferit", a adăugat el. "Mediul și clima vor avea de asemenea de suferit în cele din urmă. Câștigătorii de astăzi sunt companiile petroliere."

Cu toate acestea, experții financiari au declarat că repercusiunile grevei asupra economiei germane vor fi limitate.

"Mega-greva este o presiune asupra cetățenilor și dăunează reputației Germaniei ca țară pentru afaceri", a declarat pentru Reuters economistul șef al Commerz Bank, Jörg Krämer. "Dar impactul economic al unei greve de o zi este limitat, deoarece aproape toate afacerile, în afară de cele direct afectate, vor continua să funcționeze în mod normal".

Porturile blocate, zborurile anulate și liniile de tren goale ar putea aduce costuri de până la 181 de milioane de euro, a declarat Klaus Wohlrabe, expert la institutul de cercetare economică Ifo.

"Este o mică piedică, dar care nu va duce la pierderi substanțiale", a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel