Gripa revine în forță însă într-un mod complet atipic
Autor: Georgel Simionică
Data actualizării:
Data publicării:
Omenirea nu a scăpat de gripă / Foto: Sanofi / Flickr
Omenirea nu a scăpat de gripă / Foto: Sanofi / Flickr
Cazurile de gripă sezonieră aproape că dispăruseră după ce pandemia de COVID-19 s-a instalat în lumea întreagă. Explicația este una simplă. Transmiterea gripei a fost oprită prin măsurile luate împotriva SARS-CoV-2, distanțarea socială, spălatul pe mâini și purtatul măștilor.

Acum însă gripa a revenit cu un număr de cazuri comparabil cu cel de dinaintea pandemiei dar cu o singură deosebire importantă: nivelurile de îmbolnăvire asemănătoare gripei au fost în scădere timp de trei săptămâni, de la începutul lunii ianuarie, potrivit Centrelor americane pentru controlul și prevenirea bolilor. Acest lucru se întâmplă mult mai devreme, în această perioadă de fapt existând vârful tipic dintre februarie și martie. 

William Schaffner, expert în boli infecțioase la Universitatea Vanderbilt spune că fiecare sezon de gripă este diferit însă acesta i-a luat prin surprindere pe cei care urmăresc gripa foarte atent.

În general, cazurile de gripă pentru sezonul 2021-2022 par să se îndrepte din nou spre nivelurile pre-pandemice, în SUA fiind alimentate de puncte fierbinți precum Missouri, New Mexico și Dakota de Nord. După un sezon scăzut din punct de vedere istoric anul trecut, guvernul american estimează că în acest sezon au fost înregistrate cel puțin două milioane de cazuri de gripă, 20.000 de spitalizări și aproximativ 1.200 de decese cauzate de virusul respirator. 

Citește și: UE se confruntă cu amenințarea unei "twindemii" prelungite

O nouă amenințare

O abordare din ce în ce mai laxă a măsurilor de control a Covid-19, cum ar fi purtarea măștii, distanțarea socială și spălarea mâinilor, a permis gripei să își reia modelul anual de răspândire în întreaga țară, au declarat oficialii din domeniul sănătății. 

Bolile asemănătoare gripei - definite de febră de peste 38 de grade Celsius cu tuse sau dureri în gât - reprezintă în prezent 2,8% din vizitele la spital, în a treia săptămână din ianuarie, în scădere de la un nivel ridicat de 4,8% în ultima săptămână din decembrie. Cu toate acestea, este încă peste nivelul național de referință de 2,5% pentru acest sezon.

Acum cercetătorii încearcă să determine ce cale va lua sezonul de gripă. Ratele de îmbolnăvire ar putea încă să crească din nou înainte de sfârșitul sezonului, a spus Schaffner, mai ales că tulpina B a gripei ajunge în general mai târziu în an decât tulpina A, care este acum dominantă în SUA. 

"Ar putea să scadă și să rămână în scădere, sau s-ar putea avea o altă creștere cu gripa B", a spus Schaffner.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel