Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei se aşteaptă la noi finanţări de la UE după acordul cu FMI
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Economia va încetini
Economia va încetini
Republica Moldova urmează să primească noi finanţări de la Uniunea Europeană, după ce a obţinut aprobarea preliminară pentru un împrumut în valoare de 564 milioane de dolari de la Fondul Monetar Internaţional, în contextul în care revenirea economică este ameninţată de creşterea preţurilor la energie şi pandemia de Covid-19, transmite Bloomberg.

Chiar dacă mai sunt de finalizat unele reforme înainte ca boardul FMI să aprobe împrumutul, "sperăm" ca prima tranşă să ajungă până la finele anului, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Octavian Armaşu.

După mai mulţi ani de scandaluri de corupţie, Republica Moldova a ajuns dependentă de finanţarea externă care a suferit numeroase întârzieri pe fondul îngrijorărilor cu privire la standardele democratice şi lipsa progreselor în recuperarea activelor care au dispărut într-o fraudă bancară în valoare de un miliard de dolari în 2014.

Noul guvern are de gând să reformeze instituţiile publice să îmbunătăţească guvernanţa şi să intensifice lupta împotriva corupţiei, principalele cerinţe incluse în acordul cu FMI, a spus Octavian Armaşu. Independenţa băncii centrale şi continuarea luptei BNM împotriva spălării banilor sunt de asemenea condiţii cruciale pentru menţinerea acordului cu FMI.

LOTO. S-a câștigat marele premiu de la 6 din 49

"Contăm şi pe finanţare de la UE, atât de la programele actuale cât şi de la alte programe care urmează să fie lansate", a spus Octavian Armaşu într-un interviu pentru Bloomberg. Cu toate acestea, guvernatorul BNM nu a dorit să facă comentarii cu privire la acordul multianual în valoare de 600 de milioane de euro pe care preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu îl negociază cu Uniunea Europeană.

Există o lungă listă de condiţii pentru deblocarea banilor. Pe termen mediu, Republica Moldova ar putea fi pregătită pentru prima sa emisiune de euroobligaţiuni, susţine Octavian Armaşu.

În contextul creşterii explozive a preţurilor la gazele naturale, Republica Moldova are dificultăti în a ajunge la un acord cu Rusia privind un nou contract de aprovizionare cu gaze pe termen lung. Această situaţia a determinat guvernul de la Chişinău să declare stare de urgenţă în sectorul energetic, ceea ce implică eliberarea de fonduri de la buget pentru achiziţionarea de gaze de pe piaţă.

Preţurile mai mari la energie vor necesita şi o înăsprire atentă a politicii monetare pentru a putea ţine sub control inflaţia fără a afecta însă creşterea economică, a precizat Octavian Armaşu. Aceasta după ce Banca Naţională a Moldovei a majorat deja de trei ori costul creditului în acest an.

"Este o sarcină dificilă. Dar luăm măsurile necesare", a mai spus Octavian Armaşu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel