Guvernul cancelarului Olaf Scholz evită o gravă criză
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Cancelarul Olaf Scholz / FOTO: https://www.facebook.com/olafscholz/photos?
Cancelarul Olaf Scholz / FOTO: https://www.facebook.com/olafscholz/photos?
A fost la un pas, dar a scăpat. Grație unui acord cu greu obținut privind bugetul pentru 2025. 

Coaliția cancelarului Olaf Scholz a evitat o criză guvernamentală gravă datorită unui acord tras cu forcepsul, după cum se exprimă presa internațională, și care se referă la bugetul pe anul 2025. Un buget cu atât mai important cu cât el trebuie să permită Germaniei să apară ca un „pol de stabilitate” într-o Europă în pline frământări.

Această criză bugetară a fost una dintre cele mai grave care au zguduit coaliția formată din social-democrați, ecologiști și liberali, aflată la putere de la sfârșitul anului 2021. Susținătorii austerității s-au opus celor care au cerut, în cele multe săptămâni de negocieri extrem de tensionate, o creștere a cheltuielilor.

Mai mult, la un moment dat s-a vehiculat inclusiv ideea unei căderi a guvernului lui Olaf Scholz, slăbit de rezultatele slabe înregistrate în alegerile europene, cu consecințe în cascadă pentru cea mai mare economie a UE și pentru întregul continent.

Potrivit unui sondaj dat publicității vineri de postul public ARD, cele trei partide aflate la putere ar obține împreună doar puțin peste 30% din voturi în cazul unor alegeri legislative anticipate, în timp ce extrema dreaptă a făcut progrese semnificative la alegerile europene din iunie.

Opoziţia conservatoare CDU-CSU, creditată cu aproape 30% din voturi, ar putea, la rândul ei, să ia în considerare revenirea la putere. Confruntați cu gravitatea situației, partenerii de coaliție au ajuns la un compromis în cadrul sesiunii finale de negocieri care a durat cincisprezece ore care s-a încheiat târziu în noaptea de joi spre vineri.

Frâna datoriei respectată

Evocând cu îngrijorare turbulențele trăite de UE și în special rezultatul incert al alegerilor legislative din Franța, Olaf Scholz a afirmat că țara sa trebuie să fie un „pol de stabilitate”.

„Nu trebuie să ne îndepărtăm de lume în acest moment și nu trebuie să avem grijă (doar) de noi înșine”, a spus el, subliniind „importanța strategică”, „puterea economică”, „greutatea politică” a Germaniei.

Proiectul de buget prezentat vineri îndeplinește cerințele constituționale a frânei datoriilor, așa cum a cerut ministrul Finanțelor. Include, de asemenea, un plan de susținere a creșterii, ce trebuie să garanteze, în 2025, o jumătate de punct în plus din PIB.

Criza din cadrul actualului guvern s-a cristalizat în jurul cererii ministrului de Finanțe Christian Lindner (liberal) de a economisi aproximativ 30 de miliarde de euro pentru anul viitor.

Ecologiștii și mulți oficiali ai partidului social-democrat al cancelarului au pledat pentru a lăsa deficitele să scape pentru a relansa economia și a finanța întărirea armatei în fața amenințării ruse, printr-o nouă suspendare a „frânei datoriilor”. Acest plafon, impus prin Constituție, limitează gradul de îndatorare.

Până la urmă, Ministerul Apărării a obţinut doar o mică creştere a bugetului său, mult mai mică decât a cerut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Vești excelente pentru românii cu credite în lei. Anuțul BNR

Este vorba despre o nouă scădere a indicelui ROBOR.

Carlsberg cumpără Britvic pentru 3,9 miliarde euro

Producătorul de bere Carlsberg, care urmărește să-și...

Paramount și Skydance fuzionează, punând capăt erei Redstone

Skydance Media și Paramount Global au decis să...

Pepenele românesc, la control: Se caută urme de pesticide

O operațiune care va demara mâine, 8 iulie și va dura...

Franța știe ce contează: Litiu pentru industria europeană

Unul dintre cele mai mari proiecte europene de mine de...


pixel