Rușii elimină Exxon din marile proiecte. Cine preia participația americanilor
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
India și Japonia nu stau pe gânduri
India și Japonia nu stau pe gânduri
Rusia a eliminat Exxon din acționariatul proiectului de petrol și gaze Sakhalin-1 și a transferat participația sa către o entitate comercială rusă.

Exxon a declarat că acest lucru echivalează cu o expropriere și că s-a retras din Rusia în ansamblu, a relatat Wall Street Journal.

Exxon deținea o participație de 30% din Sakhalin-1, dar în urmă cu o săptămână președintele Vladimir Putin a semnat un decret prin care a fost înființată o nouă entitate care să gestioneze operațiunile proiectului de petrol și gaze din Orientul Îndepărtat. Decretul a permis guvernului rus să distribuie participațiile la proiect și să dea afară partenerii străini atunci când consideră că acest lucru este necesar.

Totuși, Exxon era oricum pe cale să plece. La scurt timp după ce trupele rusești au intrat în Ucraina în luna februarie, Exxon a declarat că se va retrage din Rusia și nu va mai face investiții în această țară.

În aprilie, compania american a invocat forța majoră la proiectul Sakhalin, reducând producția de la aproximativ 220.000 bpd la doar 10.000. Producția a fost afectată și de refuzul Exxon de a accepta o asigurare locală pentru petrolierele care transportă țițeiul de pe insula Sakhalin.

Între timp, Reuters a relatat ieri că ONGC din India ia în considerare posibilitatea de a prelua o participație în noua entitate care operează Sakhalin-1. Compania petrolieră de stat indiană a fost acționar în consorțiul care gestiona Sakhalin-1 înainte de retragerea Exxon și a dorit să-și păstreze implicarea în proiect, a raportat Reuters, care a citat surse ce au dorit să-și păstreze anonimatul.

"ONGC Videsh își va proteja cota sa în proiect, ceea ce înseamnă că va prelua o participație în noua entitate", a declarat una dintre surse.

Proiectul Sakhalin-1 este important și pentru Japonia. În pofida unei campanii de sancționare din partea partenerilor săi occidentali, Japonia a declarat că nu își poate permite să nu mai cumpere petrol și gaze din proiectul Sakhalin. Două companii japoneze sunt, de asemenea, acționari la Sakhalin-1 și li s-a propus să își păstreze participațiile în noua entitate, administrată de o filială a Rosneft.

Citește și:

Putin sechestrează proiectul Sakhalin-1, condus de Exxon Mobil în Orientul Îndepărtat al Rusiei

Rusia elimină forțat pe americanii de la Exxon Mobil din proiectul Sakhalin-1 sărind peste tot procesul de ieșire al americanilor.

Președintele rus Vladimir Putin a semnat vineri un decret prin care se înființează un nou operator pentru proiectul de petrol și gaze Sakhalin-1, condus de Exxon Mobil în Orientul Îndepărtat al Rusiei.

Măsura lui Putin care afectează cea mai mare investiție a Exxon în Rusia imită o strategie pe care a folosit-o pentru a prelua controlul altor proprietăți energetice din țară.

Decretul conferă guvernului rus autoritatea de a decide dacă acționarii străini pot păstra participații în cadrul proiectului.

Exxon deține o participație de 30% ca operator în Sakhalin-1, având ca parteneri compania rusă Rosneft, compania indiană ONGC Videsh și japonezii de la SODECO.

Producția de petrol la proiectul Sakhalin-1 a scăzut la doar 10.000 de barili pe zi în iulie, de la 220.000 barili înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, notează Reuters.

Ieșirea Exxon

Exxon încearcă să iasă din operațiunile sale din Rusia și să transfere rolul său în Sakhalin-1 către un partener încă din martie, după sancțiunile internaționale impuse Moscovei.

Guvernul Rusiei și Exxon au intrat în conflict, producătorul de petrol amenințând că va recurge la arbitraj internațional dar vineri a refuzat să comenteze decretul de vineri.

Compania japoneză SODECO nu a fost disponibilă imediat pentru a comenta, dar un oficial al ministerului industriei, care deține o participație de 50% în cadrul firmei, a declarat că aceasta adună informații și discută cu partenerii. Japonia a încetat să mai cumpere țiței din Rusia din luna iunie. 

Exxon a înregistrat în aprilie o depreciere de 4,6 miliarde de dolari pentru activitățile sale din Rusia și a declarat că lucrează pentru a transfera exploatarea Sakhalin-1. De asemenea, a redus producția de energie și a mutat personalul din țară. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Spania se confruntă cu o rată a șomajului în creștere

Contractelor temporare, precum și productivitatea...

Informaţia zilei de la Ministerul Muncii

Vestea zilei pentru seniori.

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel