Guvernul stabileşte reguli mai dure pentru diminuarea risipei alimentare

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Risipa alimentara. foto: pexels.com
Risipa alimentara. foto: pexels.com
Pe agenda şedinţei de joi, 8 august, a Guvernului, se află şi o hotărâre pentru modificarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 51/2019 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare.

"Prezentul proiect de hotărâre, modifică și înlocuiește Anexa la Hotărârea Guvernului nr. 51/2019 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, cu modificările și completările ulterioare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 101 din 08 februarie 2019.

Prin prezentul act normativ se urmărește eficientizarea măsurilor de aplicare a prevederilor Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, republicată, prin introducerea pe de o parte, a obligativității pentru toți operatorii din sectorul agroalimentar de a întreprinde măsuri de prevenire și diminuare a risipei de alimente, precum și de stabilire, pe de altă parte, pentru autoritățile abilitate, de noi atribuții, astfel:

- sporirea gradului de conștientizare/responsabilizare a operatorilor economici asupra stringenței/necesității de a se implica în lupta împotriva risipei alimentare;

- creșterea cantității de alimente ce fac obiectul transferului cu titlu gratuit;

- elaborarea Strategiei naționale pentru prevenirea și reducerea risipei alimentare, potrivit art. 7 alin. (4) din Legea nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, republicată;

- se va asigura o gestionare și monitorizare eficientă a măsurilor de prevenire și reducere a risipei alimentare, prin crearea Platformei naționale pentru prevenirea şi reducerea risipei alimentare, până la data de 30 iunie 2025, potrivit art. 7 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, republicată;

- a fost introdusă obligativitatea de a lua măsuri concrete, potrivit art. 2 și art. 3 din Legea nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, republicată, pentru reducerea risipei de alimente la nivel național; proiectul de act normativ instituie norme privind transferul cu titlu gratuit al alimentelor către operatorii receptori şi consumatorii finali.

- se va urmări atingerea obiectivului de reducere cu 50% a risipei de alimente, până în anul 2030, prevăzut în Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă. De asemenea, începând cu anul 2026, pentru operatorii economici prevăzuţi la art. 2 alin. (1) din Legea nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, republicată, se instituie obligația raportării, după cum urmează:

- să încarce, până la data de 31 martie pentru perioada cuprinsă în intervalul 1 ianuarie - 31 decembrie a anului precedent, în Platforma națională pentru prevenirea și reducerea risipei alimentare, planurile anuale de diminuare a risipei alimentare;

- să încarce, până la data de 31 martie pentru perioada cuprinsă în intervalul 1 ianuarie - 31 decembrie a anului precedent, în Platforma națională pentru prevenirea și reducerea risipei alimentare, rapoartele anuale privind cantitatea alimentelor care au făcut obiectul transferului cu titlu gratuit, pentru agenții economici recunoscuți ca operatori receptori, modelul raportului este prevăzut în anexa 2 la normele metodologice;

- să încarce, până la data de 31 martie pentru perioada cuprinsă în intervalul 1 ianuarie - 31 decembrie a anului precedent, în Platforma națională pentru prevenirea și reducerea risipei alimentare, rapoartele anuale privind cantitatea și valoarea alimentelor care au făcut obiectul transferului cu titlu gratuit, pentru agenții economici recunoscuți ca operatori donatori, conform modelului prevăzut în anexa 3 la normele metodologice.

Având în vedere faptul că prin această modificare nu sunt afectate raporturi sau situații juridice născute sub vechea reglementare, care nu și-au produs în întregime efectele până la data intrării în vigoare a acestei modificări, nu este necesar ca prezentul proiect de act normativ să conțină dispoziții tranzitorii", se arată în nota de fundamentare a proiectului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...


pixel