Guvernul șterge datoriile unor companii din Apărare
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Companiile din apărare scapă de datorii / Foto: Arhivă
Companiile din apărare scapă de datorii / Foto: Arhivă
Guvernul are pe masa de lucru o ordonanță de urgență care dacă va fi aprobată va șterge datoriile unor companii din industria de apărare.

În documentul propus pentru aprobare se spune că datoriile acestor firme trebuie să fie șterse: ”Pentru a nu se ajunge în situația în care acești operatori economici să intre în stare de faliment, fapt care ar conduce la imposibilitatea asigurării capacităților necesare protejării, în timp real, a intereselor esențiale ale siguranței naționale și ținând seama de faptul că volumul arieratelor a crescut semnificativ la toți operatorii economici din cauza dificultăților financiare cu care se confruntă, Întrucât penalitățile și majorările calculate pentru neplata datoriilor influențează negativ rezultatul exercițiului financiar, ceea ce concură la influențarea negativă a situației economicofinanciare a țării”.

Ordonanța mai prevede că: ”Având în vedere necesitatea încadrării în țintele indicative privind nivelul plăților restante conform angajamentelor asumate în acordurile încheiate cu organizațiile internaționale, pentru evitarea riscului ratării țintei, se impune reducerea volumului de plați restante și a  arieratelor operatorilor economici prevăzuți în anexa la prezenta ordonanță de urgență”.

Citește și: Grindeanu: Portul Constanţa a devenit cel mai important port la Marea Neagră

În document se mai invocă și art. 346 din Tratatul de Funcționare a Uniunii Europene, potrivit cărora orice stat membru poate lua măsurile pe care le consideră necesare pentru protecția intereselor esențiale ale siguranței sale și care se referă la producția sau comerțul cu armament, muniție și material de război, precum și de faptul că măsurile propuse nu distorsionează concurența pe piața internă pentru produsele ce nu sunt destinate unor scopuri specific militare.

Autorii ordonanței spun că aceste elemente vizează interesul esențial ale siguranței naționale, se impune ștergerea arieratelor la unii operatori economici, aspect a cărui reglementare nu poate fi amânată.

”Obligațiile fiscale şi/sau bugetare, inclusiv accesoriile acestora, aferente producției sau comerțului cu armament, muniție și material de război datorate de operatorii economici din industria națională de apărare, autorizați, în conformitate cu prevederile Legii nr. 232/2016 privind industria națională de apărare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, cu modificările și completările ulterioare, prevăzuți în anexa care face parteintegrantă din prezenta ordonanță de urgență, administrate de Agenția Națională de Administrare Fiscală, se anulează”, se spune în ordonanță.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...


pixel