Guvernul Ungariei cere ajutorul populației pentru a decide măsuri economice

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Ungurii vor fi întrebați ce părere au
Ungurii vor fi întrebați ce părere au
Este vorba despre un plan de acțiuni ce prevede 21 de capitole pe domenii diferite, inclusiv îmbunătățirea condițiilor de trai și sprijin pentru IMM-uri. 

Guvernul ungar a aprobat, în ședința de miercuri, un nou plan de acțiune economică, menționând organizarea unei consultări naționale asupra celor 21 de puncte propuse. 

Puterea de cumpărare, locuințe accesibile

Printre principalele obiective ale noului plan economic se numără creșterea puterii de cumpărare a angajaților și asigurarea de locuințe la costuri suportabile. În plus, se dorește sprijinirea IMM-urilor, care joacă un rol esențial în economia ungară. Guvernul vizează o creștere economică anuală de 3-6% în următorii ani, astfel încât beneficiile să fie resimțite de o parte cât mai mare a societății, în special de familii și de IMM-uri.

Prezentând acest plan, Gergely Gyulas, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, a subliniat necesitatea unor noi instrumente de politică economică pentru atingerea acestor obiective. În acest context, guvernul Ungariei a respins încercările Uniunii Europene de a interveni în domeniul economic, acuzând Bruxelles-ul de o „voință tot mai puternică” de a influența politicile economice naționale.

Consultare publică pe marginea măsurilor propuse

Cetățenii ungari vor avea ocazia să se exprime asupra planului economic printr-un sondaj public național. În acest fel, guvernul dorește să implice activ populația în deciziile legate de viitorul economic al țării.

Pe lângă consultarea publică, guvernul va continua să promoveze o politică de neutralitate comercială. Potrivit lui Gyulas, economia Ungariei nu se va alinia la directivele impuse de Bruxelles, care impun afaceri bazate pe ideologii. „Primim investiții din Occident și din Orient, fără discriminare,” a adăugat oficialul, subliniind că noile tehnologii care intră în Ungaria sunt printre cele mai avansate la nivel global.

Acord pe termen lung privind salariile

O măsură importantă este încheierea unui acord salarial pe trei ani între angajatori și angajați, acord care va include o creștere semnificativă a salariului minim. Guvernul ungar dorește să consolideze astfel stabilitatea pieței muncii și să asigure venituri mai mari pentru angajați.

De asemenea, va fi lansat un program de credite pentru angajați, iar avantajele fiscale pentru familiile cu copii vor crește treptat. Începând cu 1 iulie 2025, acestea se vor majora cu 50%, urmând o nouă creștere de 50% de la 1 ianuarie 2026.

Locuințe pentru tineri și noi măsuri fiscale

Printre alte inițiative, guvernul a anunțat un plan național de locuințe destinat tinerilor, precum și un program de renovare a locuințelor din mediul rural. În plus, economiile acumulate pentru pensiile facultative vor putea fi utilizate pentru achiziționarea de locuințe. Autoritățile doresc să extindă sprijinul fiscal pentru locuințe până la sfârșitul anului 2026.

Gyulas a menționat că Ungaria se confruntă cu o problemă gravă privind locuințele, dar rezolvarea acesteia este în responsabilitatea autorităților locale. De asemenea, guvernul analizează impactul platformei Airbnb asupra chiriilor din Budapesta, având în vedere posibilitatea unei reglementări mai stricte a acestui sector. Totuși, Gyulas a subliniat că nu vor fi adoptate măsuri care să afecteze dreptul de proprietate.

Sprijin suplimentar pentru IMM-uri

Guvernul a anunțat, de asemenea, noi măsuri de sprijin pentru întreprinderile mici și mijlocii, inclusiv finanțarea capitalului, scheme de stimulare și sprijin pentru digitalizare. De asemenea, se intenționează relansarea schemei de creditare a Eximbank pentru stimularea exporturilor, în colaborare cu Concernul Național pentru Capital (NTH).

Executivul dorește să accelereze și plățile Uniunii Europene către IMM-uri, reducând birocrația și eliminând auditul obligatoriu în cazul microîntreprinderilor. „IMM-urile reprezintă coloana vertebrală a economiei ungare,” a declarat Gyulas, subliniind că sprijinirea acestora va contribui la creșterea salariilor și la menținerea locurilor de muncă.

Perspectivele economice ale Ungariei

Guvernul de la Budapesta este încrezător că măsurile propuse vor stimula o creștere economică semnificativă, nu doar pe plan național, ci și în comparație cu alte state membre ale Uniunii Europene. Această creștere va asigura o stabilitate economică pe termen lung și va aduce beneficii directe familiilor, angajaților și întreprinderilor din Ungaria.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

pexel.com
Energie nucleară

Planul Guvernului pentru reducerea deficitului bugetar

Autoritățile de la București urmăresc o reducere anuală...

Italia / sursa: Freepik.com
Terminal petrolier / Foto: Freepik
Submarin nuclear

Rușii vor să transporte gaze naturale cu submarinul

Dacă, din cauza sancțiunilor, nu se poate prin conducte...

Muncitor / sursa foto: Freepik.com

Locuri de muncă în Germania, Austria, Belgia şi Letonia

Agenţii economici din România pun la dispoziţie peste...

Navă transportoare de gaz natural lichefiat / FOTO: Wikipedia
Ungurii vor fi întrebați ce părere au
Rompetrol
Lingouri de aur / FOTO: Freepik
România are aprobată prima tranșă
Tren de marfă / Foto: Unsplash
Bitcoin / FOTO: Freepik

Bitcoin urcă aproape de 68.000 de dolari

Mai întâi a oscilat, neștiind parcă încotro să o apuce,...

TVA
Poarta Brandenbourg, Berlin

Germania strânge și mai mult cureaua

Autoritățile de la Berlin încearcă să evite eventuale...

Concedieri

Airbus va concedia până la 2700 de angajați

Anul trecut marile bănci internaționale au fost cele...

Așa prăbușiri mai rar!
O importanta linie de cale ferată va fi disponibila pentru călători
Modificarea PNRR
City-ul londonez / FOTO: Freepik
Cercetare / FOTO: Freepik
Boeing / FOTO: Wikipedia
Cafeaua de dimineață! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik

pixel