Haosul facturilor la energie. Oficial ANRE: Consumatorii vor primi banii plătiți în plus
Autor: DCBusiness Team | 05 oct 2022, 10:55
O veste bună
O veste bună
O veste bună anunțată de vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, care a precizat și când vor fi restituți banii plătiți în plus de români. 

Potrivit oficialului ANRE, în ”Ordonanța 27 există o prevedere care spune că după ce închidem anul 2022, dacă o anumită categorie și-a redus consumul și se încadrează în altă categorie – deci nu a beneficiat de plafon pentru consumul din 2022, pentru că a avut un consum de peste 300 de kilowați oră în 2021, dar și-a redus consumul în 2022 și a coborât sub 300 de kWh – în baza consumului din 2022, în februarie 2023 va primi banii plătiți în plus. Vor fi restituite de către furnizori. Există prevedere”, a insistat Zoltan Nagy-Bege la postul de televiziune Digi24

Acești clienți știu foarte bine

Venind cu cifre concrete, el a precizat că, în prezent, ”din aproximativ 9 milioane de consumatori casnici, în baza consumului de anul trecut, 5 milioane se încadrează în prima categorie, cu un consum mediu lunar până în 100 kilowați oră. Aproximativ 3,2 - 3,3 milioane se încadrează în a doua categorie, consum între 100 și 300 kWh, și sunt 500.000 - 600.000 de gospodării care au avut consum mediu lunar peste 300 în anul 2021. Deci, acești clienți știu foarte clar de care plafon beneficiază sau nu beneficiază”, a spus vicepreședintele ANRE. 

O propunere interesantă privind plafonarea 

În ceea ce privește plafonarea prețului, el a declarat că propunerea formulată de Senat este ”interesantă și corectă”. Ideea este ca, ”în plus față de cele trei categorii, cei care anul acesta se încadrează în anumite tranșe de consum 0-100, 100-300, vor beneficia și ei. Mi se pare o modificare binevenită care corectează în cazul celor care anul trecut, din diverse cauze, nu au avut un consum relevant - ori au consumat foarte mult, ori au consumat foarte puțin, ori nu au consumat, nu s-au încadrat în nicio categorie. Eu sunt absolut de acord cu această modificare, este o schimbare pozitivă”, a insistat invitatul postului de televiziune menționat mai sus. 

Familii cu mai mulți copii 

În privința familiilor cu mai mult de trei copii, subiect despre care s-a vorbit în mod special în ultimele zile, Zoltan Nagy-Bege a declarat că ANRE va propune decidenților o completare pentru această categorie, dat fiind că acum furnizorii nu au cum să identifice câți copii are o familie.

„Este clar că nu au cum să identifice gospodăriile, familiile care sunt în această situație de a avea minimum trei copii care încă studiază. Și o completare la textul ordonanței, în sensul că pe bază de declarație pe propria răspundere, plus documente justificative de la unitatea de învățământ la care sunt încadrați copiii, cred că va clarifica lucrurile. Trebuie depusă această cerere la furnizor și nu știu, se aplică prevederea în luna imediat următoare după depunerea documentelor sau chiar începând cu luna în care se depun aceste documente”, a mai susținut vicepreședintele ANRE, pentru Digi24

Citește și Cum se calculează factura la energie. Ce trebuie să AFLE autoritățile

Criza energetică, factura la energie, prețul gazelor, prețul energiei electrice sunt subiecte despre care s-a vorbit zilnic în ultimele săptămâni. Cum reducem consumul, cum și cât economisim, ce tarife se aplică sunt întrebări la care autoritățile au încercat și, posibil, consideră că au dat răspunsurile necesare.

S-au făcut însă înțeleși? Ne-am propus să aflăm în ce măsură românii se consideră lămuriți în privința a ceea ce se întâmplă pe piața energiei, cu facturile lor, cu banii lor, în ultimă instață. Prin urmare, am făcut un sondaj de opinie. ”Ați înțeles cum se vor calcula facturile la energie?” a fost întrebarea la care i-am invitat pe cititorii DCBusiness să răspundă. Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Experți: Săptămâna viitoare, critică pentru petrol

Se așteaptă ca OPEC și aliații săi să ia în considerare...

Cinci stațiuni balneare europene pentru această iarnă

Dacă sunteți în pană de idei pentru această vacanță de...

Un startup olandez începe producția primelor mașini solare

Start-up-ul olandez de mobilitate Lightyear a început să...

Musk a dublat prețul internetului în Ucraina

Prețul de listă al echipamentelor de comunicații...

Noua lege a pensiilor, amânată din nou. De când se va aplica

Conform proiectului de OUG lansat în dezbatere de...

JPMorgan, UBS și alții se bat pentru pensiile chinezilor

Firmele străine de gestionare a activelor din China,...

Amenzile rutiere în 2023. Care sunt intențiile Guvernului

Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere publică un...

Crossuri externe