Henry Kissinger: Relațiile SUA-China au luat-o pe un alt drum
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Henry Kissinger
Henry Kissinger
Fostul secretar de stat american Henry Kissinger a declarat că nu anticipează o invazie militară chineză în Taiwan în următorul deceniu, deși este "perfect posibil" ca totuși China să încerce să slăbească statutul insulei.

"Nu mă aștept la un atac total asupra Taiwanului într-o perioadă de, să zicem, 10 ani, ceea ce este atât cât pot vedea", a declarat Kissinger într-un interviu în cadrul unui interviu pentru CNN, și citat de Bloomberg.

Kissinger, în vârstă de 98 de ani, care a ocupat și funcția de consilier pentru securitate națională și a ajutat la deschiderea drumului pentru vizita istorică a președintelui Richard Nixon în China în 1972, a declarat că "toată lumea vrea să fie un șoim al Chinei" și "toată lumea presupune că această țară este hotărâtă să domine lumea și că acesta este obiectivul său principal".

Patru noi PARIURI ale lui George Soros. În ce investește miliardarul

Dar el a explicat că nu ar trebui să existe o rivalitate și o competiție automată cu SUA și că, în opinia sa, președintele Joe Biden, în timpul summitului virtual din această săptămână cu liderul chinez Xi Jinping, "a început să se îndrepte într-o direcție a unui drum diferit". 

Afirmația Chinei potrivit căreia Taiwanul este o provincie separatistă care trebuie recucerită cu forța dacă este necesar a fost o parte controversată a discuțiilor Biden-Xi. O rezoluție a Partidului Comunist Chinez, care reflectă agenda lui Xi, a pledat pentru impulsionarea unirii față de Taiwan, deși nu a vorbit despre unificare ca obiectiv pe termen scurt. 

"Ar trebui să avem ca obiectiv principal evitarea confruntării", a declarat Kissinger pentru CNN. Cu toate acestea, el a spus că este "previzibil" că China "va lua măsuri care vor slăbi capacitatea Taiwanului de a părea substanțial autonom". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel