Iată ce ne așteaptă: Prețul exorbitant al gazului îi face pe mulți producători ucraineni de sticlă să pună lacătul la fabrică

Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Confruntați cu creșteri de peste 60% a prețului la gaze, majoritatea fabricilor ucrainene de sticlă vor fi nevoiți să oprească parțial producția.

Situația din industria ucraineană pare trasă la indigo cu cea a fabricilor românești: prețurile uriașe la gaze și energie sunt aproape de a pune pe butuci zeci de fabrici.

Industria sticlei, un domeniu care utilizează cantități ridicate de gaze pentru producție, este pe punctul de a se prăbuși din cauza prețurilor uriașe la gaze. Trei fabrici din Ucraina s-au oprit deja, iar restul au intrat în proces de oprire tehnologică pentru a preveni oprirea completă a cuptoarelor, a comunicat Asociația întreprinderilor din industria sticlei „Glass of Ukraine”, citată de publicația Liga.

Potrivit reprezentanților acestora, peste 12.000 de ucraineni sunt amenințați cu concedierea din cauza situației critice din industrie.

Sectoarele conexe, care depind de furnizarea sticlei, ar putea fi afectate și ele.

 

Prețul gazelor - până la 50% din costul de producție

 

Asociația notează că, din cauza prețului tot mai mare la gaze, produsele companiilor ucrainene devin necompetitive atât pe piețele interne, cât și pe cele internaționale.

”Creșterea catastrofală a prețului gazelor naturale, care este de până la 50% din costul produselor din sticlă, are consecințe devastatoare pentru întregul sector al economiei reale ucrainene, întrucât duce la o creștere obiectivă a prețului final”, spn antreprenorii.

Cazuri similare sunt tot mai dese în industria ucraineană, afectați fiind și producătorii din alte sectoare de activitate precum cea de panificație, a crescătorilor de pui sau a fabricilor de lapte. 

Potrivit institutului ucrainean de Statistică, inflația pe 2021 a fost de 10%, cea mai mare creștere din 2017 încoace, prețul gazelor fiind principala componentă care a influențat creșterea prețurilor. Doar anul trecut, gazele s-au scumpit cu 65,8%, în timp ce prețul energiei electrice a crescut cu 34,1%.

Citește și: Președintele Rompan anunță cât va costa pâinea. ”Faliment scrie pe noi!”

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath

pixel