Iliad şi Vodafone au reluat discuţiile cu privire la operaţiunile din Europa

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
O tranzacţie privind operaţiunile din Italia ale Vodafone este unul dintre scenariile discutate
O tranzacţie privind operaţiunile din Italia ale Vodafone este unul dintre scenariile discutate
Grupul francez de telecomunicaţii Iliad SA, susţinut de miliardarul Xavier Niel, a reluat discuţiile cu privire la o posibilă tranzacţie care să implice o parte din operaţiunile din Europa continentală ale operatorului britanic de telecomunicaţii Vodafone, au declarat pentru Bloomberg surse din apropierea acestui dosar.

O tranzacţie privind operaţiunile din Italia ale Vodafone este unul dintre scenariile discutate, au dezvăluit sursele care au adăugat că cele două companii au reluat discuţiile după ce Niel a preluat un pachet de 2,5% din acţiunile Vodafone. În plus, compania franceză este interesată şi de activele Vodafone din alte părţi ale Europei, au precizat sursele.

Aceste informaţii au dus la creşterea, cu până la 4,5%, a cotaţiei acţiunilor Vodafone. În jurul orei 4:26 p.m. la Bursa de la Londra titlurile Vodafone erau în creştere cu 3,8%, dând companiei o valoare de piaţă de aproximativ 32 de miliarde de dolari.

Deocamdată, Iliad nu s-a decis pe care dintre tranzacţiile potenţiale le va urmări şi un acord nu este iminent, au precizat sursele. În plus, este posibil ca Vodafone să aştepte numirea unui nou director general înainte de a finaliza o tranzacţie, au adăugat sursele.

Anul trecut, Vodafone a respins o ofertă de 11,25 miliarde euro pentru divizia sa din Italia venită de la un consorţiu sprijinit de Iliad, apreciind că oferta nu este în cel mai bun interes al acţionarilor. Iliad a intrat pe piaţa de telefonie mobilă din Italia în anul 2018, declanşând un război al preţurilor care a obligat fostul monopol Telecom Italia SpA să lanseze un avertisment de profit. Ulterior, miliardarul Xavier Niel a preluat un pachet de acţiuni la Vodafone, subliniind că susţine intenţia grupului britanic de a fuziona cu rivalii de pe pieţe precum Marea Britanie şi Italia precum şi să se separe de activele de infrastructură, precum turnuri de telefonie mobilă sau reţele de fibră optică.

Pentru mulțumirea acționarilor 

Vodafone, companie ale cărei acţiuni sunt în scădere de mai mulţi ani, este presată să vândă din active pentru a-i mulţumi pe acţionari. Pe de altă parte, Iliad şi alţi doi investitori strategici, Liberty Global Plc şi Emirates Telecommunications Group Co., controlează împreună mai mult de 20% din acţiunile grupului britanic.

În trecut, când Vodafone a căutat tranzacţii strategice care să îi relanseze creşterea, a purtat discuţii cu Liberty Global. De exemplu, Vodafone a preluat operaţiunile Liberty Global din Germania şi Europa de Est pentru 18,4 miliarde de euro. Aceste operaţiuni sunt în prezent cele mai importante surse de profit ale Vodafone.

Grupul Vodafone operează reţele mobile şi fixe în 21 de ţări şi colaborează cu reţele mobile în alte 48 de ţări. La 31 martie 2022, compania avea peste 300 de milioane de utilizatori de servicii mobile, peste 28 milioane de utilizatori ai serviciilor de broadband fix şi 22 de milioane de clienţi ai serviciilor TV.

În România, Vodafone a înregistrat venituri din servicii de 764 milioane euro în anul fiscal încheiat la 31 martie 2022, iar baza de clienţi a Vodafone România a ajuns la 11,1 milioane la 31 martie 2022.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel