Implantul cerebral realizat de Elon Musk vrea să facă persoanele paralizate să meargă și să redea orbilor vederea
Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Implantul cerebral realizat de Elon Musk vrea să facă persoanele paralizate să meargă și să redea orbilor vederea
Implantul cerebral realizat de Elon Musk vrea să facă persoanele paralizate să meargă și să redea orbilor vederea
Una din companiile lui Elon Musk vrea să realizeze un implant cerebral care va face persoanele paralizate să meargă și să redea orbilor vederea.

Neuralink, compania lui Elon Musk, despre care Reuters a anunţat luni că este vizată de o anchetă federală privind programul său de teste realizate pe animale, încearcă să dezvolte un implant cerebral care să le permită persoanelor paralizate să meargă şi celor oarbe să vadă din nou.

Agenţia de presă Reuters a publicat miercuri un articol ce prezintă detalii mai puţin cunoscute despre compania Neuralink.

Ce produse dezvoltă Neuralink?

Înfiinţată în 2016 de Elon Musk şi de un grup de ingineri, compania Neuralink construieşte o interfaţă cerebrală care poate fi implantată în craniu, despre care se spune că ar putea să îi ajute pe pacienţii cu dizabilităţi să se mişte şi să comunice din nou, precum şi să restaureze vederea în cazul unor pacienţi nevăzători.

Dispozitivul Neuralink este echipat cu un cip care procesează şi transmite semnale neuronale, care pot fi transmise apoi unor dispozitive precum computere şi telefoane mobile.

Compania americană speră că persoana implantată cu un astfel de cip va putea să controleze un mouse, o tastatură sau să folosească alte funcţii ale computerelor, precum redactarea unui text, prin intermediul gândurilor.

"Primul produs Neuralink va permite unei persoane paralizate să folosească un telefon mobil cu ajutorul minţii sale mult mai repede decât o face o persoană care îşi foloseşte degetele pe ecranul telefonului", afirma Elon Musk în aprilie 2021.

Inginerii de la Neuralink cred, de asemenea, că acest dispozitiv va putea într-un final să restaureze activitatea nervilor în interiorul corpului, permiţându-le persoanelor cu vătămări ale măduvei spinării să îşi mişte membrele. Compania americană, cu sedii în oraşele San Francisco şi Austin, doreşte totodată să contribuie la vindecarea unor boli neurologice, precum Alzheimer şi demenţă.

Ce progrese a făcut Neuralink?

Neuralink a testat cu succes mai multe aspecte ale tehnologiei sale pe animale, producând inclusiv în 2021 un videoclip ce arată un macac care utilizează un joc video simplu după ce i-a fost implantat un cip cerebral. Într-o prezentare online de săptămâna trecută, compania americană a prezentat o serie de îmbunătăţiri ale vitezei şi capacităţilor acelui cip.

Care sunt următoarele dificultăţi pentru Neuralink?

Neuralink nu a obţinut deocamdată aprobare din partea autorităţilor americane de reglementare pentru a trece la etapa testelor pe oameni - spre deosebire de concurentul său Synchron, care şi-a fixat obiective mai puţin ambiţioase pentru dispozitivele sale medicale.

Neuralink a ratat deja termenele limită anunţate în mod public de Elon Musk pentru debutul testelor pe oameni şi a trimis abia în acest an cererea sa oficială la Agenţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA). Săptămâna trecută, Elon Musk a declarat că Neuralink ar putea începe testele pe oameni, după părerea lui, peste şase luni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel