Impozitul pe teren se plătește anual, în două rate egale, până la 31 martie și 30 septembrie inclusiv și se stabilește, potrivit Codului Fiscal, luând în calcul suprafața terenului, rangul localității în care este amplasat terenul, zona și categoria de folosință a terenului, conform încadrării făcute de consiliul local".
În cazul unui teren amplasat în intravilan, înregistrat în registrul agricol la categoria de folosință terenuri cu construcții, impozitul pe teren se stabilește prin înmulțirea suprafeței terenului, exprimată în hectare, cu suma corespunzătoare prevăzută în următorul tabel:
De menționat că, pe perioada în care pentru un teren se plătește taxa pe teren, nu se datorează impozitul pe teren. Taxa pe teren e plătită de concesionari, locatari, titulari ai dreptului de administrare/folosință, în condiții similare impozitului pe teren, pentru terenurile proprietate publică sau privată a statului ori a unităților administrativ-teritoriale.
Citește și Întreținerea la bloc. Cum aflăm dacă plătim cât consumăm
Pentru persoanele care dețin un teren în intravilan, înregistrat în registrul agricol la altă categorie de folosință decât cea de terenuri cu construcții, impozitul pe teren se stabilește prin înmulțirea suprafeței terenului cu anumiți coeficienți, în funcție de zonă și de cateogoria de folosință (teren arabil, vie, livadă, teren neproductiv etc). La suma astfel obținută se mai aplică un coeficient de corecție care e diferit în funcție de rangul localității.
În schimb, în cazul unui teren în extravilan, impozitul se stabilește prin înmulțirea suprafeței terenului, exprimată în hectare, cu o sumă corespunzătoare, în funcție de categoria de folosință (la care se mai aplică și coeficientul de corecție menționat mai sus, în funcție de rangul localității).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Guvernul a eliminat scutirile...
Prețurile carburanților au înregistrat o creștere ușoară...
Rezervele de gaze din depozitele României au ajuns la...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
Comisia Europeană a demarat o...
Președintele Camerei de Comerț...
TikTok intenționează să își...
CEC Bank alege softul Temenos pentru soluția de core...
Deciziile se vor lua pe baza...
Sorin Minea, preşedintele...
Există voință, dar există și un...
Performanța pieței a fost...
Deocamdată, totul este incert.
Incidentul s-a produs în zona...
Salvarea ar putea veni de acolo, de unde nu se așteaptă...
Într-o demonstrație remarcabilă de tehnologie avansată,...
Un castel pe care să-l...
Ministrul Energiei a prezentat, în detaliu, care este...
Este o tradiție a Marinei...
Guvernul vorbește despre anul...
Acest lucru va contribui la...