În 20 de ani, în lume vor circula doar 5 sau 6 valute

Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
S-ar putea merge pe monede continentale
S-ar putea merge pe monede continentale
Există peste 100 de valute recunoscute în lume, dar care ar putea scădea la cinci sau șase în următorii 20 de ani, a declarat joi ministrul brazilian al economiei la Forumul Economic Mondial (WEF) de la Davos.

Țările europene au introdus în urmă cu 20 de ani o monedă comună, permițând, de exemplu, persoanelor din Franța să călătorească în Germania, fără a fi nevoie să își schimbe banii. Acest lucru ar putea fi replicat în alte părți ale lumii în viitor, cu condiția ca acestea să se alinieze politic sau economic, a declarat Paulo Guedes, ministrul economiei din Brazilia. „Dacă luăm în considerare dimensiunea politică și dimensiunea economică, am avea cinci, șase monede peste 20 sau 30 de ani”, a spus el.

În acest moment, dolarul american este văzut ca un activ sigur - ceea ce înseamnă că valoarea sa crește în perioadele de criză. Diverse țări au ales să-și lege monedele de dolarul SUA din motive de stabilitate și pentru comerț. Cu toate acestea, în perioadele de instabilitate pentru dolarul american, legătura ar putea afecta țările respective. Dezvoltarea monedelor comune în diferite țări ar putea ajuta aceste economii să-și reducă dependența de dolarul american, relatează Mediafax. 

„Ar exista o monedă continentală, euro, o altă monedă continentală în zona ăn care domină dolarul, iar China ar avea moneda lor - există 200 de milioane de chinezi în străinătate, oameni care trăiesc în Filipine, locuiesc în Malaezia și fac comerț cu China,”, a spus Guedes susținându-și ideea unor monede mai puține, dar tot mai puternice în întreaga lume

Citește și Pentru ce pune George Soros la bătaie un miliard de dolari

Cu toate acestea, vorbind în cadrul aceluiași panel, economistul șef al FMI, Gita Gopinath, a declarat că acesta este un scenariu cu o „probabilitate destul de mică”. „Având în vedere ce știm acum și dacă nu vor avea loc războaie majore sau demilitări importante, presupunând că acest lucru nu se va întâmpla, cred că este un scenariu cu o probabilitate destul de scăzută”, a spus Gopinath.

Ea a adăugat că, pentru ca alte monede să conteste dominanția dolarului american, au nevoie de instituții puternice. Aceasta este, adesea, o critică împotriva euro, folosit în prezent în 19 țări. Zona euro trebuie să dezvolte mecanisme care să asigure investitorii și cetățenii obișnuiți că, atunci când următorul șoc economic va apărea, structura sa nu se va prăbuși.

„Văd oameni care trec foarte ușor de la plata în numerar la plata folosind o platformă de plată digitală. Dar dacă acestea vor trece la fel de ușor de la dolar la renminbi, aceasta este o întrebare complet diferită", a spus Gopinath în cadrul grupului WEF.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel