Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Țările europene au introdus în urmă cu 20 de ani o monedă comună, permițând, de exemplu, persoanelor din Franța să călătorească în Germania, fără a fi nevoie să își schimbe banii. Acest lucru ar putea fi replicat în alte părți ale lumii în viitor, cu condiția ca acestea să se alinieze politic sau economic, a declarat Paulo Guedes, ministrul economiei din Brazilia. „Dacă luăm în considerare dimensiunea politică și dimensiunea economică, am avea cinci, șase monede peste 20 sau 30 de ani”, a spus el.
În acest moment, dolarul american este văzut ca un activ sigur - ceea ce înseamnă că valoarea sa crește în perioadele de criză. Diverse țări au ales să-și lege monedele de dolarul SUA din motive de stabilitate și pentru comerț. Cu toate acestea, în perioadele de instabilitate pentru dolarul american, legătura ar putea afecta țările respective. Dezvoltarea monedelor comune în diferite țări ar putea ajuta aceste economii să-și reducă dependența de dolarul american, relatează Mediafax.
„Ar exista o monedă continentală, euro, o altă monedă continentală în zona ăn care domină dolarul, iar China ar avea moneda lor - există 200 de milioane de chinezi în străinătate, oameni care trăiesc în Filipine, locuiesc în Malaezia și fac comerț cu China,”, a spus Guedes susținându-și ideea unor monede mai puține, dar tot mai puternice în întreaga lume
Citește și Pentru ce pune George Soros la bătaie un miliard de dolari
Cu toate acestea, vorbind în cadrul aceluiași panel, economistul șef al FMI, Gita Gopinath, a declarat că acesta este un scenariu cu o „probabilitate destul de mică”. „Având în vedere ce știm acum și dacă nu vor avea loc războaie majore sau demilitări importante, presupunând că acest lucru nu se va întâmpla, cred că este un scenariu cu o probabilitate destul de scăzută”, a spus Gopinath.
Ea a adăugat că, pentru ca alte monede să conteste dominanția dolarului american, au nevoie de instituții puternice. Aceasta este, adesea, o critică împotriva euro, folosit în prezent în 19 țări. Zona euro trebuie să dezvolte mecanisme care să asigure investitorii și cetățenii obișnuiți că, atunci când următorul șoc economic va apărea, structura sa nu se va prăbuși.
„Văd oameni care trec foarte ușor de la plata în numerar la plata folosind o platformă de plată digitală. Dar dacă acestea vor trece la fel de ușor de la dolar la renminbi, aceasta este o întrebare complet diferită", a spus Gopinath în cadrul grupului WEF.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...