În China, vinul este o afacere dominată de femei
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Printre rândurile de viță de vie / FOTO: Freepik
Printre rândurile de viță de vie / FOTO: Freepik
China i-a luat prin surprindere pe specialiști cu vinurile ei, premiat inclusiv la cele mai prestigioase concursuri internaționale. Iar printre producătorii premiați se află Zhang Jing și o generație întreagă de femei care lucrează pentru a promova produsele țării lor. 

În lume, „sunt tot mai mulți viticultori de excelență”, a declarat Zhang Jing, grăbindu-se să-i conducă pe jurnaliștii agenției France Presse în crama moșiei sale Helan Qingxue, din regiunea Ningxia (nord). !Dar poate cea mai interesantă parte este că, în Ningxia, (...), femeile care cultivă vița de vie și care fac vin, care se ocupă de marketing sau de recepție reprezintă peste 60% din forța de muncă. Este o proporție mare", subliniază ea.

În ultimele decenii, în această regiune au apărut zeci de mii de hectare de viță de vie, unde se realizează cele mai bune vinuri chinezești, multe dintre ele, precum Helan Qingxue, dar și Silver Heights, Kanaan Winery, Jade Vineyard, sunt produse de femei. .

Zhang Jing este un pionier în domeniu. În 2011, unul dintre vinurile sale roșii a câștigat o medalie de aur la Decanter World Wine Awards din Londra, printre cele mai prestigioase competiții de vinuri din lume.

De atunci, exemplul ei a fost copiat într-atât, încât „industria vinului a ajuns să fie dominată, practic, de femei”, spune Fongyee Walker, expert de la compania de consultanță Dragon Phoenix. „Când mă gândesc la cele mai faimoase podgorii din China, multe sunt conduse de femei”, adaugă ea.

Mai mult yin, mai puțin yang 

Pentru acest specialist, explicația constă în faptul că, în China, sectorul vitivinicol este relativ tânăr, spre deosebire de Occident, unde acest domeniu „este, în foarte în mare măsură, dominat de bărbați deoarece este o industrie tradițională”.

Zhang Jing și-a cunoscut partenerii de afaceri, doi bărbați, la un eveniment organizat de autoritățile locale, dornice să pună în valoare avantajele regiunii. Pensionari, cei doi intenționau să intre în domeniul vinului pentru a-și umple timpul liber cu o activitate frumoasă. Astfel că i-au cerut femeii să preia cramele domeniului. Zhang Jing a acceptat propunerea, cerând, totodată, răgaz pentru a studia această specialitate în străinătate.

Multe alte femei i-au urmat exemplul, spune Zhang Jing. Astfel că, la întoarcerea în țară, erau mai calificate pentru a se implica în dezvoltarea vinului chinezesc. Emmei Gao, spre exemplu, este una dintre primele chinezoaice care a obținut o diplomă de oenologie, formată la Bordeaux și care acum conduce podgoria Silver Heights, fondată de tatăl ei. Vinurile sale sunt servite frecvent la cinele oficiale organizate de președintele Xi Jinping pentru oaspeții săi din Europa. 

„China acceptă mai bine femeile și vedem chiar un pic mai mult yin (partea feminină, n.r.) înflorind, în timp ce yang (partea masculină, n.r.) se retrage”, zâmbește ea.

Experimente 

La Silver Heights, vinificația se face nu doar în butoaie metalice, dar și în recipiente mai mici și atipice, în formă de ou sau vază, realizate cu lut Ningxia. „China este o zonă de producție relativ nouă, deci fără o direcție foarte clară”, spune Emma Gao, care deschide calea către tot felul de experimente, de la plantare la vinificație.

Un experiment recent, un vin spumant care încorporează vin de orez local, a fost foarte popular printre chinezi. Și în această țară pasionată de noile tehnologii, influencerul Zhu Lili joacă și el un rol important în promovarea vinului. Transmițând în direct dintr-un restaurant din Beijing, ea descrie fiecare băutură cu expertiza obținută de la familia ei, mama ei conducând o renumită vie.

„Femeile, în speciale cele care se apropie de 40 de ani, în special cele care au deja familie, adoră videoclipurile mele, pentru că le arată o viață pe care nu au avut timp să o exploreze. Învățând despre vin, ele au impresia că au propria lor viață independentă”, explică Zhu Lili.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Grafica: Mihai Ciobanu
Construcții / sursa foto: Freepik.com
Foto: pexels.com
Contribuabilii nu mai pot depune hârtii la ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Grivne / sursa foto: Freepik.com

Banca Centrală a Ucrainei a menținut dobânda cheie la 13%

Banca centrală a Ucrainei a menținut joi rata dobânzii...

Blackout / FOTO: Freepik

Pană de curent în cartierul Pajura, din București

S-a oprit brusc imediat după ora 14,00. Televizoarele...

Agenție BRD
Dunărea

Când ajunge în România vârful debitului Dunării

Vârful de debit pe Dunăre se va înregistra, probabil,...

Energie electrica
Apele Dunării au ajuns la nivelul Parlamentului de la Budapeste / Foto: Katalin Faggyas

Dunărea la Budapesta a ajuns la nivelul Parlamentului

În ultimele zile, Dunărea și-a depășit malurile, cauzând...

Se apropie o zi importantă pentru burse / FOTO: Unsplash
Alexandru Petrescu, șeful ASF
Centru de date / Foto: Freepik
Bloc de locuințe din Harkov, bombardat de Rusia
Bundesbank / FOTO: Wikipedia
Rabla. Foto: Pexels.com
Porumb

China spune stop acestor importuri din Statele Unite

Schimbări importante în preferințele comerciale ale...

Inundații / Foto: IGSU
Haga / FOTO: Freepik

Orașul Haga ia cu asalt reclamele pentru combustibili fosili

În cazul olandezilor este o premieră mondială. În Este o...

Mașini în parcare / Foto: Freepik

Piața auto, în cădere liberă în Europa

Înmatriculările de autoturisme noi în Uniunea Europeană...

Mobilă / FOTO: Freepik

Ikea testează o platformă pentru mobilă de ocazie

Ikea, gigantul suedez a optat în favoarea unui nou trend.

La bancă

Cum se deschide un cont bancar. Actele necesare, cât durează

Salariile românilor sunt mici situându-se undeva pe...

Bursa americană
Stație de emisie-recepție / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com
Uzina Volkswagen din Wolfsburg
tineri - cladire de birouri. Foto: Pexels.com
Jerome Powell, șeful Fed / Foto: Federal Reserve / Flickr

pixel