Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Cifrele nu mint
Guvernul PNL a preluat România la un deficit bugetar de 2,8% din PIB, înregistrat pe primele 10 luni din 2019, iar până la sfârşitul anului a dus deficitul la 4,64%. Și trebuie menționat că atunci nu izbucnise încă pandemia.
În perioada ianuarie-august 2020, deficitul bugetar a fost de 5,18%, față de 2,07% din PIB în același interval al anului anterior.
La finalul lunii octombrie a anului 2019, datoria guvernamentală era de 364,905 miliarde de lei, echivalentul a 76 de miliarde de euro sau 36,9% din PIB. De la începutul anului 2020 şi până la finalul lui august, datoria publică urcase cu 76,6 miliarde de lei (15,7 miliarde de euro), până la 450 miliarde de lei (92,4 miliarde de euro), cel mai mare salt anual înregistrat de la Revoluţie încoace. Da, guvernul liberal a mai adăugat 600 de milioane de lei la datoria externă a României în timp record.
România se împrumută la cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană
Doar în perioada martie-aprilie a anului 2020, România s-a împrumutat de pe pieţele străine şi de pe piața internă, 13 miliarde de euro. De când au venit la guvernare, Orban și Cîțu s-au împrumutat de peste 100 de miliarde de lei. Practic, guvernul PNL se împrumută cu 1.000 de euro pe secundă. Nu doar că se împrumută, dar ministerul de Finanțe, condus de Florin Câțu, se împrumută și la dobânzi astronomice, cele mai mari din UE. România se împrumută la o dobândă de 3,48% la creditele guvernamentale pe 10 ani. În comparație, Bulgaria se împrumută la un cost foarte mic, de 0,4%, Polonia se împrumută la 1,25%, Cehia la o dobândă de 1,04%, iar Ungaria cu 2,38%.
Citește și Himerele visului american referitor la tehnologie ne afectează pe toți
Cifrele arată că PNL a aruncat România în haos. Guvernul se folosește de împrumuturi pentru a da impresia că lucrurile merg bine până la alegeri, apoi urmează concedieri, tăieri de pensii și salarii, austeritate și plan economic stabilit cu FMI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...