Curs valutar BNR: Leul are o evoluţie oscilantă iar aurul atinge un preţ record
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Oficiali ucraineni din domeniul securităţii statului l-au numit pe puternicul om de afaceri Ihor Kolomoiski drept suspect într-un caz de fraudă şi spălare de bani, a anunţat sâmbătă serviciul de securitate al ţării, SBU, transmite Reuters.
Agenţia de presă britanică aminteşte că preşedintele Volodimir Zelenski a făcut o prioritate din combaterea corupţiei în contextul în care Ucraina încearcă să facă faţă invaziei Rusiei, care se desfăşoară deja de 18 luni, iar Kolomoiski, unul dintre cei mai bogaţi oameni din ţară, este cea mai proeminentă personalitate luată în vizor.
Zelenski, devenit cunoscut ca actor şi care a jucat într-un serial la un post de televiziune deţinut de Kolomoiski, a negat că ar avea legături personale cu omul de afaceri ucrainean.
''S-a stabilit că, între 2013-2020, Ihor Kolomoiski a 'legalizat' peste jumătate de miliard de grivne (14 milioane de dolari), retrăgându-i din străinătate şi folosind infrastructura băncilor controlate", a transmis SBU într-o declaraţie postată pe aplicaţia Telegram.
Kolomoiski nu a putut fi contactat pentru a comenta.
SBU a publicat imagini cu un grup de detectivi la uşa locuinţei lui Komoloiski, în timp ce acesta primeşte şi semnează documente.
Kolomoiski este fostul proprietar al PrivatBank, o instituţie bancară importantă, care a fost naţionalizată la sfârşitul lui 2016 ca parte a unei asanări majore a sistemului bancar ucrainean.
Tot în acest an, oficiali din domeniul securităţii au percheziţionat locuinţa lui Kolomoiski, în legătură cu o altă anchetă de fraudă şi evaziune fiscală la două dintre cele mai mari companii petroliere din ţară, aflate parţial în proprietatea omului de afaceri.
Kolomoiski deţinea o serie de active în sectorul energiei, bancar şi în alte sectoare, el fiind de altfel proprietarul unuia dintre cele mai influente posturi de televiziune din Ucraina.
SUA l-au sancţionat pe Kolomoiski în 2021 "din cauza implicării acestuia în acte de corupţie de proporţii". Autorităţile americane îl mai suspectează pe Kolomoiski şi pe un partener de afaceri al acestuia că au spălat fonduri furate de pe teritoriul SUA. Kolomoiski a negat acuzaţiile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...