Dăianu, avertisment privind deficitul României: Dacă facem greşeli mari vom fi pedepsiţi
Pieţele financiare şi-ar putea...
Măsura a fost luată chiar și în contextul în care mii de belgieni au ieșit miercuri în stradă pentru a protesta împotriva creșterii prețurilor la electricitate și a costurilor ridicate ale vieții. Într-un sondaj recent realizat de presa belgiană, 64% dintre cetățenii acestei țări sunt îngrijorați că ar putea să nu-și poată plăti facturile la energie.
De asemenea, acest lucru vine în contextul în care producătorul belgian de oțel inoxidabil Aperam a fost nevoit să oprească producția, deoarece prețurile ridicate la energie au devenit nesustenabile.
Decizia de a închide reactoarele a fost luată cu ani în urmă, cu mult înainte de acest moment în care criza energetică din Europa s-a instalat. În 2011, s-a decis închiderea celor mai vechi reactoare belgiene până în 2015, iar restul până în 2025. La acea vreme, energia nucleară reprezenta peste jumătate din consumul de energie electrică al națiunii. În plus, conform legislației belgiene, reactoarele nucleare trebuie să înceteze să mai producă electricitate după 40 de ani de la instalare, deși unele reactoare din țară au beneficiat de prelungiri. Deși ministrul federal de interne a solicitat o prelungire pentru Doel 3, aceasta nu a fost acordată.
Planul pentru renunțarea Belgiei la energia nucleară, pus la cale în 2011, ar fi trebuit să depindă de găsirea unei cantități suficiente de energie din surse alternative pentru a preveni penuria de energie.
Opririle vor continua și după Doel 3. În februarie, Belgia intenționează să închidă Tihange 2 - un reactor nuclear care are nefericita particularitate de a fi situat în apropierea graniței cu Germania, unde energia nucleară nu este deloc văzută favorabil și, ca atare, a devenit ținta activiștilor.
Pentru Belgia, situația energetică este dezastruoasă. La începutul acestei săptămâni, Bart De Wever, primarul orașului Antwerp și lider al partidului naționalist Noua Alianță Flamandă, a declarat că actuala criză energetică a Europei nu poate fi atribuită lui Putin. În schimb, criza este una "pe care Europa și-a provocat-o singură prin eliminarea treptată a propriei producții de energie primară în acest secol".
Citește și:
Germania a ajuns la mâna Franței! Criza energiei a inversat rolurile
Direcția de curgere a gazului în conducte a trebuit inversată. Până recent, ele transportau gaz în Franța, în special din Rusia.
Este o premieră: joi, 13 octombrie, Franța a început să livreze gaze către Germania direct prin punctul de interconectare al rețelei de gaze. Un pas și un simbol al solidarității energetice europene pentru a depăși în această iarnă secarea fluxurilor provenite din Rusia.
"Este un eveniment istoric, este pentru prima dată când Franța va livra gaz direct în Germania. Până în prezent, trimiteam gaze către vecinul nostru prin Belgia", a declarat Thierry Trouvé, directorul general al GRTgaz, operatorul sistemului francez de transport de gaze.
Aceste prime livrări sunt rezultatul unui acord de ajutor reciproc formalizat la 5 septembrie între liderii francez și german, Emmanuel Macron și Olaf Scholz, pentru a promova solidaritatea europeană într-un moment în care gazul este foarte la mare căutare, iar prețul său crește vertiginos. După invazia Ucrainei, Rusia și-a redus considerabil livrările de gaze către Europa, de care unele țări erau foarte dependente. Așa cum este sau, mai degrabă, a fost cazul Germaniei, care are nevoie de această energie pentru a-și face să funcționeze fabricile, care reprezintă sufletul economiei sale.
Gaze versus electricitate
Franța are mai mult gaz decât vecinii săi, deoarece beneficiază de livrări masive din Norvegia și de gaz natural lichefiat (GNL) din Statele Unite, care i-au permis să își umple stocurile de iarnă în proporție de 100%. Prin urmare, cei doi lideri au convenit ca Franța să livreze mai mult gaz Germaniei, care ar putea în schimb să livreze, dacă va fi nevoie, electricitate vecinului său slăbit de producția nucleară scăzută.
În acest context de "scădere bruscă a livrărilor de gaze rusești către Europa și în cadrul solidarității europene în materie de securitate energetică, GRTgaz s-a mobilizat pentru a-și adapta rețeaua și a formalizat o propunere de comercializare a capacităților de transport de gaze din Franța către Germania", a anunțat joi operatorul francez GRTgaz într-un comunicat de presă. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Pieţele financiare şi-ar putea...
Ministerul Finanţelor continuă...
România se numără din nou...
Bluesky, platforma socială descentralizată care a...
Bitcoin continuă să surprindă...
Bursa de Valori Bucureşti a închis în creştere şedinţa...
Indicele bancar ROBOR a înregistrat o nouă creştere.
Rusia este principalul...
Banca Naţională a comunicat...
Autoritatea Electorală...
Gabriel Zetea, noul președinte...
Declarațiile președintelui ales...
O analiză a BERD pe această...
BNR a transmis un comunicat în care sunt prezentate...
Pasiune, ritm, culoare - aceasta este Spania, iar...
Această măsură este esențială pentru ca Turcia să poată...
O realitate care ridică semne...
Analistul economic Adrian...
În mod specific, compania este interesată de...
Una dintre cele mai mari și...
Confortul și funcționalitățile...
Este o decizie majoră, care reflectă ambițiile Huawei de a-și construi un...