În România, prețul gazelor a crescut cu 52% în doar o săptămână. Cum a fost posibil

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Care sunt cauzele acestei adevărate explozii
Care sunt cauzele acestei adevărate explozii
Modificarea legislației privind posibilitatea furnizorului să renunțe la licența de furnizare gaze, de către ANRE, împinge micii furnizori, falimentați de Legea Plafonării, să nu-și mai poată achiziționa gazele naturale pentru proprii consumatori și să fie aduși în situația de a li se retrage licența urmare a încălcării legii, scrie specialistul Dumitru Chisăliță, pe site-ul Asociația Energia Inteligentă.

Dar această situație absurdă creată artificial, aruncă TRANSGAZ-ul în postura de ”Furnizor de Ultimă Instanță Nedeclarat”, obligând compania să achiziționeze gaze timp de 5 zile și să le livreze consumatorilor unui furnizor, care, deși a declarant că nu mai poate să furnizeze gaze din lipsă de bani, este forțat de legile ANRE să rămână vânzător fictiv în acele 5 zile (adică pe hârtie el vinde gazele, dar în realitate gazele vin de la Transgaz) și doar ulterior să i se poată retrage licența de furnizare și să înceapă livrarea legală de gaze de către un Furnizor de Ultimă Instanță.

Această situație, face ca pe o piață oricum deficitară în resurse să apară o cerere suplimentară de gaze din partea TRANSGAZ, care trebuie să achiziționeze urgent gazele nelivrate de acei furnizori, care se cer să fie dați afară din piață.

Aceste aspecte, dar și lipsa măsurilor specifice pentru situația actuală din piață, au făcut ca prețul gazelor pe Bursa Română de Mărfuri, cu livrare în această iarnă să atingă astăzi un record istoric 833,533 lei/MWh.

În ultima săptămână prețul gazelor pe Bursa Română de Mărfuri a crescut cu 52%, fiind cu  13% peste prețul gazelor de pe Bursa din Viena, decuplare care demască neadevărul prezentat pe parcursul anului 2021: ”prețurile cresc în toată Europa și este  normal să crească și la noi”.

Mai mult, preţul gazelor naturale în Europa a atins marţi un nou nivel record, stimulat de cererea din sezonul de iarnă dar şi de tensiunile geopolitice dintre principalul furnizor al Europei, Rusia, şi clienţii săi.

Citește și Taxe la energie. Decizia Spaniei pentru anul 2022

Citește și Numai GAZPROM poate spune! Când va scădea prețul la gaze naturale

La hub-ul de gaze TTF din Olanda, preţul european de referinţă a ajuns în jurul orei 10:20 GMT la nivelul record de 162,775 euro pentru un Megawatt-oră, adică o creştere de peste 10% comparativ cu preţul înregistrat luni seara, şi peste precedentul record stabilit în data de 6 octombrie. Pe piaţa din Marea Britanie, preţul gazelor cu livrare în luna următoare a atins de asemenea un maxim istoric de 408,30 pence pentru o unitate termică, relatează agențiile de presă.

Aceste preţuri sunt de şapte ori mai mari decât cele înregistrate la începutul anului. "Gazul natural european îşi continuă ascensiunea inexorabilă", susţin analiştii de la Deutsche Bank.

Doi factori explică această evoluţie: temperaturile care continuă să scadă în Europa şi faptul că grupul rus Gazprom nu a rezervat capacităţi suplimentare de tranzit în ianuarie pentru gazele naturale care trec via Ucraina. Aceasta în condiţiile în care o treime din gazele naturale consumate de Europa vin din Rusia.

În plus, stocurile de gaze ale Europei au fost afectate de iarna prelungită din 2020 şi între timp nu au fost refăcute până la un nivel suficient. La aceasta se adaugă şi aportul redus al energiilor regenerabile, precum energia eoliană, din motive ce ţin de condiţiile meteo.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness
Sebastian Burduja
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Donald Trump
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Locuri de muncă
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Unsplash
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Santierul Naval Mangalia
Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos
Reactorul EAST / Foto: HFIPS
Strângere de mână / FOTO: Freepik

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...

Ilie Bolojan / FOTO: Captură ecran
Beijing / FOTO: Freepik
Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Dolari / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
ANAF / Foto: DCBusiness
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik

pixel