Discuțiile privind o tranzacție se află într-un stadiu avansat, au declarat persoanele, care au cerut să nu fie identificate deoarece informațiile nu sunt publice și nu este asigurat niciun acord. Purtătorii de cuvânt ai HSBC și Expobank au refuzat să comenteze.
Un acord ar marca o altă ieșire a unui creditor internațional după invazia ordonată de Kremlin în Ucraina. Societe Generale SA a fost de acord să vândă unitatea sa Rosbank PJSC firmei de investiții a celui mai bogat om din Rusia, Vladimir Potanin, asumându-și o lovitură de aproximativ 3 miliarde de euro în urma tranzacției. Firmele de pe Wall Street, inclusiv Goldman Sachs Group Inc. și JPMorgan Chase & Co. au declarat în martie că își vor reduce operațiunile în această țară.
HSBC, cu sediul la Londra, a renunțat la serviciile bancare de retail din Rusia în urmă cu mai mulți ani, iar acum deservește în principal clienții corporativi. Activele totale ale unității se ridicau la 1,4 miliarde de dolari în iunie 2021, când avea 249 de angajați.
HSBC a declarat în aprilie că nu acceptă noi afaceri sau clienți la unitatea sa din Rusia, dar că nu se va retrage complet din această țară, deoarece are o responsabilitate față de clienții săi corporativi multinaționali. În primul trimestru.
Expobank, deținută de antreprenorul rus Igor Kim, are birouri în peste 50 de orașe din Rusia și acoperă servicii bancare pentru companii și retail și alte segmente financiare. Nici banca și nici proprietarul său nu sunt sancționați.
Alte bănci internaționale își cântăresc viitorul în Rusia. Raiffeisen Bank International AG din Austria a declarat că ia în considerare o vânzare, precum și alternative prin care ar putea să își păstreze proprietatea. UniCredit SpA ia în considerare vânzarea unității sale din Rusia printr-o structură care ar permite băncii să răscumpere filiala dacă situația geopolitică se stabilizează, au declarat în această săptămână persoane familiare cu această chestiune.
Citește și: O importantă bancă vrea să se retragă din Rusia
Băncile occidentale calculează costurile unei eventuale retrageri din Rusia. Printre cele care iau în considerare o astfel de posibilitate este și Raiffeisen Bank International.
Grupul austriac Raiffeisen Bank International (RBI), una din cele mai expuse bănci europene la Rusia, a anunţat joi că ia în considerare posibila retragere din această ţară, transmite Reuters.
Ar fi o schimbare radicală, Raiffeisen fiind prezentă pe piaţa din Rusia încă de la colapsul URSS, iar anul trecut subsidiara sa rusească a contribuit cu aproape o treime la profitul net de 1,5 miliarde de euro realizat de grupul austriac. Divizia din Rusia a RBI este a 10 cea mai mare bancă din această ţară, cu active de 11,96 miliarde de euro.
Şi UniCredit face o revizuire urgentă a afacerii sale din Rusia şi ar putea decide să părăsească ţara, în urma invadării Ucrainei de către ruşi, a anunţat marţi Andrea Orcel, directorul general al celui de-al doilea grup bancar italian.
În urma invadării Ucrainei de către Rusia în 24 februarie, băncile cu operaţiuni pe piaţa rusă sunt sub presiune deoarece investitorii sunt îngrijoraţi de deprecierile de active, de perturbări ale afacerilor şi de o creştere mai lentă.
"Această situaţie fără precedent a determinat RBI să-şi reconsidere poziţia în Rusia. Prin urmare, evaluăm toate opţiunile strategice pentru viitorul Raiffeisenbank Rusia, inclusiv o ieşire gestionată în mod corespunzător a Raiffeisenbank din Russia", a afirmat directorul general al RBI, Johann Strobl.
Rezultatele anuale publicate de RBI arată că grupul are o expunere de 1,6 miliarde de euro pe Rusia şi una de 170 de milioane de euro pe Ucraina. Clienţii din Rusia reprezintă 11,5% din portofoliul total de împrumuturi al Raiffeisen în timp ce Ucraina reprezintă 2,2%. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Reputaţia autoproclamată de...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...