Incendiul de la Constanța. Florin Cîțu a vorbit despre bani și a luat două decizii

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
O altă nenorocire care putea fi evitată
O altă nenorocire care putea fi evitată
Premierul Florin Cîţu a declarat că bugetul alocat în acest an pentru Sănătate, până în acest moment, a fost cu 5,7 miliarde de lei mai mare faţă de anul trecut şi a precizat că Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa a beneficiat de fonduri europene în valoare de 22,6 milioane de lei, alocate pentru gestionarea crizei sanitare, din care 5 milioane au fost folosite anul acesta, subliniind că "bani au existat, dar nu au fost cheltuiţi cum trebuie în această situaţie".

"Pentru că în spaţiul public se discută despre buget, că nu au fost alocaţi mai mulţi bani. Cei care invocă lipsa de bani, bugetul alocat la începutul anului pentru Ministerul Sănătăţii, pentru Sănătate, a fost de 58,3 miliarde de lei, iar la rectificare au mai fost adăugate 4,5 miliarde de lei. Miercuri am mai adăugat încă 400 de milioane de lei, bani din care 70 de milioane s-au dus către Secţiile ATI, iar restul către medicamente. Asta înseamnă că s-au alocat în acest an cu 5,7 miliarde de lei în plus faţă de 2020 şi 10 miliarde de lei mai mult ca în 2019 ", a declarat Florin Cîţu, vineri, la Palatul Victoria.

Prim-ministrul Florin Cîţu a anunţat, vineri, că a cerut demiterea managerului Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa, Stela Halichidis, şi că l-a destituit pe preşedintele Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS), Vlad Teodor Berbecar.

"Am luat două decizii. În primul rând, l-am sunat pe domnul primar al Constanţei, Virgil Chiţac, şi am cerut să o demită din funcţie pe doamna manager al Spitalului de Boli Infecţioase. În acelaşi timp, am semnat ordinul prin care l-am demis pe preşedintele ANMCS, care de când a intrat în funcţie nu a mai făcut nicio evaluare şi era în atribuţiile domniei sale să facă evaluări şi în ceea ce priveşte acreditările spitalelor din România. Mai ales că la acest spital din Constanţa avem mai multe nereguli, pe care le-am descoperit în acest moment", a afirmat premierul, la Palatul Victoria.

El a adăugat că preşedintele ANMCS nu a făcut nicio evaluare "fizică", "nu a mers la spitale, cu evaluatorii", ci s-a "bazat doar pe declaraţii pe proprie răspundere" ale managerilor unităţilor sanitare.

"Ultimul ordin care arată un program pentru evaluarea spitalelor a fost semnat în decembrie 2020. S-a încheiat acel program, iar domnul preşedinte nu a făcut acest lucru. Eu îl demit pe domnul preşedinte pentru că este în subordinea Secretariatului General al Guvernului şi pot să fac acest lucru. Arată clar că nu şi-a dus la îndeplinire atribuţiile pe care le-am dispus în ceea ce priveşte pregătirea valului patru (al pandemiei de COVID-19)", a spus Cîţu.

Citește și Incendiu puternic la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanța. Mai multe persoane decedate

Potrivit premierului, Spitalul de Boli Infecţioase de la Constanţa a beneficiat de fonduri europene în valoare de 22,6 milioane de lei pentru gestionarea crizei sanitare, dintre care au fost folosiţi anul acesta 5 milioane de lei.

"Deci, bani au existat. Dar, se pare că nu au fost folosiţi cum trebuie în această situaţie. (...) În 2017 - şi am documentul - ISU Constanţa a înştiinţat Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa: 'Având în vedere că au fost făcute modificări structurale la clădire este nevoie ca spitalul să obţină aviz de securitate la incendiu'. Ştiţi bine că nici până astăzi spitalul nu a depus cerere de autorizare. Sunt mai multe astfel de nereguli pentru care am cerut demiterea managerului Spitalului de Boli Infecţioase din Constanţa", a explicat el.

Şapte pacienţi au murit, vineri, în incendiul izbucnit la Secţia ATI COVID a Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa. Întregul spital, unde erau internaţi 125 de pacienţi, a fost evacuat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

pixel