Începe a cincea emisiune de titluri de stat Fidelis din acest an
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Fidelis
Fidelis
Programul Fidelis, destinat populației, continuă să ofere o oportunitate de investiție cu risc redus și sprijină dezvoltarea pieței de capital din România.

Ministerul Finanțelor a anunțat lansarea celei de-a cincea emisiuni de titluri de stat Fidelis din anul 2024, care va începe pe 2 octombrie. Una dintre componentele speciale ale acestei emisiuni o reprezintă tranșa dedicată donatorilor de sânge, oferind condiții avantajoase pentru aceștia.

Fidelis, un pilon al pieței de capital

Fidelis a devenit un program consacrat în România, oferind investitorilor o soluție sigură de economisire. Potrivit ministrului de Finanțe, Marcel Boloș, "Fidelis este deja consacrat ca una dintre variantele de investiții cu risc minim pentru populație, dar și ca pilon de bază în dezvoltarea pieței de capital din România, facilitând circulația capitalului și diversificarea portofoliilor de investiții."

Un aspect inovator al acestei emisiuni este tranșa specială destinată donatorilor de sânge, care beneficiază de condiții unice. În parteneriat cu Răzvan Exarhu și Rock FM, Ministerul Finanțelor încurajează prin această inițiativă atât investițiile sigure, cât și implicarea în acte de solidaritate. "Ne bucură că reușim la fiecare ediție să încurajăm atât spiritul civic, cât și implicarea într-un mecanism financiar solid și transparent", a adăugat ministrul Boloș.

Condiții speciale pentru donatorii de sânge

Tranșa dedicată donatorilor de sânge vizează titlurile de stat emise în lei, cu scadență la un an și o dobândă de 6,85%. Mai mult, donatorii beneficiază de o reducere semnificativă a pragului minim de subscriere, de la 5.000 de lei la 500 de lei. Această ofertă specială este valabilă pentru persoanele care pot dovedi că au donat sânge începând cu data de 1 mai 2024.

Această inițiativă vine în sprijinul donatorilor, recunoscând contribuția lor nu doar la salvarea de vieți, ci și la economia națională. În mod specific, donatorii-investitori sunt încurajați să participe activ la acest mecanism financiar solid, care le oferă atât siguranță, cât și avantaje financiare considerabile.

Subscrieri fără comisioane și avantaje fiscale

Titlurile de stat Fidelis sunt disponibile pentru persoanele fizice, rezidente și nerezidente, care au peste 18 ani. Acestea pot fi achiziționate atât în lei, cât și în euro, prin intermediul băncilor partenere: BT Capital Partners & Banca Transilvania, Banca Comercială Română, BRD - Groupe Societe Generale și Alpha Bank. În plus, titlurile sunt listate la Bursa de Valori București, oferindu-le investitorilor posibilitatea de a tranzacționa titlurile și înainte de scadență.

Scadențele pentru titlurile de stat emise în lei sunt de un an și cinci ani, cu dobânzi anuale de 5,85%, respectiv 7%. În cazul titlurilor emise în euro, dobânzile sunt de 3,95% pentru scadențele de un an și 5% pentru cele de cinci ani. Valoarea nominală a unui titlu este de 100 de lei pentru emisiunile în lei și de 100 de euro pentru cele în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei sau 1.000 de euro.

Un alt avantaj important al programului Fidelis este că, în procesul de subscriere, băncile intermediare nu percep comisioane, iar veniturile obținute din dobânzi și câștiguri de capital sunt neimpozabile. Această facilitate face programul Fidelis și mai atractiv pentru investitori, oferindu-le oportunitatea de a-și optimiza câștigurile fără a fi supuși unei sarcini fiscale.

Fidelis, o soluție atractivă pentru investitori

De la lansarea programului, titlurile de stat Fidelis au devenit o soluție de economisire tot mai populară, atrăgând peste 230.000 de subscrieri până în prezent. Programul oferă populației o oportunitate sigură și avantajoasă de investiții, reflectând încrederea pe care românii o au în titlurile de stat.

"Ajuns la a cincea emisiune din acest an, Fidelis continuă să fie o soluție atractivă de economisire pe piața titlurilor de stat, oferind populației un instrument sigur și avantajos", se arată în comunicatul transmis de Ministerul Finanțelor. Acest succes este datorat nu doar condițiilor financiare favorabile, ci și eforturilor continue de a implica cetățenii în inițiative civice, cum ar fi sprijinirea donării de sânge.

Impactul donatorilor-investitori

Unul dintre cele mai inovatoare aspecte ale programului Fidelis este sprijinul acordat donatorilor de sânge. Aceștia primesc un punct procentual în plus la dobândă, ceea ce subliniază importanța rolului lor nu doar în sistemul sanitar, ci și în economia națională. Până în prezent, peste 11.000 de donatori-investitori au subscris mai mult de 1,4 miliarde de lei în titlurile de stat Fidelis.

Acest segment de investitori speciali adaugă o dimensiune socială programului Fidelis, oferind un exemplu de cum investițiile financiare pot fi corelate cu acțiuni de responsabilitate civică. În acest fel, Ministerul Finanțelor reușește să atragă și să susțină un grup important de cetățeni, care contribuie atât la dezvoltarea pieței de capital, cât și la sprijinirea unor cauze vitale, precum donarea de sânge.

Programul Fidelis rămâne, astfel, o opțiune solidă pentru economisirea și diversificarea portofoliilor, continuând să fie un pilon esențial în strategia financiară a României.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Fed
Inteligență artificială / sursa foto: Freepik.com
Tancuri în Piața Roșie / Foto: Kremlin.ru
Ministerul Finanțelor
Foto: Pexels.com
Fotografie de la RDNE Stock project: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/persoana-om-purtand-manu-i-din-plastic-5779375/
Lei / sursa foto: Freepik.com
Orez / sursa foto: Freepik.com
Vouchere sociale
OMV Petrom / Foto: Oana Pavelescu
tineri - cladire de birouri. Foto: Pexels.com
Whatsapp / sursa foto: Freepik.com

WhatsApp va face schimbări așteptate de utilizatori

Aplicația de mesagerie a pregătit numeroase schimbări...

Energie eoliană / Foto: Freepik

Cum profită România de furtunile din ultimele zile

Furtunile din ultimele zile au și o parte pozitivă și...

foto: pexels.com
CFR Călători

Facilități la transportul cu trenul pentru studenți

Studenţii în vârstă de până la 30 de ani, înmatriculaţi...

Panouri fotovoltaice
Munții Alpi / FOTO: Wikipedia

Elveția și Italia, nevoite să își modifice granițele

Este un efect neprevăzut al schimbărilor climatice. 

Din China / FOTO: Freepik
Benzinărie / FOTO: Freepik

Benzina și motorina, mai ieftine la început de săptămână

O veste bună pentru români, mai ales într-o zi ploioasă,...

Toamnă
Oameni pe stradă / Freepik
Calcule
Marea Britanie / sursa foto: Freepik.com / wirestock

„Sfârșitul unei ere” în Marea Britanie

Este o premieră pentru un stat membru al G7.

Oameni pe stradă / Foto: DCBusiness

Este oficial. De mâine, valoarea acestor tichete va crește

Aceasta este a doua majorare din acest an, după ce, în...

Bursă / Sursa foto: Freepik.com

Indicatorul care prezice o recesiune iminentă

Inversarea curbei randamentelor constituie un fenomen...


pixel