Incident în spațiu. Dragoș Preda (RADIOCOM): România a fost prima care a observat deșeurile spaţiale
Autor: DCBusiness Team | 05 iul 2022, 15:24
Cum s-a întâmplat totul
Cum s-a întâmplat totul
EXCLUSIV
Dragoș Preda, directorul general al RADIOCOM, a vorbit, în cadrul interviurilor DCNews și DCBusiness, despre serviciile oferite de această companie de stat.

În dialogul său cu jurnalistul Bogdan Chirieac, Dragoș Preda a fost întrebat ce poate prinde o persoană, din mediul rural care pune o sârmă pe casă și o bagă, apoi în televizor. ”Din câte știu eu, ar trebui să prind TVR-ul”, a continuat analistul. 

”Da, toate canalele TVR-ului, vreo 11”, a completat Dragoș Preda. 

”Toate ale TVR-ului?”

”Da. Pentru că noi furnizăm, totodată, prin colaborarea cu care o avem și cu Telespazio. "Avem un joint venture cu Telespazio, Rartel se numeşte. Telespatio sunt cei mai mari pe zona satelitară la nivel european, e un joint venture între Thales şi Leonardo", a precizat Preda

"Deci doi giganţi. Să precizăm publicului. Thales e francez, Leonardo e italian", a menționat Bogdan Chirieac. 

”Două companii extrem de importante şi în arhitectura NATO. Avem un joint venture cu ele care dezvoltă proiecte la nivel european şi internaţional pe zona satelitară. Propriu zis, utilizează infrastructura pe care o avem la teleportul de la Cheia, pe diferite proiecte. Spre exemplu, proiectul Retrofit, care urmăreşte toate aceste deşeuri spaţiale. La începutul anului a fost o testare a unei rachete intercontinentale într-un vechi satelit din 1982. A fost o atenţionare”, a povestit directorul general al RADIOCOM.  

”Ruşii au distrus un satelit de-al lor cu o rachetă trimisă de la sol. Problema este că au umplut spaţiul de deşeuri. Şi ăsta e un pericol pentru Staţia Spaţială internaţională şi alţi sateliţi”, adăugat gazda interviului.

”Exact, această miriadă care a apărut în orbita joasă poate duce la un carambol şi poate provoca pagube majore”, a competat interlocutorul lui Bogdan Chirieac. 

”Pentru telespectatorii noştri, vă imaginaţi cum un obiect de mărimea acestui telefon te izbeşte cu 30.000 km/h. Nu rezistă nimic. Un astfel de obiect, dacă loveşte Casa Scânteii, dărâmă jumătate din ea. Atât de mare e impactul. Nu e o glumă! Sus nu e atmosferă, deci un astfel de obiect loveşte în vid. Deci dumneavoastră depistaţi cu Radiocom inclusiv obiectele spaţiale?”, a întrebat jurnalistul. 

”Chiar vorbeam cu dl Marius Piso (n.r. preşedintele Agenţiei Spaţiale Române) că România a fost cea care a observat prima aceste deşeuri spaţiale rezultate din impact”, a răspuns Dragoș Preda. 

De amintit că, în noiembrie anul trecut, Rusia și-a distrus un satelit cu o rachetă-test. Explozia provocată a generat un nor de resturi spaţiale, determinând echipajul aflat, la acel momentul, la bordul Stației Spațiale Internaționale, să ia măsurile necesare în vederea unei eventuale evacuări. 

Citește și Dragoș Preda (RADIOCOM): Nu putem supraviețui transformării digitale fără o comunicare adecvată

”Toată lumea vorbește, în ultima vreme, despre această transformare digitală, de tot ceea ce trebuie să punem noile servicii pe care trebuie să le asigurăm cetățenilor noștri. Totuși, pentru a putea trăi această transformare digitală, și îmi aduc aminte de pe vremea când eram secretar de stat la Telecomunicații, în 2020-2021, de întâlnirile pe care le aveam la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene, unde se spunea clar că nu putem trăi această transformare digitală dacă nu avem comunicații adecvate. Adică dacă nu transmitem aceste soluții către toți cetățenii, dacă nu toți cetățenii beneficiază de ele.

Și încă un lucru pe care îl spuneam la începutul crizei: recesiunea din L în V, adică revenirea rapidă după o criză - o spune istoria, nu reinventăm noi roata - se face prin determinarea noilor căi de comunicații. Clasice: terestre, căi ferate, rutier, dar, în cazul de față, a noilor oportunități prin infrastructura de date. De regulă, această infrastructură de date este omisă, pentru că toată lumea se gândește că e vorba numai de cabluri. Dar noi astăzi vorbim și, prin certificarea pe care am obținut-o chiar săptămâna trecută, când am fost chiar și la New York, și acolo este sediul WTA, World Teleport Association, am pus, pentru prima dată, România pe harta teleporturilor. România avea acest teleport de le China, din 1976. Este vorba despre șapte antene care lucrează în banda C și Ku, dar acum vorbim despre comunicații optice în spațiu liber”, a spus directorul RADIOCOM. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Fluxul de petrol oprit de ucraineni spre Europa se reia

Rusia se pregătește să reia fluxurile de petrol printr-o...

Rușii caută febril arme pentru războiul cu Ucraina

O navă comercială care face obiectul sancțiunilor...

Un studiu tulburător arată cât de toxică este apa de ploaie

Apa de ploaie de pe Pământ nu poate fi consumată în...

S-a speriat ROBOR de Isărescu? Indicele la trei luni scade

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

Alro a înregistrat o cifră de afaceri în creştere cu 39%

Grupul Alro, unul dintre cei mai mari producători de...

Decizii importante pentru români, pe masa Guvernului

Proiectele de acte normative care au fost înscrise pe...

Domino's Pizza s-a făcut de rușine în patria pizzei

Socotelile companiei Domino's Pizza s-au încurcat foarte...

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?