Indicatorul care prezice o recesiune iminentă
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Bursă / Sursa foto: Freepik.com
Bursă / Sursa foto: Freepik.com
Inversarea curbei randamentelor constituie un fenomen financiar atent observat datorită capacității lui de a prezice recesiunile economice.

Din punct de vedere istoric, fiecare recesiune din Statele Unite a fost precedată de o inversare a curbei randamentelor, ceea ce a făcut din această evoluție un indicator economic crucial. Totuși, începând din luna septembrie, lucrurile s-au inversat din nou, dar o recesiune nu a avut încă loc, scrie MarketScreener.

Ce este curba randamentului

Curba randamentelor reprezintă diferența dintre randamentele obligațiunilor de stat pe termen scurt și pe termen lung. Obligațiunile pe 2 și 10 ani sunt în general cele mai împrumutate, dar pot fi utilizate și alte scadențe, cum ar fi 5 ani și 30 de ani. În general, obligațiunile pe termen lung oferă randamente mai mari pentru a compensa riscurile suplimentare ce pot apărea pe perioade mai lungi de investiție. Acest lucru creează o curbă a randamentului în pantă ascendentă în perioadele normale. Când investitorii anticipează însă o recesiune, ei preferă obligațiunile pe termen lung, ceea ce face ca randamentele lor să scadă sub cele ale obligațiunilor pe termen scurt, inversând astfel curba randamentelor. Așa s-a întâmplat din iulie 2022 până în septembrie 2024 și totuși nu a existat nicio recesiune. Mai mult, din septembrie, randamentul pe 10 ani a crescut peste randamentul pe 2 ani.

De ce inversarea curbei randamentului prezice, în general, recesiuni?

Inversarea curbei randamentelor este adesea interpretată ca un semn de pesimism economic. Când investitorii așteaptă ca ratele dobânzilor pe termen scurt să scadă din cauza politicii monetare acomodative de stimulare a economiei, ei apelează la obligațiuni pe termen lung, ceea ce le scade randamentele. Această anticipare a unei reduceri a ratei este adesea legată de așteptările privind o încetinire sau recesiune economică. Cu alte cuvinte, o curbă de randament inversată indică faptul că investitorii se așteaptă să se deterioreze condițiile economice, ceea ce determină băncile centrale să reducă ratele pentru a stimula economia. Această anticipare este adesea confirmată de o recesiune în decurs de 12 până la 18 luni după inversarea curbei randamentelor.

Date istorice

De la al Doilea Război Mondial, fiecare recesiune din Statele Unite a fost precedată de o inversare a curbei randamentului. De exemplu, înainte de recesiunea din 2008, curba randamentelor s-a inversat în 2006. În mod similar, înainte de recesiunea din 2001, inversarea a avut loc în 2000. Aceste exemple arată că inversarea curbei randamentelor este, în general, un indicator de încredere al recesiunilor viitoare.

Dezbateri actuale

Unii economiști pun, totuși, la îndoială fiabilitatea curbei randamentelor ca indicator de recesiune în mediul actual. Iar până la proba contrarie, au dreptate. Ratele ridicate ale dobânzii de politică de politică ridicate ale Rezervei Federale și care vizează controlul inflației, contribuie la inversarea curentă a curbei randamentelor.

Perspective de viitor

În timp ce unii experți cred că inversarea actuală a curbei randamentelor ar putea să nu indice o recesiune iminentă, alții preferă să nu fie atât de categorici, mergând pe precauție. Istoria arată că perioadele în care s-a mers pe ideea „de data asta este diferit” se termină adesea cu o recesiune. Prin urmare, investitorii și economiștii trebuie să rămână vigilenți și să monitorizeze îndeaproape evoluțiile economice și deciziile de politică monetară. Inversarea curbei randamentelor rămâne un indicator puternic și de încredere al recesiunilor economice. Deși mediul actual prezintă provocări unice, istoria ne învață că semnalele curbei de randament nu trebuie ignorate. Investitorii și factorii de decizie politică ar trebui să continue să monitorizeze acest indicator cheie pentru a anticipa și a atenua impacturile potențiale ale unei viitoare recesiuni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Monetăria din Paris
Viitură
Prezentare de modă / sursa foto: Freepik.com
Bursă / Sursa foto: Freepik.com

Indicatorul care prezice o recesiune iminentă

Inversarea curbei randamentelor constituie un fenomen...

Cele două conducte Nord Stream au fost grav avariate
Fabrică de mașini
Eoliene offshore / Foto: Freepik
Bună dimineața! / FOTO: Freepik
Istanbul
iPhone
Turbină / FOTO: Unsplash
Investiții în infrastructura energetică / Foto: Freepik
Știrile dimineții / sursa foto: Freepik.com
Plată / Foto: Freepik

Ce este noul sistem de plăți Wero, lansat în Europa

Un proiect la care băncile europene au lucrat în secret...

Lei românești / sursa foto: Freepik.com @Vlad Ispas
Jocurile Olimpice / FOTO: Facebook JO Paris 2024

Toyota pune capăt parteneriatului cu Jocurile Olimpice

Este o decizie luată după Jocurile Olimpice de la Paris. 

Fabrică de cip-uri

Londra naționalizează o fabrică de semiconductori strategică

O tranzacție evaluată la 20 de milioane de lire sterline. 

Topitorie de cupru

Drumul anevoios al tranziției industriei miniere către cupru

Marile companii miniere se străduiesc să găsească un...

Inflație / FOTO: Freepik

Vești bune din SUA privind inflația, care rămâne o provocare

Elementul care ar putea da totul peste cap în această...

Vreme instabilă
Lingouri și monede de aur / sursa foto: Freepik.com

Prețul aurului, la un nou record global în 2024 (Analiză)

Preţul aurului a crescut cu peste 800%, în ultimele două...

Panouri fotovoltaice / sursa foto: Freepik.com
Eoliene offshore / Foto: Freepik
Programatori / Foto: Freepik

Salariile în IT variază între 4.500 lei și 10.000 de lei

IT-ul din România continuă să conducă în topul salariilor.

Banca Centrală Europeană / Foto: BCE / Flickr
Inundație / Foto: Arhivă
Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik

pixel