Indicele american S&P 500, cel mai bun demaraj al secolului

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Grafic bursă / FOTO: Freepik
Grafic bursă / FOTO: Freepik
Nu, nu este o greșeală: Indicele american S&P 500 – care reunește cele mai mari 500 de companii americane – realizează cel mai bun demaraj de la începutul secolului XXI.

O concluzie care se bazează pe evoluția afișată de acest indice de la 1 ianuarie până la 8 octombrie, comparativ cu anii precedenți începând din 2000 până în 2023.

Acțiunile americane au beneficiat în special de un vârf istoric după ce Rezerva Federală a SUA a reluat, după aproape patru ani, ciclul de reducere a ratelor dobânzilor. Luna trecută, Fed a redus dobânzile sale cheie cu 50 de puncte de bază.

Comportamentul exemplar al marilor companii

A fost o surpriză plăcută, dar și un șoc pentru piețe. De atunci însă, banca centrală americană a păstrat un discurs măsurat, subliniind de fiecare dată că deciziile ei viitoare vor depinde de datele economice. Scăderea ratei cheie a Fed ar putea continua, experții anticipând o scădere de aproximativ 3,5% anul viitor.

Un alt factor și nu în ultimul rând, care a făcut posibilă performanța S&P500, este comportamentul exemplar al marilor companii americane care rezistă încetinirii ritmului de creștere economică și în special valorilor tehnologice pe fondul inteligenței artificiale.

Europenii așteaptă alte informații din SUA

Între timp, Wall Street ar urma să astări, deși bursele europene avansează la mijlocul sesiunii, prudența domnind pe piețe, în condițiile în care investitorii analizează datele privind inflația americană și așteaptă publicarea de noi date economice în Statele Unite.

Contractele futures pe indicii new-york-ezi semnalează o deschidere în scădere pe Wall Street, Dow Jones pierzând 0,11%, în comparație cu un recul  de 0,13% pentru Standard & Poor's și de 0,26% pentru Nasdaq.La Paris, indicele CAC 40 a câștigat 0,13% până la 7.551,54 puncte, la Frankfurt, Dax a avansat cu 0,20%, în timp ce la Londra, FTSE a pierdut 0,17%.

Indicele paneuropean FTSEurofirst 300 este stabil, înregistrând o ușoară creștere de 0,01%, la fel ca EuroStoxx 50 din zona euro și Stoxx 600, care câștigă 0,01% și, respectiv, 0,06%.

Un proiect de lege care le dă de furcă investitorilor 

Peste Atlantic, publicarea datelor care arată o inflație mai mare decât cea așteptată, dar și a celor care arată că numărul cererilor de șomaj în Statele Unite a crescut au alimentat întrebări despre economia și politica monetară americană.

Investitorii așteaptă acum publicarea mai târziu a prețurilor de producător pe luna septembrie, precum și indicele preliminar al sentimentului Michigan.

Aceste date vor ajuta piețele să-și clarifice așteptările cu privire la viitorul politicii monetare a Rezervei Federale, întrucât ultimele cifre ale inflației par să fi șters complet posibilitatea unei reduceri a ratei dobânzii cu peste 25 de puncte de bază la ședința băncii centrale din noiembrie.

În Europa, piețele analizare proiectul de lege privind finanțările pentru pentru 2025, ce prevede un efort bugetar de 60,6 miliarde de euro prin reducerea cheltuielilor publice și creșterea veniturilor fiscale. De asemenea, monitorizează decizia lui Fitch cu privire la ratingul de credit al Franței, care va fi publicată mai târziu astăzi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Unul dintre sediile grupului Volkswagen / FOTO: Wikipedia

Lovitură pentru industria auto din Germania

Decizia vine în urma deteriorării performanței...

Foto: pexels.com

Date oficiale: Câștigul salarial mediu net a scăzut

Sunt date pe luna august date publicității de Institutul...

Plată online / Foto: Freepik
Grafic bursă / FOTO: Freepik

Indicele american S&P 500, cel mai bun demaraj al secolului

Nu, nu este o greșeală: Indicele american S&P 500 –...

”Suntem deja în crimă climatică”, spun oficialii eleni.
Într-o oțelărie / FOTO: Freepik
BRICS
Carlos Tavares, șeful Stellantis / FOTO: Wikipedia
Frutună
Cybercab / sursa foto: Tesla.com
Foto: Pexels.com
Sebastian Burduja
Anticariat / sursa foto: Freepik.com
Bursa de Valori București

BVB a închis în scădere: Investitorii s-au ferit de riscuri

În ansamblu, sesiunea de joi de la Bursa de Valori...

Programul Sprijin pentru România
Bancheri / Foto: Freepik

Job-urile din băncile europene, sub asediul AI

Băncile europene încep să-și reducă forța de muncă prin...

Portavion / FOTO: Freepik

Israel: Ajutorul militar american bate toate recordurile

Acest ajutor a atins un nivel fără precedent de la...

Vladimir Putin / FOTO: Kremlin.ru
Fermier / Foto: Oana Pavelescu
Rezultate / FOTO: Freepik
SUA
București / Foto: Freepik

Semnal de alarmă pentru piața imobiliară din România

Inflaţia rămâne principala preocupare a investitorilor...

Bani

pixel