Industria apărării germane cere guvernului accelerarea procedurilor de atribuire a contractelor
Autor: Oana Pavelescu | 24 ian 2023, 13:57
Rheinmetall face presiuni asupra guvernului  / Foto: Rheinmetall
Rheinmetall face presiuni asupra guvernului / Foto: Rheinmetall
Industria armamentului din Germania face presiuni asupra guvernului de la Berlin ca să accelereze procesul de atribuire a contractelor.

Șeful producătorului de armament Rheinmetall, Armin Papperger, a cerut politicienilor mai multă rapiditate în atribuirea contractelor pentru tehnologia de apărare, notează Handelsblatt. "Întreaga industrie germană este pregătită. Resursele sunt acolo, oamenii sunt acolo, avem și know-how. Ceea ce avem nevoie acum este să stăm umăr la umăr cu politica, astfel încât să avem capacitatea de a planifica", a declarat liderul grupului marți, la conferința Handelsblatt "Securitate și apărare".

Anul trecut, Rheinmetall a investit 700 de milioane de euro în extinderea capacității și a angajat 2.000 de persoane. Dar până acum nu au existat comenzi.

Întoarcerea cu fondul special de 100 de miliarde de euro pentru Bundeswehr era așteptată de mult timp. Dar planurile anunțate pe cinci și zece ani nu au fost încă puse în aplicare. "În 2023, chiar trebuie să inițiem acum redresarea", a cerut Papperger.

El a subliniat că industria are o capacitate de producție suficientă. "Suntem capabili să producem mai multă muniție de artilerie decât americanii", a subliniat managerul. "Dar până acum nu am nici măcar o comandă pentru el." Nu a avut două miliarde de euro pentru a prefinanța.

Sunt în joc cantități uriașe, nu numai pentru Ucraina, ci și pentru Bundeswehr (armata germană). "Nu avem muniție acasă, iar în Europa lucrurile arată exact la fel."

Papperger a criticat faptul că, dacă în bugetul apărării s-ar aloca anual doar un miliard de euro pentru muniție, ar fi nevoie de 30 de ani pentru a crește stocul de muniție pentru a satisface cererea.

În iunie, ca răspuns la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, Bundestagul a aprobat un fond special de 100 de miliarde de euro pentru Bundeswehr.

Cel mai recent transport de armament către Ucraina

Germania a trimis luni către Polonia două din cele trei unităţi de rachete antiaeriene Patriot care vor contribui la apărarea teritoriului polonez, transmite Reuters.

Rachetele urmează să fie instalate la Zamosc, în apropiere de frontiera cu Ucraina.

În noiembrie anul trecut, doi bărbaţi au fost ucişi de o rachetă ucraineană rătăcită care a lovit satul polonez Przewodow din regiunea respectivă - un incident care a provocat temeri că războiul din Ucraina s-ar putea extinde peste graniţă.

Sistemele de rachete la sol, cum sunt cele Patriot, produse de compania americană Raytheon, sunt proiectate pentru interceptarea rachetelor ofensive.

"Unul din motivele din care Germania va sprijini acum flancul estic al NATO din Polonia este desigur acela că am văzut cât de rapid se poate extinde războiul dintre Rusia şi Ucraina în ţări membre NATO", a declarat colonelul Joerg Sievers presei, în localitatea Gnoien din nord-estul Germaniei, înainte de plecarea în misiune a bateriilor Patriot.

Comandantul unităţii germane de pe teritoriul polonez a subliniat caracterul defensiv al sistemelor Patriot. "Nu suntem singura forţă defensivă de pe teren, britanicii şi americanii sunt şi ei pe teren", a adăugat el. "Patriot este un sistem stric defensiv şi sperăm că vom putea oferi acolo suficientă protecţie pentru a preveni pe viitor atacuri sau accidente cum a fost cel din noiembrie", a mai spus ofiţerul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Până la ce nivel va coborî inflaţia în 2023. Prognoza BCR

BCR a revizuit în jos prognoza de inflaţie pentru...

Cutremurele din Turcia au scumpit barilul de petrol

Prețurile la țiței sunt susținute pe un trend ascendent...

Câte locuințe din România sunt asigurate la cutremur

Cutremurele devastatoare din Turcia sunt un bun moment...

Cele mai căutate joburi în ianuarie 2022

Candidaţii aflaţi în căutarea unui loc de muncă au...

Vouchere sociale 2023. Când se virează următoarea tranșă

Voucherele sociale de 250 de lei se vor acorda și în...

Criză în lanțul de aprovizionare cu muniție a Ucrainei

Lupta Ucrainei împotriva invaziei declanșate de Rusia...

Florin Jianu: 2023 trebuie să fie anul relansării economice

Anul 2023 trebuie să fie anul relansării economice, iar...

Crossuri externe