Industria europeană amenințată de concurența Chinei
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Lucrător /FOTO: Freepik
Lucrător /FOTO: Freepik
Cererea slabă venită din China și supracapacitatea industrială împing  prețurile produselor manufacturate pe un trend de scădere. Industriașii europeni încearcă să găsească alte oportunități în străinătate

Pentru țările industrializate, China ridică o nouă problemă. Cu o cerere internă care stagnează sau aproape, China se confruntă cu o scădere a prețurilor de consum. În același timp, costurile de producție ale companiile s-au redus, la rândul lor, China nefiind afectată de criza energetică: achizițiile de hidrocarburi din Rusia, la un preț foarte convenabil, au crescut considerabil.

Ca urmare, prețul mărfurilor manufacturate produse în China scade. Mai ales că industriașii țării investesc masiv. În timp ce împrumuturile bancare acordate dezvoltatorilor imobiliari aflați în dificultate sunt în scădere, cele acordate industriașilor au crescut.

Peste capacitate

„Investițiile în afaceri au crescut cu 10% în 2023. În industria auto și în activitățile din sectorul aerospațial, fondurile injectate au sporit cu 18% și cu 15% în componente electronice”, detaliază Anthony Morlet-Lavidalie, economist la Rexecode.

„Se conturează o supracapacitate. Și în ciuda încetinirii cererii interne, producția manufacturieră a rămas foarte dinamică, după ce a crescut cu 5% anul trecut”, adăugat el. .

Pentru europeni, actuala situație economică din China schimbă datele problemei. Pe termen scurt, scăderea prețurilor de producție din China constituie o veste bună pentru Bătrânul Continent, care se confruntă cu o criză inflaționistă, întrucât prețurile mărfurilor manufacturate importate din China vor scădea.

Dar pe termen lung, consecința afluxului de produse chinezești riscă să aibă efecte nocive asupra industriei europene, fie pe segmentul auto, cu vehicule electrice, fie în sectorul construcțiilor de maini, unde Germania suferă deja, fie chiar și în tehnologiile de decarbonizare.

Dovadă a avansului lor: jumătate din numărul total de roboți industriali folosiți anul trecut în lume se aflau în China, fapt ce imprimă un plus de productivitate. Ceea ce înseamnă că, într-un viitor deloc îndepărt, producătorii europeni s-ar putea confrunt acu mai multe dificultăți pentru a pătrunde pe piața chineză.

„Când cererea internă a Chinei este lentă, cum se întâmplă acum, companiile tind să caute puncte de desfacere acolo unde este cerere, adică în străinătate. Ei reușesc prin a fi agresivi la prețuri”, explică Anthony Morlet-Lavidalie.

Singura superputere industrială

Iar economistul american Richard Balwin, profesor la Lausanne, spune, pur și simplu, că, ”în prezent, China este singura superputere producătoare din lume. Producția sa industrială depășește producția oricărei alte țări din lume ”, a calculat expertul. Prin urmare, în 2023, 35% din producția industrială a planetei va veni din China. Producția industrială chineză este de trei ori mai mare decât cea a celui mai apropiat concurent al său, Statele Unite.

De fapt, „dependența restului lumii de industria chineză continuă să crească”, estimează Anthony Morlet-Lavidalie. Mai mult, „Regatul de Mijloc este  capabil să-și crească excedentul comercial în produse manufacturate cu majoritatea țărilor din lume, inclusiv țările emergente”, continuă el. „Excedentul său comercial cu produse manufacturate a atins anul trecut 1.800 de miliarde de dolari, sau mai mult de 10% din PIB-ul Chinei, față de doar 1.000 de miliarde în 2019”, potrivit economistului Rexecode.

În acest context, trebuie să ne așteptăm la noi bătălii comerciale între China și Uniunea Europeană. Cu o singură speranță pentru Bătrânul Continent: că acest accent chinez asupra țărilor străine va dura doar doi sau trei ani. În cele din urmă, țara nu se poate baza pe cererea altora în a-și vinde producția. Consumul său intern va trebui neapărat să crească.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness
Munca la birou. Pexels.com
Recep Tayyip Erdogan / Foto: flickr.com
Wall Street
Bani

Cursul BNR. Leul, indecis la sfârșit de săptămână

Banca Națională a României a calculat valoarea leului...

Barbie. Foto: pexels.com

Vânzările de păpuşi Barbie scad, iar explicaţia e simplă

Vânzările de păpuși Barbie scad în lipsa unei...

Blue screen / sursa foto: Wikimedia Commons
Bernard Arnault
Aur

Aurul se redresează după o scădere bruscă

Prețul aurului a recuperat, vineri, din terenul pierdut...

Economia Rusiei
Rubla rusească
Ceaiul de la ora 5 / FOTO: Freepik

Tradiția britanică a ceaiului de la ora cinci, amenințată!

Inundații, secete... În India și Kenya, efectele...

Dolari / sursa foto: Freepik.com
OpenAI

Inteligență artificială: OpenAI amenință Google

Un anunț care a făcut ca acțiunile Alphabet,...

China Japonia / sursa: Freepik.com
Skoda Auto
Centrală pe cărbune / sursa foto: Freepik.com
Jocurile Olimpice / FOTO: Facebook JO Paris 2024
Romgaz

Dividendele Romgaz ajung, începând de astăzi, la acționari

Valoarea dividendului brut pe acțiune este de 0,1425 lei.

pexels.com
TVA
Wall Street. Foto: Pexels.com
Actualizarea CrowdStrike / sursa foto: Wikimedia Commons / Dulles Airport CrowdStruck
Dolari
Foto: Pexels.com
Cosmin Marinescu

pixel