Inflaţia a ajuns în Spania la 10,8%, în iulie, marcând un nou record
Autor: Antonia Popescu | 29 iul 2022, 12:15
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Rata anuală a inflaţiei în Spania a urcat în iulie la 10,8%, ca urmare a majorării preţurilor la alimente, electricitate, îmbrăcăminte şi încălţăminte, marcând nivelul cel mai ridicat începând din septembrie 1984, conform datelor preliminare publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică, citate de agenţia EFE.

Dacă aceste date vor fi confirmate în 12 august, ar indica o creştere a inflaţiei de şase zecimi, în iunie rata inflaţiei fiind de 10,2%, şi cel mai ridicat nivel din ultimii aproape 38 de ani.

Această evoluţie se datorează scumpirii alimentelor şi băuturilor non alcoolice şi electricităţii, precum şi reducerilor mai mici la îmbrăcăminte şi încălţăminte, toate acestea în pofida scăderii preţurilor la carburanţi.

Surse din Ministerul spaniol al Economiei consideră că inflaţia "este un fenomen global şi una dintre principalele consecinţe ale tensiunilor geopolitice", care generează "o majorare continuă a preţurilor la energie, în special la gaze, şi, de asemenea, a preţurilor la alimente".

Inflaţia îşi menţine tendinţa de creştere începută în martie 2021 şi care a fost întreruptă doar în ianuarie, când s-a moderat cu 4 zecimi, până la 6,1%, şi în aprilie, când a scăzut cu un punct şi jumătate, până la 8,3%.

Dacă sunt eliminate elementele mai volatile din coşul de cumpărături, inflaţia de bază s-a situat la 6,1%, tot cu şase zecimi peste nivelul din iunie. În cazul în care această cifră va fi confirmată, va fi cea mai ridicată începând din 1993, subliniază INE.

În ceea ce priveşte evoluţia lunară, preţurile de consum au scăzut cu 0,2 % comparativ cu iunie, conform datelor preliminare.

Indicele preţurilor de consum armonizat (IPCA, care permite să se realizeze comparaţii cu alte ţări europene) s-a situat la 10,8%, cu opt zecimi peste cel din luna anterioară. În rata lunară, variaţia a fost de - 0,5%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Ora de iarnă 2022: Când se schimbă, de fapt, ora în acest an

Trecerea la ora de iarnă 2022 ar putea fi ultima,...

Bani pentru polițiști. S-au schimbat datele problemei

Este un termen care a fost prelungit, până acum, de trei...

Codul muncii. Se introduc noi tipuri de contracte de muncă

Codul muncii se modifică și apar noi tipuri de contracte...

Nivelul de radiații din România. Anunțul făcut de CNCAN

Măsurătorile efectuate în România confirmă valori...

Crossuri externe