Influența tot mai mare a Chinei în America Centrală
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Dragonul chinezesc
Dragonul chinezesc
În inima istorică a orașului San Salvador, o bibliotecă modernă inaugurată de președintele Nayib Bukele este ultimul simbol al prezenței crescânde a Chinei în America Centrală, cu investiții în principal în energie și infrastructură.

Însoţit de ambasadorul chinez, Bukele a vizitat cele şase etaje ale clădirii de 24.000 de metri pătraţi şi spaţiile sale digitale construite cu o donaţie de 54 de milioane de dolari din partea Chinei, care va construi, de asemenea, un stadion, așa cum a făcut în Costa Rica.

Iar zilele trecute, fiul preşedintelui nicaraguan Daniel Ortega, Laureano Ortega a urcat într-unul dintre cele 250 de autobuze livrate de China, căreia i-a mulțumit pentru  "relaţie specială" pe care o întreține cu țara lui și pe care o ajută să iasă din sărăcie. Pe lângă infrastructura rutieră, aeriană şi energetică, Laureano Ortega a evocat un plan de dezvoltare a tehnologiei mobile 5G după ce a vizitat recent sediul gigantului chinez de telecomunicaţii Huawei, acuzat de spionaj de către Washington.

Sprijin politic în organizațiile internaționale

"De la regimul autoritar de stânga al lui Ortega până la regimul autoritar de dreapta al lui Bukele, noua politică a regiunii a accelerat influenţa Chinei, îndepărtând, oarecum, Statele Unite de America Centrală", a comentat cercetătorul american Evan Ellis.

De când Costa Rica a rupt legăturile cu Taiwanul, în 2007, China a câștigat teren în America Centrală, stabilind relații diplomatice cu Panama (2017), El Salvador (2018), Nicaragua (2021) și mai recent cu Honduras (2023).

"Eforturile Chinei in America Centrala au fost motivate de interesul ei de a izola politic Taiwanul (...) și va continua să beneficieze de sprijinul acestor guverne în organizațiile internaționale", a declarat pentru AFP Margaret Myers, specialist in Asia si America Latina la l'Inter-American Dialogue.

In America Centrala, doar Guatemala și Belize se numără printre cele 13 tari din lume care au relatii diplomatice cu Taiwanul, pe care China il considera teritoriul sau. "America Centrală face parte din această politică de izolare", a subliniat economistul salvadorian César Villalona.

Tratate de liber schimb

Prin inaugurarea bibliotecii, Nicaragua a ratificat și un tratat de liber schimb, pe care El Salvador şi Honduras îl negociază.

Schimburile comerciale sunt în mare parte favorabile gigantului asiatic. În Costa Rica importurile chinezeşti ating 3,35 miliarde de dolari şi exporturile 400 de milioane; în El Salvador 2,847 miliarde faţă de 48 de milioane, potrivit datelor oficiale.

”China este foarte departe. Capacitatea noastră de producție este scăzută, iar prețurile de transport maritim și de asigurare abia compensează costurile. În Nicaragua, deficitul va creşte" cu acest tratat, estimează Enrique Saenz, economist nicaraguan, aflat în exil în Costa Rica.

Dacă acestea sunt micro-piețe pentru China, America Centrală oferă acces ușor la Oceanul Pacific și Atlantic. Panama, un factor cheie din punct de vedere geopolitic datorită canalului său, a implicat companii chineze în construcţia de terminale maritime pe ruta interoceeană, al cărei al doilea client mondial este China, după Statele Unite. 

Și cele mai mari bănci chineze se află în centrul financiar din Panama, a explicat fostul viceministru panamez al afacerilor externe, Luis Miguel Hincapié.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Threads, rivalul Twitter, se lansează în Uniunea Europeană

După o lungă așteptare, Meta va lansa în sfârșit...

Un start-up vrea să învie o tehnologie sovietică

Inginerul aerospațial din spatele Regent Craft dezvoltă...

Prețul motorinei a scăzut sub 7 lei la unele benzinării

Scăderea prețurilor petrolului se simte și la...

Programele StudentInvest și FamilyStart continuă și în 2024

Programele guvernamentale de creditare StudentInvest și...

Premieră. UE reglementează inteligența artificială

Uniunea Europeană a convenit vineri asupra unei...

Furnizorii de electricitate și gaze, verificați de ANRE

ANRE efectuează în prezent 171 de inspecții la...

Motorina americană va inunda piețele europene. Explicații

Ar fi o veste bună inclusiv pentru români, dacă nu ar fi...

Criza bugetară din Germania va zgudui întreaga Europă

Germania a reprezentat o lungă perioadă un model de...

Curs valutar. Leul s-a apreciat în raport cu euro şi dolarul

Banca Naţională a României a comunicat cursul valutar.

Consiliul UE a aprobat modificarea PNRR

Astăzi, în cadrul reuniunii consiliului miniștrilor...

ISCIR va putea retrage autorizațiile stațiilor GPL

Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care se...

20 de autobuze electrice intră în trafic în Capitală

Un număr de 20 de autobuze electrice dintre cele 100...

Crossuri externe